Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz się trochę rozpadało. Czas chyba łąki zacząć wlokowac. Jakby prognozy się sprawdziły i by popadało do 22-23 to trawa by powoli zaczęła startować i szkoda by było ją później niszczyć 

Opublikowano
46 minut temu, dantur96 napisał(a):

IMG_20250313_144809.jpg

Ja nwm co z takim czymś robić w gorzowskiej takie pasy są gdzie była mocno wyrośnięta przez zimę 

Mam coś podobnego na jednym kawałku gdzie była wcześniej sąsiada, 

Opublikowano

Mam problem z jałówka 3 dni temu się ocielila i z tydzień przed porodem zaczęła słabo pobierać paszę. A po ocieleniu wogle nic nie pobiera wet podał jakieś antybiotyki i steryd i nic nie pomaga 

Opublikowano

Co stwierdził weterynarz. Temperatura jest spowodowana porodem czy ma jakieś zapalenie wymienia ? Trawieńca wykluczył ? Jaką ma teraz temperaturę ? Dajesz jej do pyska glicerynę/glikol ? Skup się na wątrobie, tam może być problem. Najlepiej dać jej kroplówkę z glukozą i leki na wątrobę z witaminą b12 przez kilka dni. Do tego codziennie wlewać w nią energie w płynie lub bolusie. Daj też jej dobre siano, żeby żwacz ruszył 

Opublikowano (edytowane)

Weterynarz Sam nie wie co jej jest. Zapalenia nie ma. Muszę zmienić chyba tego weterynarza bo ostatnio jak go zapytałem czym szczepić cielaki na płuca to on mi mówi że ma takie dwa antybiotyki i przez trzy dni od urodzenia szczepić to nawet już nie szedłem dalej z nim w dyskusję. Tak se myślę po co podawać zaraz nowo narodzonemu cielakowi antybiotyki jak jest zdrowy. Temperatura teraz ustąpiła ma normalna 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
18 godzin temu, robert1226 napisał(a):

20250304_113204.heic 3.13 MB · 18 pobrań

A z tej gorzowskiej coś będzie jak sądzicie zastanawiam po kukurydzy na kisxonkie.

Co to za plik, nie działa mi

Godzinę temu, dantur96 napisał(a):

Mam problem z jałówka 3 dni temu się ocielila i z tydzień przed porodem zaczęła słabo pobierać paszę. A po ocieleniu wogle nic nie pobiera wet podał jakieś antybiotyki i steryd i nic nie pomaga 

Jak nic nie pobiera to masz kłopot. Bo problemu może nie ma ale dopiero bedzie. U mnie częsty przypadek. Po prostu po porodach u krów w zbyt dobrej kondycji tak jest. Nie je, to trawieniec zaraz znajdzie przestrzeń do przesunięcia, albo krowa będzie produkować mleko nie z paszy a z rezerw. Więc zaraz masz odwapnienie, na ketozę może za wcześnie.

Opublikowano

Już nawet nie wstaję trzeba jej pomagać wciągarka pewnie jutro trzeba sprzedać. U Mnie może też być problem bo jałówki głównie karmię samą kiszonka z kukurydzy bo z trawami zawszę kłopot i zostaje Tylko dla krów i tak starcza na styk a wiem że kukurydza tuczy 

Opublikowano

Ważne pytanie. Czy folia pod pryzmy ma jakiś sens? O ile kukurydza zjadliwa chociaż śmierdzi ogórkiem 10cm od spodu to trawa już czysty gnój. 

Bagno mi nie obsycha, ponoć ktoś tu narzeka że mało mamy deszczy 😁

IMG_20250314_125927803.jpg

IMG_20250314_124703865.jpg

Teraz, dantur96 napisał(a):

Już nawet nie wstaję trzeba jej pomagać wciągarka pewnie jutro trzeba sprzedać. U Mnie może też być problem bo jałówki głównie karmię samą kiszonka z kukurydzy bo z trawami zawszę kłopot i zostaje Tylko dla krów i tak starcza na styk a wiem że kukurydza tuczy 

No to odjebales. Kup siano, cokolwiek. Taniej dać 10 tys na pasze dla zwierząt niż teraz oddać chociaż ta jedna sztukę na padlinę. 

Czyli odwapniona.

To że nie wstaje to jeszcze nic. Nieraz po tygodniu leżenia wstawały. No ale takie leżące 2 dni to już nie rokują dobrze. Weź próbkę krwi oddaj do laboratorium. Boje się że wynik dopiero w poniedziałek dostaniesz. Teraz jeśli dostanie shota i kroplówkę i nie wstanie to bieda. Bo musi ruszyć.

Opublikowano (edytowane)

Jak woda leci ze strzyków to już jest po zapaleniu kolego. I po zawodach jak nie wstaje 

Godzinę temu, dantur96 napisał(a):

No tak delikatnie jest . I temperaturę miała kilka dni temu 

Jaka tą temp miała? 

Edytowane przez ubogiwladek
Opublikowano
6 minut temu, ubogiwladek napisał(a):

Jak woda leci ze strzyków to już jest po zapaleniu kolego. I po zawodach jak nie wstaje 

Jaka tą temp miała? 

Ponad 40 stopni 

Opublikowano

I to dziwne bo to już druga krowa na tym samym stanowisku tak choruję w przeciągu kilku miesięcy. Jakoś w październiku też krowa na coli zachorowała i też ją położyło ale wyszła z tego . Później ja przestawiłem i wstawiłem na jej miejsce właśnie ta jalowke