Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Paulina1985 napisał: Powiedz, ze najbardziej chcesz to ognisko 😝  Rozszyfrowalas mnie 😂 Dawno nie jadło się kiełbaski z ogniska a ziemniaków to już w ogóle wieki... Damian niby wszystko poprawnie robisz ale jakieś błędy żywieniowe muszą być co jednak nie zmienia faktu że wysokowydajny HF "tak ma" i trzeba go wspomagać gliceryną np a na łożysko witaminy z solami gorzkimi syp przed wycieleniem i o ile poród będzie normalny to łożysko musi odejść a przynajmniej powinno 🤣

Opublikowano

Powoli zaczynają się muchy,czym opryskać całe stada małych, przeważnie gromadzą się  na resztkach obornika przy wypychaniu i na samej pryzmie. Chciałbym coś zaradzić zanim dorosną i władują mi się do obory.?

Opublikowano
KAROL4 napisał:

Powoli zaczynają się muchy,czym opryskać całe stada małych, przeważnie gromadzą się  na resztkach obornika przy wypychaniu i na samej pryzmie. Chciałbym coś zaradzić zanim dorosną i władują mi się do obory.?

Próbowałeś produktu Alba?

Opublikowano

Stosujemy przeciwko zagrzewaniu się paszowozu na stole paszowym benzoesan sodu w ilości 1kg na tonę wozu a wóz i tak się grzeje. A może to przez wodę którą dodajemy bo mamy suche bele ? idzie jej w ilości 100l na wóz może zabrać wodę i mieć suchszy wóz i dawać dalej benzoesan i wszystko się uspokoi jak sądzicie ? myśleliśmy że te grzanie dzięki temu środkowi się uspokoi a worek 25kg 240zł i d*pa nic nie pomogło. eh...

Opublikowano

leszek1000 napisał: To jakaś podróbka. Oryginalny kosztuję 600zł  600 to sorbinian potasu zaczełem dodawać preparat z biofeed i z rana już smrodu nie czuć koszt 195 za 10 kg dawkowanie 300-700 gram najlepiej to by było dwa razy dzinnie zadawać tylko trochę za dużo roboty jak na 30 dojnych

Opublikowano

Poziomka daje benzeosan sody a to jest zwykły konserwant. Powinien jak koledzy sorbinian potasu lub kwas propionowy?

Opublikowano
czesio1612 napisał:

@slawek_74 to dlaczego zrezygnowałeś z sorbinianu? Zamówiłem preparat z blattin na zagrzewanie, ale jeszcze nie dotarł, myslę że po niedzieli podziele się spostrzeżeniami

Nie zrezygnowałem bo ten preparat co podaję jest na sorbinianie narazie testuję czy będą te same efekty

Opublikowano

eee tam, cycki wszedzie się sprzedadzą 😂     

Opublikowano (edytowane)

Potrzebna pilna pomoc ! Krowy potracily u mnie apetyt nie wiem od czego... wydajnosc krów spadla z 32 l średnio z obory do 25 l(i caly czas wydajność spada) i nie wiem co jest 😕 a nic w dawce zywieniowej  nie zmieniłem 😕 pomóżcie moze cos ujac z dawki albo cos dodać !? Skład mieszanki: 6 kg pasza 21 % z cargill , śruta zborzowa 3 kg, śruta sojowa 1,2 kg, Śruta rzepakowa 1 kg, witaminy 200g/szt dolfos, 100g/szt kreda, 100g/szt drożdże dolfos dolcell, 150g/szt kwaśny węglan, 30kg kiszonka z qq, 15kg sianokiszonka z traw z motylkowymi. Za wszystkie rady z góry dzięki 😉

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dawka nie ma pewnie struktury. Duzo pasz tresciwych, za mało włokna, jak wyzej @rolstudent napisał potrzebujesz włókna najlepiej ze słomy. Dajesz sporo kwaśnego, więc pewnie już jakieś problemy z kwasicą miałes. 

Opublikowano

Zabraliśmy wodę narazie wóz jest ok nie grzeje się ale jest suchy, zobaczymy co powie zbiornik przy odbiorze.

Ten benzoesan sodu to nie jest z Blattina bo nie ma etykiety blattinowskiej tylko pisze Made in China . A kupujemy to u firmy która jest delerem blattina a ten preparat polecił nam właśnie żywieniowiec z tej firmy że daje się go nie tylko na pryzmy ale można stosować również do wozu paszowego.

Opublikowano

11 kg treściwej? Kolega przykwasił krowy i tyle. Zabrać część treściwej na i zmniejszyć kukurydzę. W to miejsce zwiększyć sianokiszonkę i dołożyć słomy. Zamiast kredy wrzucić jakiś mocniejszy bufor  np Dolbuf jak masz już dajesz z dolfosu. Pozostajac przy tej dawce treściwych mleka i tak nie utrzymasz a tylko pogorszysz sprawę. Wtedy zaczną się wlewy na pobudzenie przeżuwania. 

Opublikowano
7 godzin temu, Adamqq3 napisał:

Potrzebna pilna pomoc ! Krowy potracily u mnie apetyt nie wiem od czego... wydajnosc krów spadla z 32 l średnio z obory do 25 l(i caly czas wydajność spada) i nie wiem co jest 😕 a nic w dawce zywieniowej  nie zmieniłem 😕 pomóżcie moze cos ujac z dawki albo cos dodać !? Skład mieszanki: 6 kg pasza 21 % z cargill , śruta zborzowa 3 kg, śruta sojowa 1,2 kg, Śruta rzepakowa 1 kg, witaminy 200g/szt dolfos, 100g/szt kreda, 100g/szt drożdże dolfos dolcell, 150g/szt kwaśny węglan, 30kg kiszonka z qq, 15kg sianokiszonka z traw z motylkowymi. Za wszystkie rady z góry dzięki 😉

Mam prawie identyczna dawke tylko bez kwasnego z innymi witaminami i zamiast zboza idzie qq z rekawa a sianokiszonki 14kg. Jezeli sie przykwasily to doloz 1kg pszennej slomy na woz +chwilowo bufor i bedzie gitara. Doje tez caly czas ponad 30l i jest dobrze

Opublikowano

Mam pytanie po jakim czasie zaczynają działać szczepionki na ibr i bvd  i czy działają one już po pierwszym szczepienie czy dopiero po drugim lub trzecim ? 

Opublikowano

Zalezy jakie szczepionki. Inaktywowane podaje się pierwszy raz i drugi po trzech tygodniach, potem dawki przypominające. 

Teraz na przyklad mialam żywego IBRa, ktorego daje się jeden raz jesli sztuka ma powyzej 3 miesiecy. i dalej szczepienia przypominające. 

Inaktywowane skuteczne dopiero po drugim szczepieniu.