Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, robert1226 napisał:

Przeczytaj jeszcze raz , bo ja dziś dostałem te kartkię i tam jest napisane że od 1, 02 będzie to obowiązywało przy kontroli nigdzie nie  jest napisane  żeby do 1 lutego to uzupełnić 

Skoro będzie to obowiązywało przy kontroli to raczej trzeba do tej pory to uzupełnić jeśli ktoś ma jakieś braki... 

Opublikowano (edytowane)

No konwia jeszcze. Przecież jakbym miał przewidowke to inne życie 

Doje na 3 banki to 300 l doimy półtorej godziny nie ma tragedi tylko podnoszenie tyle mleka w górę to już wieczorem rąk nie czuć dlatego chciałbym trochę odciążyć ręce i spróbować takiego wynalazku. Cena nie duża to czemu nie 

Edytowane przez ukaszProcho
Opublikowano
47 minut temu, ukaszProcho napisał:

No konwia jeszcze. Przecież jakbym miał przewidowke to inne życie 

Doje na 3 banki to 300 l doimy półtorej godziny nie ma tragedi tylko podnoszenie tyle mleka w górę to już wieczorem rąk nie czuć dlatego chciałbym trochę odciążyć ręce i spróbować takiego wynalazku. Cena nie duża to czemu nie 

Atest higieniczny ma? Nie ma. Więc nie nadaje się do kontaktu z żywnością 

Opublikowano

Luzem trzymasz a jak doisz? Po prostu Tobie wystarczyłaby dojarka przewodowa z kilkoma metrami rurociągu w miejscu dojenia. Niektórzy właśnie na hal udojowej montowali dojarki rurociągowe i doili. Mam ok października i wygoda jest. Nie przyznam jak inni,że wolałbym stado zlokwidować, gdybym miał konwią doić bo tak nie jest. Nie wiem ile lat doisz, ale ja pomagając doić od 10 roku życia miałem dość po 21 latach dźwigania.

Opublikowano

Trzymam na uwięzi ale jak pisałem jest pomysł odstawić i trzymać luzem wtedy to i by się hale kupiło na dofinansowanie ale narazie to odległy temat. A w krowach jestem dopiero 5 lat także jeszcze tragedi nie ma (5 lat z własnym schladzalnikiem i dużo lepszymi krowami z zakupu) dlatego chodź trochę może by to pomogło w tym zeby nie dźwigać tego mleka. A przyjechał nowy schladzalnik który jest dosyć wysoki. 

Opublikowano

ukaszProcho ja doilem bankowa dojarka to okolo 800 l na odbior lokcie zczynaly bolec. a zbiornik wannowy nie zbyt wysoki z tym ze nosilem banki i bezposrednio do zbiornika mleko szlo bez wiader. a powiem ci tak kupuj dojarke przewodowa lzej bedzie a i jak bys nie mogl sam byc przy dojeniu bo cos sie popsulo czy musiales gdzies jechac to twoi pomocnicy sami wydoja i bez ciebie. a tak jak ci tam wyzej powiedzieli z tej dojarki jak na 50 rurce zalozysz to pozniej taka mini chale udojowa tanim kosztem zrobisz nawet na 8 stanowisk.

Opublikowano

Też mam 1000 L zbiornik stary Alfa Laval i to ten wyższy ok 1,3-1,4 m ma, bo są też tej samej pojemności,ale większej średnicy i są niższe. Do swojego zrobiliśmy podest, bo jak doszło cedzidło to 1,5 m to nie dałbym rady wylać z konwi. Używało się wiaderka kilkanaście lat, ale dla zaoszczędzenia czasu zrezygnowałem. 

Do kontaktu z mlekiem to przeznaczona jest pompka mleczna z dojarki rurociągowej, ale ona mleka sama nie zassie. 

Opublikowano

Póki na myślisz się zamontować hale udojowa to teraz po prostu załóż przewodowke używana. W obecnych czasach nie są to duże pieniądze a zanim zamontujesz hale to na pewno Ci się zwróci nie wspominając o własnej wygodzie i zdrowiu. 

Opublikowano

Mam problem zapomniałem wyciągnąć wąż ze zbiornika i z 20l wody z mlekiem się wlało. Zadzwonić do mleczarni i im powiedzieć. W połowie wyciągnąłem bo leciałem do cielaka i się zamyśliłem :( .  

Opublikowano

Tak w stronę dojarki jest spadek. Jak jest rurociąg jednospadowy i masz 2 rzędy stanowisk to po jednej stronie jest wyżej, przechodzi przez korytarz na drugą stronę cały czas się zniżając i wpada do jednostki końcowej. U mnie przykładowo mam dojark3 po lewej i idzie rurociąg najpierw na prawo wysoko, bo mam poprzecznie 3 stanowiskaz zaaraca i wchodzi na długi rząd stanowisk, potem przez korytarz mam bramkę i rurociąg idzie na lewy rząd i do dojarki. 

Ja mam nową z EM to taki problem jak Leszek jest u mnie niemożliwy. Dojarka ma czyjnik mycie/udój i nie da się włączyć myjni jak rura nie jest na swoim miejscu. 

@leszek1000 te 20 L wody to na ile mleka przypadnie?

Opublikowano
37 minut temu, leszek1000 napisał:

Mam problem zapomniałem wyciągnąć wąż ze zbiornika i z 20l wody z mlekiem się wlało. Zadzwonić do mleczarni i im powiedzieć. W połowie wyciągnąłem bo leciałem do cielaka i się zamyśliłem :( .  

Najwyżej dostaniesz upomnienie i nic więcej. Zawsze możesz powiedzieć że mleko Ci zamarzlo w zbiorniku. 

Opublikowano

Pierwszy raz mi tak się zdarzyło,przewodówke mam od października.Chciałem iść dać ciepłe mleko do cielaka który wczoraj się wycielił,nie wiem wszystko zrobiłem i załączyłem poszedłem i jak wróciłem w połowie mycia było 30l jeszcze w szkle,ale szybko wyciągnąłem zanim pompka by się załączyła,ale z 20l wody i resztami mleka poszło w zbiornik.  Próby białka i tłuszczu już miałem,ale nie chce też mieć problemów może kierowcy powiedzieć niech odliczy ?. Zawsze przed dojem dwie gąbki do przewodu daję,aby resztę wody wyciągnąć,