Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie kuhn zgrabil już prawie 1000 ha i nawet zęba nie wymieniłem jedynie trochę się starły i muszę zgrabiarke na kółkach opuścić.

Edytowane przez kr9292
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie za taką kasę to raczej kupisz gruz przeważnie . Jedna gwiazdowa kupisz od chłopa nie zmęczona bo zmieniają na większe ale trzeba dać z 15 za firmowa

Np ta 1 właściciel

https://m.olx.pl/oferta/zgrabiarka-karuzelowa-kuhn-ga4121-masterdrive-CID757-IDyKTbT.html#position=2&page=4

https://m.olx.pl/oferta/zgrabiarka-jf-stoll-r-420-as-hydro-ciagana-CID757-IDywjPs.html#position=12&page=16

https://m.olx.pl/oferta/pottinger-eurotop-421-n-2010r-zgrabiarka-CID757-IDyF2ME.html#position=9&page=18

Edytowane przez GrzesiekAgro
Opublikowano (edytowane)

Jak najbardziej polecam kuhn, w moim gosp, wszystkie zielonkowe to kuhn: kosiarki ( boczna i czołowa), przewracarka, zgrabiarka dwukaruzelowa, prasoowijarka. Wszystko dobrze sie sprawuje, material  tez na  plus.

Mialem jednokaruzelowa 4,10 z 2012 r , to sprzedalem w tamtym roku jednemu z sasiadow za 15 tyś. Wolał kupic ją ode mnie używana , bo widział ze solidna firma , niz nową np. Samasza ktora u drugiego sasiada 10 razy juz naprawiana...

Edytowane przez Primula94
Opublikowano
1 godzinę temu, GrzesiekAgro napisał:

Jak dla mnie na 20ha to wystatczy.

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Jednokaruzelowa nie jest dobra do przejeżdżania z pola na pole po ruchliwych drogach bo trzeba składać i rozkładać 😛 

@ASZv3 jak tam wyciegneliscie ciężarówkę? Po co ona w ogóle tam wjechala

Ja mam 20ha trawy kolo domu nie musze jezdzic po publicznych drogach.

Opublikowano
4 minuty temu, Primula94 napisał:

20 ha łąk, czy ogólnie?

Ja mam  jakieś 17 ha łąk  i 4 zyta na wiosne a grabie dwu karuzelowa :D

20ha lak. Byly inne plany mialem kupowac dwukaruzelowa zgrabiarke ale jak to bywa w zyciu wszystko sie poje....lo ojciec zachorowal czeka na przeszczep pluc, zona z malym dzieckim siedzi. Jeszcze tylko mam mlodego rolnika 1.5roku i tez sprzedaje wszystko i h..j z planow. Takie zycie.

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

Jednokaruzelowa nie jest dobra do przejeżdżania z pola na pole po ruchliwych drogach bo trzeba składać i rozkładać 😛 

@ASZv3 jak tam wyciegneliscie ciężarówkę? Po co ona w ogóle tam wjechala

Wozili żwir na budowę i komuś zachciało się wysypać jedną niżej...

Opublikowano
10 minut temu, marcinffff napisał:

czemu od razu sprzedawać?? Można zmniejszyć hodowlę, oddać w dzierżawę, uprawiać tylko roślinki , jest wiele możliwości. Może będzie ok

Ja mowie tylko ze krowy sprzedac a nie ziemie.

• Thanks 1
Opublikowano

To wez 30krow wydoi sam kukurydze rozdaj recznie. Mam inne plany na przyszlosc a nie swiatek piatek i niedziele tylko w tym gnoju sie pier**lic i nie miec nic wolnego. No i co z tego ze sami robia zeby zdrowie stracic to ja pier**le! Zapamietaj sobie zycie jest tylko jedno i nie trzeba nic przez sile robic zdrowia nie kupisz.

Opublikowano

@artek27 ja mam do sprzedania stolla 2011 rok u mnie od nowości.Sprzedaje bo zmieniam na 2 karuzelowa.jak coś to priv

Opublikowano

Slawek74 nie rozumie bardzo prostej sprawy. Pracuje się po to żeby żyć a nie na odwrót.

Opublikowano

Sławek rozumie i robi to co lubi :) a artek nawet jeśli lubi to nie ma mocy przerobowej, po co ma robic na odpier...hodowlę krów jesli moze porzadnie ziemią zarządzić.

Opublikowano

Fajna lala z Ciebie ale tutaj nie Masz racji. Sławomir jest w zupełnie innej sytuacji.

Opublikowano

@potrekk proszę bez zadnych "lal" do mnie. Dlaczego czepiac sie chlopaka, ktory wie, ze nie chce krow doić itd. , bo nie ma rak do pracy. Dla wielu lepiej by bylo jakby sie tylko polem zajęli, bo o krowach pojecia nie mają. 

Opublikowano

Każdy decyduje za siebie, ale jeśli pyta o radę to bym poradził, że może lepiej zająć się opasami niż całkowicie zrezygnować z hodowli. Krowy bez konieczności dojenia, to całkiem przyjemna robota. Szczególnie jak się uda zastosować więcej mechanizacji i nie trzeba wszystkiego robić ręcznie.

Opublikowano

miał ktoś z Was porównanie wozów paszowych z poziomym systemem mieszania? chodzi mi o to czy lepiej, szybciej, bądź lżej będzie pracować się wozem co ma 1 poziomy ślimak jak Sgariboldi czy co ma 2 ślimaki jak Seko??