Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Jak żywienie leży i kwiczy to nawet najlepsza genetyka nie pomoże. 

Taaa. Tylko jak w genach nie ma ze ma pompować mleko to jak im poprawi zywienie to wydajnosc zwiekszy o pol litra albo wcale a za pół roku tak sie wsztstko spasie ze z obory drzwiami nie wyjdzie. A watpie zeby ktoś w dzisiejszych czasach mial problem w kwestii zywienia. 

Opublikowano

@ubogiwladek słyszysz sam siebie?? :) czy tak dla zartu piszesz? :) Z żywieniem ma problem co druga obora, nawet na tym forum co trzecie pytanie to o zywienie, dodatki itp. To zawsze był i będzie problem jeśli hodowcy sami sie nie zainteresują troszkę podstawami, działaniem ukladu pokarmowego przeżuwacza, jakieś proste artykuły przeczytać na dobrym portalu.

@PRIMO ma rację.

Ja uważam, ze z kiepskiej genetyki nawet żywieniem da się dużo podciągnąć, za to z genialnej można wiele spierniczyć żywieniem...

Opublikowano
47 minut temu, ubogiwladek napisał:

Taaa. Tylko jak w genach nie ma ze ma pompować mleko to jak im poprawi zywienie to wydajnosc zwiekszy o pol litra albo wcale a za pół roku tak sie wsztstko spasie ze z obory drzwiami nie wyjdzie. A watpie zeby ktoś w dzisiejszych czasach mial problem w kwestii zywienia. 

A no taaaa. 

@Paulina1985 chyba wystarczająco ci naświetliła. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

@Thomas2135 pytanie do Ciebie, te MO jakie mają wymię? słabe więzadło srodkowe? strzyki mocno idą na boki? czy raczej równe? jak z dlugoscią strzyków? szybko im siada wymię?

Wymię moim zdaniem super, ale krowy różnią się od siebie. Jedne mają duże głębokie, inne płytkie wysoko zawieszone. Najstarsze mają po 10 lat i wymię trzyma się dobrze. Więzadło raczej mocne, żadnej nie puściło. Strzyki najczęściej mają 5-8 cm choć mam taką, która ma 3 cm albo inna 10 cm. Nie są pod tym wzgledem wyrównane jeśli o wymię chodzi. Nie mam żadnej której tylne strzyki by się schodziły. Raczej są w miarę równo rozstawione. Mam jedną która ma dość grube i długie strzyki. Starałem się dobrać buhaja którego córki miałyby już cieńsze, krótsze strzyki. 

Opublikowano

Dzięki. A jak oceniasz wymię MO w porownaniu do SM? Sorry za tyle. pytan. Zastanawiam się czy nie przekrzyżować teraz tego co mam z MO, bo z SM te wymiona delikatnie mowiac pozostawiaja wiele do zyczenia 😒😒😒

Opublikowano (edytowane)

Simki mają słabe wymiona. Duże torby, nisko zawieszone i strzyki długie to tak w skrócie. Krzyżówki SMxMO mają już przyzwoite wymiona podobne do MO.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ok. Dzięki. No właśnie moje SM i mieszanki w wiekszosci mają te torby i to jeszcze przednie potrafią wręcz w bok odchodzić 😒😒😒

Opublikowano

Teraz to te 25l na zbiornik srednio przy odpowiednim zywieniu mozna zapewne u kazdego wyciagnac. Oczywiscie jezeli kazda zacieli sie do tych 90 dni a nie do roku😁

Powielam pytanie z kiedys , uzywal ktos foli pryzmowej z Zill,a?

Opublikowano
2 godziny temu, ubogiwladek napisał:

Zmieniając tylko żywienie z 6 tys wykręciłem na 8 w rok. Także w tym temacie można zrobić bardzo dużo

Opublikowano (edytowane)

Ja aktualnie od 20 1100 na odbiór parę 100dniowych reszta ponad 200 dnia bez kuku  też startowałem 2 lata temu z 6tys dziś 8500

Edytowane przez Optimus
Opublikowano (edytowane)

gorzej z 8tys na 10 🤣 ale my to już z Agrocentrum :) ale do tych 8tys rzeczywiscie de heus albo "dr heus" jak kto woli ;) tylko, ze zajeło im to... kilka lat :) i nie potrafili nas zmobilizować do zrobienia DOBREJ sianokiszonki... Ale na pewno zywieniowcy danej firmy rożnią się też w roznych regionach, gdzieś lepsi, gdzieś gorsi.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

że mojego???? Bo już jest pozno!  Chyba chodzilo mi o to co poprzednikowi, że wydajnośc z 6tys do 8 tys poprawić to nie wielki wyczyn, gdy krowy mają potencjał i że u nas ten de heus taki "wyczyn" zrobił do 8tys...A od roku wiecej Agrocentrum doradza i prawie 11tys była średnia. Chyba o to mi chodziło 🤔

Opublikowano
3 godziny temu, PRIMO napisał:

A no taaaa. 

@Paulina1985 chyba wystarczająco ci naświetliła. 

Mi nikt nic nie musi naświetlać tylko moim zdaniem trzeba klaść najwiekszy nacisk na poprawe genetyki. Zywienie mozna zmienic z dnia na dzień i za trzy tygodnie jakis efekt moze byc a na genetyke trzeba lat. Ale skoro uwazacie ze slabe genetycznie krowy moga dawać po 10 tyś to na pewno podpowiecie koledze temu co pytal jak to zrobic. Bo madrzyc to sie mozna zawzze

Opublikowano

Ta namówił mnie żywieniowiec żebym zrobił kiszonkę z trawy a nie sianokiszonkę parametry super  białko 18.6  sm 35% reszta też dobra a co jest grane ładnie pachnie  wszystko niby ok a krowy jej po prostu nie chcą jeść zrobiłem tak cały 1 pokos  2 prawie tak samo cześć tylko zwiajałem suchsze i te suchsze sm 50-55% wpieprzają mleko jest  aż sie chce im dac a tamte ciagle aby pełno i pełno i wywożę bykom....nigdy wiecej takiej nie zrobie moje tego nie lubią ... Nawet drożdże im zwiekszyłem na 80 gram sztuka i nic nie pomogło pobieranie spadło i tak w krótkim czasie ponad 200 w dół na odstawę ...A wrócić każdy wie jak ciezko . 

Opublikowano

@ubogiwladek nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że ludzie nie mają problemu z żywieniem krów...a postep genetyczny jest trudno uzyskać? ilu gospodarzy kupuje jalowki? kupuje cielęta czy tez pierwiastki?? malo kto latami na to pracował. Ale wielu z nich te cielęta jalowki i pierwiastki po prostu spier...niczy żywieniem. Nie mamy o co się spierać, to po prostu odmienne zdanie :)

Opublikowano

W 3 tyg nie osiagniesz jak objetosciowki beda zrypane. U mnie lepiej mokrzejsze wcinaja jak suche a slomy nie chca widziec, tyle co z pod nog jak ma jakas potrzebe to podziobie. Ja licze ze w tym roku qq wyjdzie fajna, moze masy tyle nir bedzie za to ziarna w niej bedzie od groma, bynajmniej u nas akorat deszcz trafil jak wieche puszczala i pozniej cos nieraz i kolby bardzo dorodne. Lucerna teraz 4 pokos az w szoku jestem ze tak szybko odbija.

Opublikowano
2 minuty temu, Paulina1985 napisał:

@ubogiwladek nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że ludzie nie mają problemu z żywieniem krów...a postep genetyczny jest trudno uzyskać? ilu gospodarzy kupuje jalowki? kupuje cielęta czy tez pierwiastki?? malo kto latami na to pracował. Ale wielu z nich te cielęta jalowki i pierwiastki po prostu spier...niczy żywieniem. Nie mamy o co się spierać, to po prostu odmienne zdanie :)

Sprzedal Ci ktos kiedykolwiek cos dobrego ? Kupowalem jałówki i wiem co ludzie sprzedaja. No wiadomo ze popsuć zywieniem mozna . Dkatego trzeba genetyke budować w oparciu o swoje stado i w miedzy czasie uczyc sie zywienia. Wg mnie sensowne rozwiazanie

Opublikowano
22 minuty temu, zkordalski napisał:

Ta namówił mnie żywieniowiec żebym zrobił kiszonkę z trawy a nie sianokiszonkę parametry super  białko 18.6  sm 35% reszta też dobra a co jest grane ładnie pachnie  wszystko niby ok a krowy jej po prostu nie chcą jeść zrobiłem tak cały 1 pokos  2 prawie tak samo cześć tylko zwiajałem suchsze i te suchsze sm 50-55% wpieprzają mleko jest  aż sie chce im dac a tamte ciagle aby pełno i pełno i wywożę bykom....nigdy wiecej takiej nie zrobie moje tego nie lubią ... Nawet drożdże im zwiekszyłem na 80 gram sztuka i nic nie pomogło pobieranie spadło i tak w krótkim czasie ponad 200 w dół na odstawę ...A wrócić każdy wie jak ciezko . 

Identycznie jak u mnie. Wolę wręcz zrobić za suche i jak siano niż za mokre i potem oglądać pustki w schładzalniku

Opublikowano

często trzeba zacząć od przesiewania łąk i zrobienia dobrej kiszonki z qq bo bez tego ani rusz . Niedawno wyorałem łąkę wziętą w dzierżawę którą teść właściciela orał około 40lat temu i jest wiele takich w okolicy