Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

teoretycznie z zasady termodynamiki, zachowania energii w ukladzie zamknietym schładzać do zaluzmy 5 stopni bedzie tak samo długo. jesli uklad jest staly, dolanie mleka o odpowiedniej temp. spowoduje wzrost energii, czyli ciepla. dostarczajac zimnego powietrza o takiej samej mocy, czas schlodzenia bedzie taki sam. ale.....nam chodzi o osiagniecie temp. blokujacej namnazanie bakterii. dolanie ciepłego do zimnego podniesie jedno, ale obnizy drugie. bakterie jednak dosc mocno reagują na spadek temp., dlatego bufor powinien to przyspieszyc. niektorzy jednak uwazja, ze cigle podnoszenie temp. mleka psuje jego jakosc. takim az technologiem nie jestem, wiec się nie wypowiem.

Opublikowano
11 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

teoretycznie z zasady termodynamiki, zachowania energii w ukladzie zamknietym schładzać do zaluzmy 5 stopni bedzie tak samo długo. jesli uklad jest staly, dolanie mleka o odpowiedniej temp. spowoduje wzrost energii, czyli ciepla. dostarczajac zimnego powietrza o takiej samej mocy, czas schlodzenia bedzie taki sam. ale.....nam chodzi o osiagniecie temp. blokujacej namnazanie bakterii. dolanie ciepłego do zimnego podniesie jedno, ale obnizy drugie. bakterie jednak dosc mocno reagują na spadek temp., dlatego bufor powinien to przyspieszyc. niektorzy jednak uwazja, ze cigle podnoszenie temp. mleka psuje jego jakosc. takim az technologiem nie jestem, wiec się nie wypowiem.

Chcę abyście się wypowiedzieli czy to dobry . Bądź za długi czas żebym mógl zgłaszać gwarancję lub nie albo wymuanę na drugi który będzie szybciej chodził. Za każdą informację czy to dobra czy zła dziękuję, ponieważ jestem zielony w tym jak prawidłowo powinna taka cysterna wystudzić taka ilość mleka.

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

ad3e jest juz niestety niedostepny w iniekcji. mi najbardziej podoba sie jednak system z mozliwoscia wyjscia na okólnik. u bydla miesnego az tak bardzo niedoborami wit. bym sie nie stresowal.

ja mam poziom ponizej 30 d3 niestety. 

4 godziny temu, jarecki napisał(a):

zależy jak ugryść temat , ale jak by dopłatę przytulił do wybiegu to przy takim stadku 20 sztuk miesieczna wypłata by była  

ja czytalem ze wyszloby 300 zl na miesiac przy takim stadzie

Opublikowano
3 godziny temu, pawelmf napisał(a):

Chcę abyście się wypowiedzieli czy to dobry . Bądź za długi czas żebym mógl zgłaszać gwarancję lub nie albo wymuanę na drugi który będzie szybciej chodził. Za każdą informację czy to dobra czy zła dziękuję, ponieważ jestem zielony w tym jak prawidłowo powinna taka cysterna wystudzić taka ilość mleka.

Nam zalecali żeby włączać chłodzenie dopiero jak się nadoi trochę mleka do zbiornika , żeby nie chłodził pustego , najlepiej to zadzwoń do tego co kupiłeś i zapytaj .

Opublikowano
4 godziny temu, pawelmf napisał(a):

Panowie wymieniłem zbiornik z wanny na cysternę z 1200 l. Na cysternę 1600l. I moje pytanie pierwszy dój ok. 350l. Od momentu wyłaczenia dojarki 21 st.  do wystudzenia do 5st. Trawa 1,5h czy to dobrze. 

Na moje oko za długo tym bardziej ze teraz na dworze raczej nie wysokie temperatury to w lato bedzie bardzo długo.

U mnie przy pierwszym doju od wyłączenia dojarki do wyłączenia zbiornika przy 3,6 stopnia trwa około 30 minut.

A zbiornik włącza się automatycznie 20 minut po włączeniu dojarki kiedy jest już trochę mleka bo jeżeli będziesz miał za***ista sprężarkę przy zbiorniku i włączysz jednocześnie to bez mleka może zrobić nalot z lodu na dnie.

Opublikowano

Jestem zadowolony kontener mam już jakieś 8 lat i od tego czasu wydajność systematycznie rośnie przejmując gospodarstwo i stado po rodzicach miałem 10 lat temu 6500 wydajność teraz jest 10500 i jednym z czynników jest właśnie własny kontener 😜buhaje idą głównie niemieckie polskie i holenderskie 

Opublikowano
15 minut temu, michalcium napisał(a):

Jestem zadowolony kontener mam już jakieś 8 lat i od tego czasu wydajność systematycznie rośnie przejmując gospodarstwo i stado po rodzicach miałem 10 lat temu 6500 wydajność teraz jest 10500 i jednym z czynników jest właśnie własny kontener 😜buhaje idą głównie niemieckie polskie i holenderskie 

Ja muszę zamówić kilka słomek tego Cyrusa tylko nwm jaka cena za niego będzie