Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może za mało obsypane pryzmy, kukurydza gdy sie zakisza  grzeje sie i paruje jak nie jest cała obsypana to skrapla sie woda i psuje sie w tych miejscach mialem to samo z sianokiszonka wiec zacząłem wiecej obsypywac ziemią i problem sie skończył

Opublikowano

U mnie tez jest sporo płatków, kulek pleśni niebieskiej. Ja kosilem późno bo 16 października, 2 tygodnie po pierwszych przymrozkach, potem ciągle padało. Według mnie te plaki to wynik zagrzybienia i zapleśnienia juz na polu. Kukurydza po przymrozku konczy wegetacje i musi być szybko skoszona. U mnie sie nie dało

Opublikowano

Pozwólcie ze się do końca z wami nie zgodzę :gdyby to było słabo ugniecone to by duże plamy bądź też warstwy pleśni. 

Miałem chyba 3 lata temu grzyba na polu i w pryzmie nie było pleśni. 

A takie małe kulki pleśni miał w tamtym roku kolega , kukurydze mu kosila ekipa co odwoził i starymi zarzyganymi ciągnik ami i ładowarka co gniotla tak była cała spocona .

Opublikowano

Raczej jednak nie dogniecione. Wiadomo jakie w tym roku byly warunki i kukurydza czasto byla sucha, a taką strasznie cieżko jest dobrze ugnieść. Nie koniecznie muszą byc duże plamy. Poza tym jest teraz chłodno i rozwój pleśni jest bardzo powolny.

Opublikowano

No właśnie od czego to może zależeć od odmiany czy jak bo jedna kukurydza sucha i się dobrze gniecie inna gorzej .

Kilka lat temu u kolegi kosił mocna zielona nie można było jej ugnieść jeździło się po niej jak po gąbce .

Opublikowano

Znaczy sie bo jak jest zbyt mokra to ci sie pryzma rozjezdza. Zwlaszcza jezeli robisz na folii. Podrzucasz boki a tu i tak sie rozjezdza dalej. 

Zbyt sucha to wiadomo gąbka i moze polabie woda cos by dalo. Gdzies czytalem o tym ale w praktyce nie stosowalem.

Te w srodku takie kulki niebieskie to na moja glowe moze byc tez wina omacnicy. Jak widzialem lodygi kukurydzy to tragedia i czarne w srodku. Chociaz ja w tym roku tych kulek nie mam w kiszonce. Ale z pogoda w miare trafilem i dojzalosc byla wrecz idealna. A ugniatal ursus stary co tam z niego ma prawo troszke skapnac oleju.

Opublikowano

Jak radzicie sobie z biegunkami w stadzie bo zaczęła pojawiać się u mnie. 

Opublikowano

Pewnie wirusówka wpadła i przejdzie po całym stadzie. Jesteś pod oceną więc złe żywienie odpada. Sposoby leczenia to jedynie reakcja na objawy i podawanie preparatów z korą dębu, wierzby, z tataraku itp. Do tego jakiś preparat regulujący pracę przewodu pokarmowego i drożdże.

Opublikowano

@Dominiik wóz paszowy to u mnie taczki-widły-łopata xD

@Thomas2135 dostają drożdże dwa różne szczepy dwa razy dziennie. 

Z tą wirusówką to chyba masz rację bo chyba wet mi to do obory przywlukł. ¬¬

Opublikowano

Nie wiem jakim cudem Waszym krowom melasa smakuje, ale jak u mnie miała poprawić smakowitość paszy, tak tylko im obrzydziła. ¬¬

Kilka dni temu polałem na próbę po kukurydzy i później po sianokiszonce, to kukurydzę z ledwością zjadły a sianokiszonkę wymęczyły tylko dlatego, że akurat dobra belka była. Rekordzistka tak na nią zareagowała, że przestała jeść, a na drugi dzień ucięła połowę mleka. 

Dziś zrobiłem drugą próbę i powtórka sprzed kilku dni. Kukurydze jako tako zjadły a sianokiszonka chyba do rana będzie leżała. Najlepsza sztuka znów gdy tylko polałem, to się odwróciła. Szkoda mi się jej zrobiło, bo taką wysokocielną to bym olał i dałem jej świeżej to jadła, nawet sąsiadki do niej klękały. 

Dawka nie była jakaś duża, bo jednorazowo na paszę 60g melasy + 0,25l wody na sztukę. 

Opublikowano

Moim smakowało. Tylk czekały, żeby wiadro wylizać, albo polać. Musisz je przyzwyczaić, ale i z tym uważać żeby za bardzo nie przyzwyczaić, bo bez polania nie zjedzą.