Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W dniu 29.10.2025 o 06:43, ChiquitaB napisał(a):

Ewrol to chyba to co agrolok

To mi przy całym samochodzie powiedzieli tydzień temu po 960 brutto z kruszwicy. U nich to też zależy jak komu czapka stoi 

Opublikowano
W dniu 30.10.2025 o 09:51, Karol6130 napisał(a):

Zazwyczaj środki zawierają bentonit który wiąże witaminy 

Trzeba zwracać uwagę na jego zawartość 

Są w szczycie, i zaraz po rozdojeniu 

Mam też wycieloną w styczniu która puszcza 

Kiedyś sam z siebie dawałem magnez i wapno I pomagało 

Teraz problem jest większy i chciałem znać przyczynę 

Niedawno rozwiązałem problem odwapnień po porodzie

Okazało się że stosowanie soli gorzkich w dawce zalecanej przez producentów, nie przynosiło efektów 

Teraz każda sztuka jest badana po tygodniu pobierania soli

W zależności od ph moczu krowa ma indywidualną dawkę

Są sztuki które jedzą zalecaną przez producenta, a też są które muszą zjeść 3 razy więcej soli żeby się krew mogła zakwasić

Prawdopodobnie przyczyną tej sytuacji jest wysoki potas w paszach, co nie musi się przekładać na wysoką zawartość potasu w ziemi

Jaki koszt badania krwi?

50 minut temu, pawelmf napisał(a):

Nie . Zdążyła się tragedią jedna druga Ubodła  i mi się krowa wykrwawiła. 

Masz krowy na luza? U mnie wpuściłem dwie zasuszone do czterech jałówek gdyby miały rogi to strach pomyśleć co mogło by się stać a tylko ściana naruszona musiałem zabezpieczyć barierą drogową ... trzeba zacząć wypalać rogi będą grzeczniejsze  🙋‍♂️ 

Opublikowano
23 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

nie sadze, by niedobor wapna skutkował puszczaniem mleka. To sa uwarunkowania genetyczne, jedna twardo doi, druga jest miekka,ale przy tak ogromnych wydajnosciach nie trzyma zwieracz. jedynym wyjsciem : czesciej doic. 

Ja mam sztukę co się wydoi i jej leci jak się położy a strzyk w idealnej kondycji , to zależy od krowy u tych twardych mleko do doju mleko nie leci nawet jak i 50 l daje a są że 25 daje i leci .

• Like 1
Opublikowano

nie ma czegos takiego jak pakiet rabatowy. kazdy musi cos doliczyć. najlepiej robi sie badania w pakiecie, tzn. w labolatorium maja pakiet np: wapn, magnez, fosfor , , kazdy z nich osobno po 20 zl, ale razem jako jedno badanie 30 z l czyli lekarz sprzeda za 50+ pobranie ( nie wiem 30 zl) + no i wyzyta zaluzmy 50 zl i dojazd. rozne sa pakiety, ale zawsze warto zrobic morfologie ,bo nie drogie a jak problem zapalny, warto wiedziec. czasem mozna zribic jakas biechemie rozszerzona, no nie wiem 150 zl, ale jak krowa wychudzona,.ozna cos wywnioskowac. przy chorobach metabolicznych tez jest pakiet, ale troche drozszy.

Opublikowano
pawelmf napisał:

Panowie jak usunąć krowie rogi aby niebyło krwawienia 

zakładasz gumkę na głowę dookoła rogów z pół dnia wcześniej i zdejmujesz na drugi dzień w większości przypadków działa no i linka najlepsza

Opublikowano
marcianjargit napisał:

Byłk zjadł dużo osypki.co mu podać ?

pojechalbym do lekarza wet. i kupil tympakon. wlal jak kolega mowi jakis alkohol i tympakol ,profilaktycznie. za pewne bedzie nadmierna fermentacja. najwazniejszy by sie nie wzdął.

Opublikowano
1 godzinę temu, michal_19 napisał(a):

Jak cenowo płacisz? Ja po 308 biorę z mlekovity, używam już 4 miesiące bez zarzutów , super przyrosty, brak biegunek.

315  

Opublikowano
Teraz, dantur96 napisał(a):

Co to za mleko że takie drogie? Ja sprayfo ultimo kupuje to po 320 zł place 

Tak jak kolega napisał biegunek brak , przyrosty widać cielaki ładne świeca się jak .... I nawet dużo nie.

sypię tego do wody 

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

pojechalbym do lekarza wet. i kupil tympakon. wlal jak kolega mowi jakis alkohol i tympakol ,profilaktycznie. za pewne bedzie nadmierna fermentacja. najwazniejszy by sie nie wzdął.

Rano o 4.dostala drożdże z soda o 8 dostała flaszkę % o wet ciężko dziś w święto,co podać na wieczór ? Widzę że pije dużo wody,mam ruchamax może być ?

Opublikowano

ten ruchamax dobry, poniewaz zwieksza wydzielanie sliny, a slina dziala przeciwzdeciowo. czy drozdze to dobry pomysl? nie wiem, dolozenie grzybow, ktore beda wzmagaly fermentacje? hmmmm. w takich sytuacjach powinnismy raczej spowolnic procesy ,ale jesli cos dziala ....! siano najwazniejsze, zadnych kiszonek, dodatkow, nic. tylko woda , siano i ten ruchamax. alkohol zabija mikroorganizmy, troche bedzie ograniczal ich ilosc, ale nie za duzo, bo obniza napiecie powierzchniowe.

Opublikowano
5 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Co to za mleko że takie drogie? Ja sprayfo ultimo kupuje to po 320 zł place 

24 białka, 0 włókna , preparat z serwatki i odtluszczonego mleka, super się rozpuszcza i stabilny preparat ,według mnie to już najwyższa półka preparatów łącznie z tym twoim ultimo, każdy swoje chwali 😅 wrzuć etykietę tego ultimo to porównamy.

5 godzin temu, pawelmf napisał(a):

Tak jak kolega napisał biegunek brak , przyrosty widać cielaki ładne świeca się jak .... I nawet dużo nie.

sypię tego do wody 

Jak to dużo nie sypiesz? 😅 Nie dasz proszku to jak cielak ma rosnąć 😅.Ja daję mniej więcej tak jak na worku 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, michal_19 napisał(a):

24 białka, 0 włókna , preparat z serwatki i odtluszczonego mleka, super się rozpuszcza i stabilny preparat ,według mnie to już najwyższa półka preparatów łącznie z tym twoim ultimo, każdy swoje chwali 😅 wrzuć etykietę tego ultimo to porównamy.

Nie pamiętam bo mi się skończyło muszę zamówić poje tym mlekiem tylko od 7 dnia życia tak gdzieś do około1.5 miesiąca później dostają de heusa kaliber gold. Białko Chyba podobne do twojego tylko że jak dobrze pamiętam one ma 28% tłuszczu. A jak te twoje mleko się nazywa?te ultimo dawkuje po 1 kg dziennie 3.5 l wody Plus 500 g mleka 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

gazow nie musi byc, poniewaz to nie bedzie wzdecie grubobankowe, tylko drobnopieniste. tympakon i mozna znowu sonde wlozyc. przebicie mozna zrobic, ale to chyba ostatecznosc. trzeba go monitorowac, bo nigdy nie wiadomo co bedzie za chwile.