Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Qq ci nie powiem bo nie mam pojęcia dopiero dziś otworzona ale na oko Ok 34sm. Sianokiszonka jedna 29% i jej szlo 500kg a druga to nie wiem ale z wyglądu such a jej szlo 250kg - pół balot. Ogolnie mając wszystko w granicy 34%sm to te 3tony jest maks na wciśnięcie w ten paszowóz.

Opublikowano

w związku z tym że sucha kukurydza w moim regionie zaczyna się od 1tyś to zastanawiam się nad CCM, bo gość ogłasza się że gotową w bb sprzeda za 700. W co lepiej zainwestować?

Opublikowano
1 minutę temu, ThePerkins napisał:

Aby zapobiegać kwasicy do buforu coś dodajecie jeszcze ?. Teraz daję Bufor z alg morskich ( ziarnomax ) 

Algi,kwaśny węglan i tlenek magnezu. 

Opublikowano

Pytanie czy jest sens to wszystko stosować, bo może się okazać nie potrzebne.

Ja kwaśny węglan wywaliłem i żadnych zmian, jak było z nim tak jest i bez niego. Czyli defacto dawałem i sumienie spokojne byli ze się daje a zupełnie niepotrzebnie. 

Oczywiście jak szedł wcześniej tak i nadal idzie bufor z trouw

Opublikowano

@Pawel29 Biotimax 6.2 Acitve Selen 5.2 bufor 3.9 ceny brutto za kg 

Screenshot_2021-11-01-10-26-48-994_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2021-11-01-10-28-44-442_com.android.chrome.jpg

3 minuty temu, ThePerkins napisał:

No ja się zastanawiam właśnie czy nie dorzucić do tego buforu czegoś bo troszkę mokra kukurydza wyszła i żeby ich nie przekwasić..

Wilgotność qq nie ma tu nic do rzeczy. I się powtórzę któryś raz, wejdź pod ocenę i będziesz miał czarno na białym co i jak 

• Like 1
Opublikowano
ThePerkins napisał:

No ja się zastanawiam właśnie czy nie dorzucić do tego buforu czegoś bo troszkę mokra kukurydza wyszła i żeby ich nie przekwasić..

słoma najlepszy bufor ja daję do paszowozu

damianzetor9540 napisał:

Wilgotność qq nie ma tu nic do rzeczy. I się powtórzę któryś raz, wejdź pod ocenę i będziesz miał czarno na białym co i jak

Damian co ty mówisz ,,wejdź,, pod ocenę 😁😉

Opublikowano

damianzetor9540 w tych witaminach masz po 20% wapnia czyli kredy za to 4% fosforu trochę drogo jak na takie proporcje, ciężko na nich będzie zrobić optymalny poziom fosforu do wapnia, poza tym skład ok. Co do buforowania najważniejsza jest zbilansowana dawka, struktura uniemożliwiającą segregowanie, kwaśny węglan sodu i sól do wozu ( sól + przeżuwanie + ślina i krowa sama wytworzy kwaśny).  Jeśli mamy wysoki udział skrobi warto zastosować kwaśny węglan wapnia (algi) i tlenek magnezu w formie buforu lub jako surowce, co komu wygodniej 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rumen napisał:

damianzetor9540 w tych witaminach masz po 20% wapnia czyli kredy za to 4% fosforu trochę drogo jak na takie proporcje, ciężko na nich będzie zrobić optymalny poziom fosforu do wapnia, poza tym skład ok. Co do buforowania najważniejsza jest zbilansowana dawka, struktura uniemożliwiającą segregowanie, kwaśny węglan sodu i sól do wozu ( sól + przeżuwanie + ślina i krowa sama wytworzy kwaśny).  Jeśli mamy wysoki udział skrobi warto zastosować kwaśny węglan wapnia (algi) i tlenek magnezu w formie buforu lub jako surowce, co komu wygodniej 

Przecież to tylko wypełniacze, zresztą i tak trzeba dorzucić kredy i fosforanu oprócz tego. 

Opublikowano

Masz rację trzeba dorzucić kredy, powinna ona stanowić około 1% dawki w suchej masie, to znaczy jeśli krowa zjada 24kg powinniśmy jej podać 240gr. Zwróciłem uwagę na poziom fosforu bo jego niedobór powoduje problemy w laktacji i po porodzie, może być ograniczeniem w produkcji. Trzeba zadbać o dostarczenie krowie podstawowych pierwiastków wapń, fosfor, magnez i sód. Najważniejsze z witamin to A, D i E zawsze na to zwracam uwagę, reszta to dodatki które nie mają aż takiego znaczenia, chyba że mamy jakieś problemy w stadzie. Są na rynku witaminy nie zawierające praktycznie w składzie wapnia za to wysoki poziom fosforu.

Opublikowano

Bufor jak bufor, ma kwaśny, tenek magnezu i algi dodatkowo masz drożdże, nie znam tego szczepu więc się nie wypowiem. Jak cena ok to dobry produkt. Witaminy bardzo podobne do tych które kolega wrzucał wyżej, dużo wapnia niski fosfor. Dodatek cynku i miedzi, pewnie mają pomagać na somatyke. 6 zł za kilogram to sporo. 

Opublikowano

Podpowiedzcie koledzy czego brakuje krowom że mają miękkie racice. Przed weekendem robiona była korekcja i na 24szt u 4 sztuk gość od korekcji nawet szlifierki do ręki nie brał tylko ręcznie nożem i szło jak w masło i u każdej z nich był przynajmniej na jednej nodze założony opatrunek. Czy w tych witaminach co wstawiłem wcześniej powinno być któregoś składnika więcej żeby kopyta były twarde?

Opublikowano
8 minut temu, Pawel29 napisał:

Podpowiedzcie koledzy czego brakuje krowom że mają miękkie racice. Przed weekendem robiona była korekcja i na 24szt u 4 sztuk gość od korekcji nawet szlifierki do ręki nie brał tylko ręcznie nożem i szło jak w masło i u każdej z nich był przynajmniej na jednej nodze założony opatrunek. Czy w tych witaminach co wstawiłem wcześniej powinno być któregoś składnika więcej żeby kopyta były twarde?

Jak Dużo wrzodów to kwasica. Dużo masz zalegam po porodzie? Wapń biotyna miedź cynk ma duży wpłw.