Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli z tyłu uda jest obrzęk to prawdopodobnie nic z tego nie będzie, bo się rozdarła. To nastawienie to po prostu przywrócenie anatomicznej pozycji. Dużej siły nie użyłem i w stawie coś tam wskoczyło na swoje miejsce i dziś widać, że po usztywnieniu już tak krzywo nie trzyma. Trzeba sobie samemu radzić jak lekarz nie dojedzie, ale przez telefon wytłumaczył jak zrobić.

Opublikowano (edytowane)

Obrzęku nie widać, teraz z pół godziny stała, 20 minut z asekuracją i 10 bez, prawą nogę sobie odciąża.

Ogólnie w tym miesiącu same problemy 3 zapalenia wymienia, 3 zapalenia płuc, 4 biegunki, 2 kwasicę, mleka coraz mniej w zbiorniku no i koniec sezonu pastwiskowego na razie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@Paulina1985 dopieru od roku zostawiamy 100% jałówek na remont, bo system który tata miał że zostawiał 7-8 jałóweczek na remont a reszte się pozbywał, okazał się fatalny gdy była potrzeba wymiany 18 sztuk w 2017/2018 . Na łące naliczyłem 21 sztuk jałówek (1 jałowa nie da rady jej hormonami nawet ruszyć) na remont , 14 pokrytych sexem załapały  za 1 słomką resztę , 4 byk poprawił i zostały 2 najmłodsze 12 i 13 miesięcy miały wczorak ruje ale maja ok 125 cm, niech polatają jeszcze. W stodole 1 -8 miesięcy 14  stoi szt. oddział dzieciaków + 2 byczki od Niemek na rozpłodniki. Może jakoś to wyjdzie, paszy jest na 50 dojnych + młodzież 50 także potencjał jest mimo 50 ha

doimy dokładnie 34 , 1 karencja do kanalizacji, 1 dla najmłodszych łobuzów , rok temu o ta porę 2400 litrów było, a jest 1700 ;/ 

Opublikowano

No tak, lepiej sobie 100% zostawić, a sprzedać mozesz zawsze, chyba, że zapasy paszy nie pozwalają na utrzymanie zbyt wielu sztuk. Więc cały czas się rozwijacie, oby pogoda do zbiorów była i cena mleka się trzymała to będzie dobrze. 

Opublikowano

5 lat temu trochę mało było ziemi 29 ha + 4 dzierzawy to 40 tata doił, granulki kupował a objętościową to rzadko , słoma od sąsiadów kupiona, ziemia 4-5 klasa ale wapnował non stop i obornik...  teraz ph badałem to 6.0 jest miejscami 6,5 . Na kupionych 16 ha to biednie 4.5 - 5.5 koniczyna nie może się utrzymać :/ jeszcze trzeba ładować a było 4.0 jak kupione i magnez bardzo niski, chyba sam mocznik rozsiewali

Opublikowano

NIe dojedzie czy nie korzystasz czy po prostu mu sie nie chce . Prawdziwy weterynarz ma  czuwanie nawet w godzinach nocnych wiadomo inna stawka wtedy ale w naszych stronach tak jest może  dlatego że trochę ich teraz wysypało z 20 w promieniu 10 km 

Opublikowano

U mnie z lekarzami jest problem w okolicy. Był jeden nowy kilka razy i raczej już nie zadzwonię. Przyjeżdża do mnie 25 km z sąsiedniego powiatu zupełnie w przeciwnym kierunku do swojego rejonu pracy. W poniedziałek, sobotę i niedzielę trudno go ściągnąć. Popatrzyłem to noga w miarę prosta, ale jeść zbytnio nie chce.

Opublikowano

pewnie boli. Dajesz dwa razy dziennie przeciwbólowy?

Opublikowano

U mnie teraz lipnie doja, do jednej dzisiaj wet ma przyjechac bo cos slaby apetyt i leniwie wstaje i mleko obciela.

Farta w tym roku mialem bo ziemi malo a ze w przyszlym roku budowa obory ma byc to sie dzierzawa trafila 18ha po 6ha i 12ha na 10lat a w przyszlym roku juz mam zaklepane z sasiadem 20ha w dzierzawe takze tez by bylo fajnie

Opublikowano

Ja bym dał standardowo camey  z 12 -14 cm on jest ogólnie przeciw bólowy zapalany itp bez karencji na mleko i do tego ketink jeśli ma gorączkę też bez karencji na mleko i zapewne bóle miną . Gorączka u bydła to raczej już zaczyna być powyżej 38.8   39 to już stan gorączkowy a 40 to gorączka że nawet mierzyć nie trzeba bo cała chodzi . Najwyższą odnotowaną gorączkę którą ja widziałem to 42.5 ale jej już nic nie pomogło macica rozerwana ....

Opublikowano

Ja na lekach się nie znam, od tego jest lekarz.Dostała wczoraj 2 i dziś poprawka. Temp zmierzona rano 38,3. Coś tam je sianokiszonki, śruta lepiej jej smakuje.

Opublikowano (edytowane)

Na paciorkowca bezmleczności który najlepszy antybiotyk na zasuszenie DC u was się sprawdził, cepravin nie dał rady u jednej, 2 tygodnie po cielaku musiałem dziada leczyć, na razie czysto ale w zasuszeniu nie zabiło hmm

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano

Ma ktoś może doświadczenia z wygrodzeniami bezsłupowymi do obór wolnostanowiskowych? (np. 2d optima z GEA, czy Us-farm-swing z arntjen). Niby super, ale ostatnio rozmawiałem z przedstawicielem pewnej firmy wyposażającej obiekty, który odradzał mi je mówiąc, że to mocowanie agrafek do ziemi za pomocą kołków nie zdaje egzaminu, bo krowy z czasem tak to obruszają, że wszystko będzie latać jak psu.... wiadomo co. i żeby brać zwykłe agrafki mocowane do słupków. Facet w ofercie też miał wygrodzenia bezsłupowe, więc nie miał chyba powodu kłamać i sam nie wiem. Może są tu użytkownicy?

Opublikowano
4 godziny temu, marcinffff napisał:

Na paciorkowca bezmleczności który najlepszy antybiotyk na zasuszenie DC u was się sprawdził, cepravin nie dał rady u jednej, 2 tygodnie po cielaku musiałem dziada leczyć, na razie czysto ale w zasuszeniu nie zabiło hmm

Co tam w antybiogramie wychodzi i jak działa? Cepravin ogólnie na paciorkowce słabo działa. Nie ta grupa antybiotyków. Leczysz przed zasuszeniem?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.07.2019 o 09:53, marcinffff napisał:

@Paulina1985 dopieru od roku zostawiamy 100% jałówek na remont, bo system który tata miał że zostawiał 7-8 jałóweczek na remont a reszte się pozbywał, okazał się fatalny gdy była potrzeba wymiany 18 sztuk w 2017/2018 . Na łące naliczyłem 21 sztuk jałówek (1 jałowa nie da rady jej hormonami nawet ruszyć) na remont , 14 pokrytych sexem załapały  za 1 słomką resztę , 4 byk poprawił i zostały 2 najmłodsze 12 i 13 miesięcy miały wczorak ruje ale maja ok 125 cm, niech polatają jeszcze. W stodole 1 -8 miesięcy 14  stoi szt. oddział dzieciaków + 2 byczki od Niemek na rozpłodniki. Może jakoś to wyjdzie, paszy jest na 50 dojnych + młodzież 50 także potencjał jest mimo 50 ha

doimy dokładnie 34 , 1 karencja do kanalizacji, 1 dla najmłodszych łobuzów , rok temu o ta porę 2400 litrów było, a jest 1700 ;/ 

Mamy taki sam areal . Także musisz mieć większość dobrych ziemi . My mamy 22 trawy i 6 kukurydzy i dajemy już świeże bele dla krow dla jałówek zaczniemy za tydzień. Choć od tamtego roku idzie mniej trawy bo mamy ustawione mniej trawy a więcej kukurydzy i mamy 60szt bydla 30 krow i 30 jałówek 

@Thomas2135 pisałeś jakoś czas temu że jak krowa ma opuchnięte stawy kolanowe tak że aż chlebie że jest tam ropa to smarować maścia kamforowa.  Praktycznie wysmarowalismy całe opakowanie i nie pękła ta bania. Czy to trzeba przeznac ? Bo nie widać rezultatu przed rozpoczęciem kuracji a teraz 

Edytowane przez poziomka
Opublikowano (edytowane)

Miałem na myśli maść kamforowo-ichtiolową lub jak nie kupisz takiego mixu to smarować naprzemiennie ichtiolową i kamforową. Zależy gdzie ten guz, bo jak odgniecenie na stawie skokowym to może nie pęknąć. W każdym innym miejscu maść zawsze pomagała. Nie mylisz kolan ze stawem skokowym?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

To zależy jak duży ten obrzęk. Może to być zwykłe odgniecenie jak legowiska są twarde jak u mnie i zostanie jej tak do końca jeśli nie sprawia to problemu ze wstawanie i chodzeniem. Na razie smaruj 2 razy dziennie maściami jak napisałem. Nic nie rozcinać póki się nie uwypukli miękki punkt.

Opublikowano (edytowane)

U mnie jedna ma na przedniej nodze taka jak piłka i normalnie funkcjonuje. Smarowalem ta naścią ichtiolowa ale nic sie nie dzialo i dalem sobie spokój. Macie namiary na jakies labiratoriun zeby zbadali pasze na zawartość mykotoksyn ? Bo u mnie w ZHW nie robia :/

Edytowane przez ubogiwladek