Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 godzin temu, zapracowany123 napisał:

puść rurki z wodą w murku  ja mam tak zrobione i do -10 jest okej czasami złapie na zaworze w poidle

Tu się pisze o oborach i krowach żywych ,a ty jakoś chłodnią wyskakujesz .

W oborze jak jest chłodnie to wiadomo ,ale nie aż tak .

Opublikowano
45 minut temu, radekz200 napisał:

Dostała na odprawę 😂

jeszcze nie czas na odprawę...🤔

1 godzinę temu, GrzesiekAgro napisał:

Ten brązowy taki wyrazisty tel sobie nowy kupilas 😁

buahahahahaha 😂 nieee, szukam sponsora na telefon na razie 😂 bo szybki mi pękli 😂🙈

Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

@Supersebusiek  po Nymoenie (NRF) mam sztuki, ktore ładnie stoją z mlekiem, piękne wymiona i bardzo dobre nogi. Mleko u mnie to wiesz, ze roznie,bo krzyżowki, ta ze zdjecia na przykład 2.laktacja  50litrów, wymię jak dla mnie rewelacja, robot aż świszczy jak podlącza w kilka sekund. Te krowy po Nymoenie mają mocny rog racicowy, ładnie ustawione racice (strome, a nie płaskie) i nie są zbyt nerwowe jak na tę rasę. Kaliber naprawdę dość mały.

20201214_091207.jpg

To w końcu twoje te krowy czy tylko zapierdzielasz przy nich 🤔

Opublikowano

Wszyscy wiedzą, ze TO NIE MOJE, jestem tylko zwyklym szarym parobkiem, ale już czasem nie chce mi sie pisać "u mojego szefa", bo wiesz jaka jest prawda? te krowy traktuję jak swoje, to ja znam każdej historię, wydajności i z daleka w oborze poznam po jednej łacie. To ja w nocy nie śpię jak ktoraś z 700sztuk jest chora, to ja w nocy przyjadę pomoc przy porodzie, odkrecic cielaka, podać dozylnie jakiś lek rozkurczowy w naglym przypadku, zatamuję w nocy krwawienie, przyjadę jak krowa zatacza się przed odwapnieniem. To ja widzę pierwsza, ze krowy sie obsrały, że trzeba pasze posprawdzać, czy dobrze tmr zakrecony. I to ja się zastanawiam czy rozpisalam zmiany pracy dla ludzi, czy ten nie jest zbyt zmeczony po ostatniej nocy, a tamten ma chorą matkę, moze potrzebuje wolnego, a inny może musi dostać opierd... bo nie posprzątał po swojej zmianie na kacu 🤷‍♀️  Juz wiecej nie warto pisać i szkoda tu forum zasmiecać.

Nie placę na ich utrzymanie (krow, pracownikow), ale zawsze myslę o ekonomii, o tym gdzie coś za mniej zamówić, jak zrobić zeby po najmnijeszej linii oporu i kosztow cos uzyskac, a jednocześnie niczego nie zmarnować. 

Więc jednak to moja krwawica, to moje nerwy, pot i czasem duze sukcesy i jakieś porażki, z ktorych się uczę.

Stąd czasem moje mimowolne, nieświadome stwierdzenia "u mnie, moje", bo czuję się częścią tej obory, obora to ja i reszta pracowników. A szef nie musi sie wieloma rzeczami przejmować dzięki temu, że powierzył mi taką funkcję.

Jeśli ktoś czuje sie oszukanym moimi "moje krowy" to przykro mi, czasem tak mi sie wymsknie 🤷‍♀️ 

Sorry za długi komentarz.

Opublikowano

Na utrzymanie rodziny wystarczy i spłacanie kredytu. Nie narzekam, bo inni mają gorzej. Ale wiem też, że w takich oborach zootechnicy zarabiają po 2x wiecej ode mnie, moze mają jeszcze wiecej obowiazków, np. pola.

Szukasz fuchy ? niedługo tutaj sie miejsce zwolni ;) tylko z tego co wiem na razie nikt nie jest poszukiwany. 

Opublikowano

Co Ty 🙆‍♂️w życiu bym nie poszedł na "próbka" 🤦‍♂️

Opublikowano

@Paulina1985 no tacy ludzie też potrzebni 💪😎 kto by na obszarnika robił 🤷‍♂️

Ile ma tych krasuli ? 

Opublikowano

Mleka dać a nie jakieś gówno, w sumie chłop też może pić denaturat po co komu droższa wódka 🤷‍♂️

Opublikowano
8 minut temu, Ursus932 napisał:

@Paulina1985 no tacy ludzie też potrzebni 💪😎 kto by na obszarnika robił 🤷‍♂️

Ile ma tych krasuli ? 

350 krow+350mlodzieży

@kr9292 nie wiem.co to znaczy, ze nie ma polotu, ale poilam gorszymi. Na przykład do DeHeusa robilam drugie podejście i lipa.

Nastepnym chyba, ktore btm probowala to Sprayfo excellent

Opublikowano
26 minut temu, Paulina1985 napisał:

350 krow+350mlodzieży

@kr9292 nie wiem.co to znaczy, ze nie ma polotu, ale poilam gorszymi. Na przykład do DeHeusa robilam drugie podejście i lipa.

Nastepnym chyba, ktore btm probowala to Sprayfo excellent

Excellent stosuje od pół roku i narazie nie było problemów. Biegunka czasem się zdarza ale głównie od granulek dla cielaków z Biodeedu. 

Opublikowano

Cielaki wyglądają dużo lepiej, są żywsze i rosną w oczach. Dwie szt piły przez ok dwa tygodnie agronetzwerka, często nie dopijaly do końca, kał był luźniejszy, wet był dwa razy nic nie stwierdził, na delcie odżyły. Nie wiem czy to dlatego że brałem w mlekovicie bo tam wszystko pójdzie czy poprostu takie jest

Opublikowano

Rzepak 1420 :( Soja bez GMO 2500, GMO 2200, kukurydzę w sobotę przywiozłem po 795

23 godziny temu, slawek74 napisał:

Daniel buduj nową rozwijaj się 😁 a stanowisk węższych niż 130cm bym nie zrobił dł 175cm to minimum bardziej 180-185cm bym celował deski mam 20cm najńższe to i tak tmr czasem pod nogami

Nie wiadomo w którą stronę rozwój gdy Ci A2 chcą na polach budować xD

Opublikowano
39 minut temu, danielhaker napisał:

Rzepak 1420 :( Soja bez GMO 2500, GMO 2200, kukurydzę w sobotę przywiozłem po 795

Nie wiadomo w którą stronę rozwój gdy Ci A2 chcą na polach budować xD

Panie na oborę dadzą, bodaj w miarę działki będą czy może jedna normalna a druga pod ursusa c330?