Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Trzeba tylko sprawidzić czy nie jest jakaś spleśniała. Cięcie też zajmie więcej czasu niż w słomie.

Opublikowano

Zależy jaka metoda zbioru i pogoda w tym czasie, tam gdzie zbierałem to robili na 2 etapy, pokosowka kosiła i te mega wielkie pokosy leżały i schły, w czasie zbioru kombajnem od spodu wszystko było zgnite aż śmierdziało. 

I potem takie nasiona idą do polskich firm nasiennych. :(

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

We wtorek wrzucę. 41 noży dopiero naostrzone na żyletkę.  

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dzięki, czyli warto kupić.

Odnośnie jakości to nie mam wątpliwości, że jest OK. Ta słoma jest sucha, niespleśniała - już sprawdzałem ;) . Zresztą to raczej mały producent trawy, mieszka w sumie niedaleko i dużo rolników w tym ja często kupujemy od niego nasiona traw. A odnośnie jakości nasion traw to masz rację, że nawet te niby "markowe" mają gorsze wschody i szybciej wynikają niż od niego.  

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, marcinffff napisał:

wczoraj kosiłem taki 5 ha kawałeczek z nowym zasiewem Country 2027 MLECZNY INDEKS , niesamowicie porosła😁 paski miejscami się ślizgały w KDT 340, zobaczymy co w zbiorniku będzie

Same życice w składzie. Dobra susza, zima bez śniegu i możesz nic nie zebrać za rok. Jeśli życice to jednoroczne użytkowanie ewentualnie międzyplon ozimy jak mieszanka gorzowska. Z drogie to wszystko i lepiej zainwestować w mieszanki lepiej radzące sobie z suszą. 

Trawy mi się pokłosiły przez remont ciągnika i dziś dopiero koszenie. Gatunkowo ruń dość bogata. Tak sobie myślę czy nie wstawić tutaj zdjęć traw z nazwą gatunku, żeby każdy rozróżnił? W internecie to różnie to pokazują. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

U nas pierwszy raz sieczkarnią zbierane trawy 10 dni temu. Ubiło się ładnie. Najlepsza w tym jest prędkość zbioru😉 

received_2895782257312863.jpeg

Ja też zbierałem sieczkarnia. Ile placilas?

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

U mnie za około 10ha w kilku kawałkach oddalone max 1 km od domu 3,5tys cięcie plus zwózka akcjia w 4 godziny łącznie z wpadką☺ czym rozgarniacie na pryzmach przy zbiorze?

A jaki kopiec Ci wyszedł bo mam podobny areał i w tym roku przy bardzo dobrym płonie wyszło mi 2900 za zbiór przyczepa 

Opublikowano
4 godziny temu, DanielFarmer napisał:

najlepsza to jest jakość cięcia w porównaniu do przyczepy i prasy choć tu trochę sieczkarnia przepuściła 😜

Ciemno już było i o drobniejsze cięcie nie zdążyłam poprosić, ale dużo drobniej niż przyczepą.

4 godziny temu, kr9292 napisał:

Ja też zbierałem sieczkarnia. Ile placilas?

Z ubijaniem 300 za przyczepę, gdzie wchodziło średnio ok 1 przyczepę z 1 ha i plon był całkiem niezły.

• Thanks 1
Opublikowano

Są folie 9!!🙂 to pryzma taka jak u mnie tylko u mnie w niektórych miejscach 10 na styk, ale to może przez to ze sieczkarnia lepiej pocięła to teoretycznie powinna sie lepiej ujezdzic i byc jej mniej 

Opublikowano (edytowane)

Bywają 9 metrowe folie docelowo pod 8metrowe silosy. Sama taką kupuję. U mnie pryzma z 6,5 ha przykryta folią 9x33 m. Plon niebo lepszy niż rok temy, chodż nie taki jak 2 lata temu. Reszta traw odsiewana na wiosnę i też rośnie w końcu ładnie. Zielsko jest w nich tylko takie wysokie miejscami😓

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Kiedy zbieraliście te trawy? U mnie z 5 ha lucerny z kupkówą i 4 ha koniczyny z tymotką było 12 przyczep krone RX, pryzma 12x40 chociaż zmieściło by się pod 11m koszone 2 tyg temu w środę, raz nie wskoczył na pryzme jd 185km 

Opublikowano

Pytam poważnie i proszę bez ściemy. Ile czasu zajęłoby wam skoszenie 14 ha w 6 działkach od 1ha do 8 ha składającym się z kilku działek sąsiadujących. Jakiej szerokości kosiarką?