Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Supersebusiek będę szczera - to co pisze i robi i co wprowadza i nad czym prowadzi badania SANO agrar institute - to do mnie nie przemawia🙄🙄🙄 podejrzewam, ze w tym koncentracie, ktory stosujesz jest tak mało tych soli anionowych, ze aby ph spaść do 6 potrzebuje tyle tygodni, dla mnie to nie jest rozwiazanie. Bo krowa w olresie zasuszenia od 8tyg -3 tyg przed wycieleniem ma pobierać włókno, brodawki zwaczowe mają się regenerować, a nie ciagle być drażnione. Byc może moj tok rozumowania jest zły :) Ale wiem, że ja nie mam problemów z trawiencami, ketozami, brakiem apetytu po porodzie, odchodzeniem lozysk, zaleganiami...a nie uzywam prenaty 1 😁 tylko odpowiedni tmr na przygotowaniu z dodatkiem solo gorzkich. Jeśli Tobie to się sprawdza to wspaniale :)👍

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano

A skad pomysł, ze lely calm??? 🤔 

DeLavala stacja odpajania na 50sztuk z dwoma boksami (gleboka sciółka), ale bardzo stary typ :) jakoś daje radę, cielęta się nie obsysają, ustawiasz wiekszosc waznych parametrów jak dlugosc planu odchowu, dawka na kazdy dzień i koncentracja jaka chcesz, informacje o alarmach zwierząt, ktore nie wypiły itd. Ida na nią po 30 dniach w budkach, do tego czasu dostają preparat mieszany w taksówce firmy Faska - dla mega sknerów, wygląda jakby robiona była przez pijanego szwagra w garażu, tak samo trwała jest...nie polecam...

Opublikowano

Jakos mi sie kojarzy ze masz tam roboty Lely? Czy zle mysle? Ja myslalem o odpajalni Urbana. Tylko ze przy mojej skali odpada wtedy taksowka. Wiec albo albo. I musze dopytac czy moze byc tak ze ta odpajalnia daje mleko tez do pojedynczych boksow. Czy lepiej olac to i wszystkie poic z taksowki. Niby jest roboty ale jednak nie jest taka zla. i Wtedy trzymac cielaczki do 3 miesiaca w budce.

Opublikowano
13 minut temu, Kierownik napisał:

Jakos mi sie kojarzy ze masz tam roboty Lely? Czy zle mysle? Ja myslalem o odpajalni Urbana. Tylko ze przy mojej skali odpada wtedy taksowka. Wiec albo albo. I musze dopytac czy moze byc tak ze ta odpajalnia daje mleko tez do pojedynczych boksow. Czy lepiej olac to i wszystkie poic z taksowki. Niby jest roboty ale jednak nie jest taka zla. i Wtedy trzymac cielaczki do 3 miesiaca w budce.

jeeeeeju   stacja odpajania Urbana to marzenie 🥰🥰🥰 

Wszystko zależy ile cieląt odpajasz miesiecznie, taksówki zaczynają się od chyba 100litrów wody, więc musisz mieć dużo cieląt żeby był w ogole sens ją używać. 

Opublikowano

Docelowo w przyszlym roku 100krow dojnych. Jesli koniunktura nie padnie to i tak szykuje operat srodowiskowy na obiekt 240djp. Jeden znajomy ma odpajalnie i mowi ze cud. Drugi mial i przeszedl na budki z iglami. Ogolnie w rwj chwili bidynek na 75krow. W tym roku dobudowuje wiate na jakies 60szt. Za rok mam w planach o jakies 30m przedluzyc i w przyszlosci mialby to byc piekny jalownik :) a jalowek mam sporo swoich. Do konca roku ponad 20 do wycielenia, a sadze ze jesli bedzie pasza itp to w nastepnym spokojnie jestem w stanie zapewnic sobie 30-40 jalowek wlasnych

Opublikowano

Stacja odpajania to mniej roboty,nie oszukujmy się :) Taksówkę musisz.chociazby szybciej wlaczyć, woda się nagrzewa, rozstawiasz wiaderka, nalewasz we wiaderka,potem zdejmujesz wiaderka, potem myjesz wiaderka, potem myjesz taksówkę...Potem scielisz.kazdemu cielakowi oddzielnje w budce, dosypujesz paszę, wymieniasz wodę... I tak do konca odpajania...  3.miesiące??

A Stacja odpajania cielę musi być dwa trzy dni doprowadzane, a kolejnego dnia już idzie samo. Najwazniejsze to przypilnować na początku i dozorować, sprawdzać czy wypija odpowiednią ilość pójła i tyle. Stymulacja pobierania paszy w tym czasie wieksza, bo cielę po kazdym odpojeniu w stacji teoretycznie idzie zachrupać jedzeniem. Ja będę teraz robić eksperymenta akurat z przyrostami i cześć cielą bedę dawała zamiast na stację to do grupowych 4-cielakowych kojców i tam do konca odpajania. A jak będzie z.pobieraniem paszy, przyrostami...będziemy obliczać :). Poidlo robisz automatyczne, pasza do duzego koryta, a scielenie raz dziennie dla całej grupy.

Opublikowano

Co do SANO to proponuje uzyskać taką wydajność na słomie ,  kiszonkach z qq i wysłodki   i treściwych i wtedy każdy zobaczy czy to takie łatwe wycisnąć 13 tyś z krowy która nie dostaje sianokiszonki , lucerny i koniczyny .

Opublikowano

Ooo  Sanolove się włączyło :) jak stać Cię na hodowlę na pełnym pakiecie Sano to super! Weź poprawkę na wyniki i bierz pod uwagę inne czynniki tak na przyszłość :) 

Ooo  Sanolove się włączyło :) jak stać Cię na hodowlę na pełnym pakiecie Sano to super! Weź poprawkę na wyniki i bierz pod uwagę inne czynniki tak na przyszłość :) 

Opublikowano

Ale...yyy...po pierwsze PO CO???  idea dla idei? jak bedą karmili samym młótem ze slomą to też mamy ich małpować i udawać, że się da??? za dużo słyszałam z pierwszej ręki o jałowkach, krowach i krowach sprzedawanych...żeby w ogóle chcieć się dalej interesować tą firmą, ich wymysłami zwiazanymi z hodowlą i żywieniem. Może jestem za mały pionek po prostu i nie ogarniam ich wspaniałość 🤔🤔

Opublikowano
2 minuty temu, kkrzysiekk napisał:

No to pochwal się jaką masz wydajność i przy jakim żywieniu w przeciwieństwie do ciebie byłem w tym gospodarstwie i sam widziałem jak to funkcjonuje także mówię to co widziałem .

Opublikowano

Ale widzialeś, bo pracowałeś tam miesiąc, dwa, trzy ??? czy widzialeś, bo byłeś kilka godzin na wycieczce?

Opublikowano
2 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Ale widzialeś, bo pracowałeś tam miesiąc, dwa, trzy ??? czy widzialeś, bo byłeś kilka godzin na wycieczce?

Byłem na wycieczce ale mam znajomych którzy tam pracowali i sami teraz podobnie starają się żywić także nie wiem czy ktoś żywiłby krowy tak jeżeli było by to złe , a co ty widzisz złego w ich hodowli itp powiedz jakieś konkrety .

Opublikowano

Mam znajomych którzy, albo tam pracowali, albo mają że tak powiem przykre wspomnienia...Jeśli spotkam kiedys wiarygodną osobę, która pracowała tam rok przy krowach, powie mi, że krowy tam nie mają problemów z wątrobą, ketozami, kwasicami, lożyskami itd, że są długowieczne (czyli większosc nie wylatuje po 2-3laktacji), oraz że 22-miesieczne pierwiastki cielą się bezproblemowo, to odszczekam każde ich negowanie gdziekolwiek kiedykolwiek (chociaż naprawdę rzadko mi się to zdarza, tylko jak widzę jakis niepohamowany zachwyt u kogoś 🤣).

Opublikowano

Ciekawe że juz nie są pod oceną? Wydajność liczona tylko od tych krów które dożyły końca laktacji? Sano samo w sobie nie jest złe. Tylko musisz mieć sponsora na pasze. Kiedyś za tą cena szła jakość. Teraz jest jak jest.

Opublikowano
6 minut temu, Paulina1985 napisał:

Mam znajomych którzy, albo tam pracowali, albo mają że tak powiem przykre wspomnienia...Jeśli spotkam kiedys wiarygodną osobę, która pracowała tam rok przy krowach, powie mi, że krowy tam nie mają problemów z wątrobą, ketozami, kwasicami, lożyskami itd, że są długowieczne (czyli większosc nie wylatuje po 2-3laktacji), oraz że 22-miesieczne pierwiastki cielą się bezproblemowo, to odszczekam każde ich negowanie gdziekolwiek kiedykolwiek (chociaż naprawdę rzadko mi się to zdarza, tylko jak widzę jakis niepohamowany zachwyt u kogoś 🤣).

Pokaż mi hodowlę 3 tysiące sztuk bydła w której nie ma problemów z tym co wymieniłeś,  sano nie ma dlugowiecznych krów bo są sprzedawane po 2 laktacji po to by weszły na o obore sztuki lepsze od poprzednich , co do cen to raczej są przystępne np musli 20 kg 54 zł,  a z nutreny musli 15 kg 60 zł,  premiksy blattin też są dużo droższe niż sano porównując na witaminy laktacyje.

Opublikowano

Cały swiat dąży do długowieczności,  a SANO do...właśnie...do czego??? bo ja mam wrazenie, ze tylko do tego żeby moc powiedzieć "Nasz super ekstra produkt sprawdziliśmy w Sano Agrar Institute i jest dlatego zaje..isty" 😁  Wywalanie krow w 2.laktacji mialoby sens jakby pierwiastki dawały po 13.tysięcy...a dają? błędne koło ...

Opublikowano

Sano od niedawna za włókno stosuje słomę . Wcześniej stosowali lucernie trawy, Ale na piasku +susza to ona tak nie plonuje jak w gazetkach z nasionami piszą 🤔🤔 2-3 produkty mają fajne, reszty nie chcę

ale fermy fortune cieszymowo i osięciny mnie ciekawią 😍😍

Opublikowano
41 minut temu, Paulina1985 napisał:

Cały swiat dąży do długowieczności,  a SANO do...właśnie...do czego??? bo ja mam wrazenie, ze tylko do tego żeby moc powiedzieć "Nasz super ekstra produkt sprawdziliśmy w Sano Agrar Institute i jest dlatego zaje..isty" 😁  Wywalanie krow w 2.laktacji mialoby sens jakby pierwiastki dawały po 13.tysięcy...a dają? błędne koło ...

Dobra to wstaw zdjęcie z raportów z pod oceny pierwszej strony i zobaczymy ile w twoim stadzie jest średnia laktacji skoro masz tak długowieczne stado , proszę bardzo , czekam .

Opublikowano

Ja nie jestem producentem paszy i dodatków za wielką kasę i nikomu nic nie muszę udowadniać 🤷‍♀️ tym się różnię od SANO :)

Nie denerwuj się tak kolego, bo nikt nie pisze, ze Ty robisz coś zle, współpracuj z Sano, ale po prostu nie bierz wszystkiego za pewnik.