Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie no ludzie. Boguś już wszystko wyjaśnił i przedstawił dowody, co jeszcze chcecie? Też mam wrażenie, że czasem się myli zwłaszcza w sprawach obyczajowych, ale po wgłębnej analizie zawsze przyznaję mu rację. Np. mówi;

-wiesz ta stara panna i ten żonaty dzieciaty się bzykają😋

- to niemożliwe, setki kilometrów ich dzielą

-po kablu jadą😁

Albo

Ta Paula leci na ciebie😋

Jakim cudem?

-no masz to cuś😁

I się zastanawiam co to może być, ale skoro Boguś tak mówi, to na wszelki wypadek jestem ostrożny

Opublikowano
5 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Kura jaki ty nie kumaty.... 😂😂😂😂 Kliknij na te na czerwono.... 🤷‍♂️

Bobek swoje urojenia opowiadaj lekarzowi... 🤕

Dobra. Już załapałem. Zaraz sobie to dam chłopakowi. Może mu pomoze

Opublikowano

Witam. Likwiduje krowy i mam do sprzedania parę dziesiątek . Jeśli byłby ktoś chętny to śmiało pisać o szczegóły .

Witam. Likwiduje krowy i mam do sprzedania parę dziesiątek . Jeśli byłby ktoś chętny to śmiało pisać o szczegóły .

Opublikowano

Te pismo poszło do wszystkich gmin i do agencji.... 

Więc jest to oficjalne doprycyzowanie ile dni po porodzie się liczy.... 

U mnie nie ma takiej szczegółowej  informacji na stronie piw ani BiP  ale pytałem weta to potwierdził ze 7 dni po porodzie licząc od zgłoszenia do irz...

• Thanks 1
Opublikowano

No dobra to jest pismo z lipca 22 r ,to skoro są tak uświadomione ,to czemu teraz za du.. się biorą ? A przez 18lat to gdzie oni byli ?,każdy je...  jak chciał ,lub jak szef powiedział ,błogostan w niewiedzy ?. Po mojemu to tylko wola weterynarii, czy agencji ,i tak sobie jeden tłumaczy ,a jak drugi zechce to inaczej . Tak  ,jak sąd co jest niezależny ,i każdy może wydać inny werdykt w tej samej sprawie .    Sąd ,czy lekarz weterynarii może nie czytać werdyktu innego sądu ,czy tam innego i dij.... po swojemu .  No ale punkt zaczepienia jest i dla panów w garniturach czy togach już jest chwila niepewności .   Ot co ,tyle z tego suchego przepisu wychodzi .

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

U mnie nie ma takiej szczegółowej  informacji na stronie piw ani BiP  ale pytałem weta to potwierdził ze 7 dni po porodzie licząc od zgłoszenia do irz...

Boguś mam to pismo. Jeszcze raz Ci bardzo dziękuję😇, bo ja szukałem ze dwa wieczory na stronach różnych PLW i za każdym razem tylko ten poprzedni tydzień. Na pewno bym nie znalazł bo raczej nie szukałabym na stronie którejkolwiek gminy. Szwagier będzie wieczorem to mi to dam. Wezwanie ma na 3 go listopada

43 minuty temu, kizak napisał:

No dobra to jest pismo z lipca 22 r ,to skoro są tak uświadomione ,to czemu teraz za du.. się biorą ? A przez 18lat to gdzie oni byli ?,każdy je...  jak chciał ,lub jak szef powiedział ,błogostan w niewiedzy ?. Po mojemu to tylko wola weterynarii, czy agencji ,i tak sobie jeden tłumaczy ,a jak drugi zechce to inaczej . Tak  ,jak sąd co jest niezależny ,i każdy może wydać inny werdykt w tej samej sprawie .    Sąd ,czy lekarz weterynarii może nie czytać werdyktu innego sądu ,czy tam innego i dij.... po swojemu .  No ale punkt zaczepienia jest i dla panów w garniturach czy togach już jest chwila niepewności .   Ot co ,tyle z tego suchego przepisu wychodzi .

To jest pismo informacyjne do hodowców. Nie jest ono przepisem jako takim, ale informuje, czego dany Powiatowy Lekarz Weterynarii będzie się czepiał. Najważniejsze, że ono zostało przesłane urzędowo więc trzeba nim podeprzeć. Może się coś ugra. Tak powinien zrobić każdy PLW i wtedy by było jaśniej 

Opublikowano
Zbyszekkow123 napisał:

to napisz chociaż skąd jestes

Opublikowano
4 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

jak zgłoszę dzisiaj i wpisze że cielak urodził się 21.10 to mogę go sprzedać jutro czy dopiero 5.11?

Opublikowano

Składacie na pomoc suszową? Ja się dopiero dziś dowiedziałem. Trzeba mieć profil zaufany i trzeba wypełnić wniosek na stronie ministralnej. Zacząłem przeglądać. Trzeba mieć te co najmniej 1 % szkody w odniesieniu do całego gospodarstwa(?) by dostać 5 tys lub ponad 30% by dostać 10 tys  chyba? 30 % raczej nieosiągalne a i z 1 % nie takie pewne jak liczy się do całego areału. Tuzy, zboża, kukurydza na kichę to 0% strat. U mnie tylko niecałe 7  ha traw na gruntach ornych wchodzi do 34 ha jpo.  Przez suszę nie było 2 i 3 pokosu i pierwszy też był słabszy. Jakie straty Deklarowaliście w trawach by przeszło i było jak najwięcej średniego % z całości gospodarstwa?

Opublikowano

kuku na kichę też nie wchodzi. U mnie tylko trawy na GO  ale to 7ha/34ha. Jakby wpisać duże straty procentowo to z 1 % by przekroczył i 5 tys może by przytulił. Ale jakie to są te rozsądne do zaakceptowania straty?

A i może Ktoś wie. Jest rubryka o ubezpieczeniu upraw. To jest warunek by mieć ubezpieczone ponad połowę upraw na GO by starać się o dotację?

Opublikowano
13 minut temu, ChiquitaB napisał:

Tez chciałem dzisiaj cos ogarnac ale u mnie na moim areale do płatności to tylko mam qq 2ha reszta lucerny to i tak mi nie przyznają.

składaj. później się zastanowisz czy przyznają.

Opublikowano
46 minut temu, ChiquitaB napisał:

Widzieliście cenniki nasion qq na nowy sezon? Biorę z farmsaatu to od 100-150 na worku w górę

Puki co najlepsza cena ,u mnie też był przedstawiciel . Z tych na kiszonkę z tego co u mnie rosło najlepiej wypadał z tych co mają teraz ,,farmfajer''. Reszty odmian jakoś nie ma . Farmilka również nie widzialem .

Opublikowano

@kizak  farmfire sieje juz chyba od 4 lat i farmezzo. 8 worków z tego roku zostalo mi farmoritz i na przyszły rok chciałem z dłuższym fao całość obsiac. Farmilka nie polecam. W zeszłym roku miałem i z badań szału nie zrobił i może równy był na całym polu ale z 1m niższy niż farmezzo i fire. Chciało się przyoszczędzić 😅 w tym mialemc11.5ha na przyszły bedzie 15-16ha qq. Farmirage raz miałem to super rósł I przeważnie szybko im dostępność się konczy

Opublikowano
14 godzin temu, Troker1979 napisał:

kuku na kichę też nie wchodzi. U mnie tylko trawy na GO  ale to 7ha/34ha. Jakby wpisać duże straty procentowo to z 1 % by przekroczył i 5 tys może by przytulił. Ale jakie to są te rozsądne do zaakceptowania straty?

A i może Ktoś wie. Jest rubryka o ubezpieczeniu upraw. To jest warunek by mieć ubezpieczone ponad połowę upraw na GO by starać się o dotację?

Ubezpieczenia mieć nie trzeba ale jeśli masz to dołącz, wpisać możesz i po 50 procent strat a i tak uznają mniej niż 30procent w większości przypadków od 5 do 25 procent, ale jak to qq na kiszonke nie wchodzi? Wszystkie uprawy powinno dać się wyodrębnić 

Miał ktoś taki przypadek że zasuszona ćwiartka znów nalała, kanał strzykowy zarośnięty, doić na 3 i nie ruszać? Czy próbować coś z tym zrobić?

• Thanks 1