Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
32 minuty temu, slawek74 napisał:

To Radzio zakładał 🙋‍♂️ ja go popieram🤓 ale odcinek luks Emilka sukienki zmieniała a moje dziewczyny to komentowały byla jazda😁

to wy tak rodzinnie oglądacie Gienka ?

Opublikowano
marcinffff napisał:

kwestia czy masz zapas pasz, miejsce dla opasów  i zdrowie.  Ja jałówek mięsnych trochę zostawiam ,  mniejsza agresja od byków i można na łąkę wygonić , byczki 1-2 szt  /rok . Myślę nad odsadkami byków do 10-12 msc  hodować ale nie wiem jak z popytem :/  

marcin jak tam sie rozwiazala kwestia biegunek u cielat?

Opublikowano

4 cielak przeżył zarażenie krypto, urodziły się teraz 2 szt , mają 2 tygodnie ale schowane w starej stodole między belami :ph34r:, nawet nie brałem wygrodzeń z innych budynków żeby nie zanieść tam choroby żadnej. Kriptazen do mleka dostają i zero biegunek uff , jest tam zimno ale nie ma przeciągów, plandeka nad głowami też jest

Opublikowano (edytowane)

Jak nie ma przeciągów to wystarczy. Najwyzej dasz im czesciej cieply preparat do picia :) trzymamy kciuki :)

myslaleś o tych mauserach albo budkach?

Edytowane przez Gość
pffff
Opublikowano

W sumie fajnie gada. Można posluchać. Mi się marzy żeby ktoś zrobił fajny kanał o zyciu w gospodarstwie i hodowli, ale pozytywnie. Pokazywanie odbierania porodów, opieki nad cielęciem, odchowu jalowek, zeby pokazać, ze można zapewnic komfort krowom do konca ich zycia 🤷‍♀️ moze kiedyś ktoś taki będzie.

Opublikowano

A czytałam :) ale po kilku minutach stwierdzilam, że to nie ma sensu. Uwazam, że oni sa opłacani zeby robić wodę z mózgu naiwnym. Dlatego powinna być jakaś alternatywa dla nich, cos co pokaże jak to jest naprawdę. Moze małe rodzinne gospodarstwo, czy nawet200-300 krów, to nie kołchozy, kazdy chce zeby zwierzaki byly zdrowe i dlugo żyły 🤷‍♀️

Opublikowano
47 minut temu, Paulina1985 napisał:

myslaleś o tych mauserach albo budkach?

tak , ale budka raczej taka kanadyjska zamknięta, te otwarte z wygrodzeniem w śniegu i deszczu.. ciężko utrzymać suchą ściółkę, chyba zadaszenie nie zaszkodziło by do tego, ew namiot i budki w nim to super. Teraz święta się ciągnęły i każdy na urlopie, ogłaszają a nie sprzedają a dzwoniłem do 3  handlowców

Opublikowano

U mnie dalej walka z biegunkami. cielak dostawal od 2 dnia halocur przez 7 dni. po kuracji znowu biegunka ze sama woda z tylu leciala. podkresle ze 2 ostatni krowy zostaly ktore nie byly szczepione rotavec korona. jeden cielak wyszedl z tej biegunki a 2x padly... trzeba dzialac cos w tym kierunku bo rece opadaja. jutro wet przyjedzie i robi badanie. na posiew trzeba czekac 4 dni... zobaczymy co wykaze...

dodam ze jak cielak dostanie pectolit plus z mlekiem i pectospeed z woda kal zaczyna sie zageszczac i widac domieszke krwi... zostaje kokcydioza jeszcze. moze ten baycox by zadzialal...

Opublikowano (edytowane)

Wyniki będą dopiero jak wszystkie krowy bedą zaszczepione Rotavekiem, i cielę dostanie od drugiego odpoju Halocur. Poza tym siara po 30minutach od urodzenia. Do tego czasu musisz walczyć jak się da. Przede wszystkim nawadniać i nie pozwolić na rozwiniecie kwasicy metabolicznej. 

Już nie pamiętam jaki preparat dajesz mlekozastepczy czy mleko krowie? Czasem lepiej mleko zamienić na dobry preparat mlekozastępczy. Dłuzej niz 3 doby na pectolicie i elektrolitach nie można trzymać cielaka.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

mleko krowie i kazdy cielak dostaje od swojej matki...

michalcium napisał:

A może zmiana miejsca odchowu a w poprzednim na ostro z wapnem rapicid i jakis czas zostawić wolne te pomieszczenie?

nowe dwa cielaki sa w klatka od mauzerow i stoja gdzie nigdy cielat nie bylo ...

siara podana do 1 godziny i wypite 2.5/3L

kupilem cala butle halocuru i podaje od drugiego dnia codziennie 8ml przez 7 dni

Paulina1985 napisał:

Wyniki będą dopiero jak wszystkie krowy bedą zaszczepione Rotavekiem, i cielę dostanie od drugiego odpoju Halocur. Poza tym siara po 30minutach od urodzenia. Do tego czasu musisz walczyć jak się da. Przede wszystkim nawadniać i nie pozwolić na rozwiniecie kwasicy metabolicznej. 

Już nie pamiętam jaki preparat dajesz mlekozastepczy czy mleko krowie? Czasem lepiej mleko zamienić na dobry preparat mlekozastępczy. Dłuzej niz 3 doby na pectolicie i elektrolitach nie można trzymać cielaka.

to co paulina odpuscic jutro badanie krwi? zostala mi jedna krowa 8 stycznia na wycielenie ktora rotavecem nie byla szczepiona. nastepne juz byly albo beda... jest sens robic badanie?

Opublikowano

Próbuj stosować mleko z dodatkiem pectolitu zamiast samego pectolitu, a miedzy odpojeniami elektrolity.albo ten pectolit. Te cielęta muszą trochę białka dostawać, bo skóra i kość tez nie przeżyje.

Opublikowano

Sonde do wlewek posiadasz? Jeśli nie to koniecznie kup 70zl koszt a u mnie pomaga jak tylko widzę że słabo pije to wlewka elektrolitu bo smokiem to raz wypije raz nie raz niedopije a tu to ile uszykujesz tyle poleci 

Opublikowano
michalcium napisał:

Sonde do wlewek posiadasz? Jeśli nie to koniecznie kup 70zl koszt a u mnie pomaga jak tylko widzę że słabo pije to wlewka elektrolitu bo smokiem to raz wypije raz nie raz niedopije a tu to ile uszykujesz tyle poleci 

nie mam sondy nigdy tego nie robilem. a jakas posiadasz?

Opublikowano

Od kilku miesięcy wszystko przed wycieleniem/ w zasuszeniu dostaje Kolibin tylko 1 raz. Efekt jest widoczny, mimo wysypu cieląt nic złego się nie dzieje. Czasami któryś się obsra, ale raczej szybko przechodzi. Brat odbiera ode mnie byczki i twierdzi, że nie wie o cielakach ☺