Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, kr9292 napisał:

Same lewackie filmy na netflixie. W każdym filmie pedaly, gnębiony murzyn i źli biali ludzie

W sedno. We wszystkich promowanych filmach i serialach na Netflixie  główne role odgrywają wymienione przez Ciebie postacie 

Opublikowano
50 minut temu, Paulina1985 napisał:

@Folenka co z tym Netflixem.? duzo internetu zjada?? ile trzeba miec GB zeby caly miesiac pochodziło? nie tnie się? 

A masz neta mobilnego? Bo ja mam z T-mobile, niby nieograniczony, w praktyce chyba ze 100 gb, to jeszcze mi nie zabrakło nigdy. A sam Netflix bardzo w porządku, jest dużo seriali i filmów, są dokumenty i parę koncertów, wg mnie jest w czym wybierać. Mam jeszcze HBO Go, to Netflix działa o niego stabilniej, jeszcze żadnej zwiechy nie zaliczył u mnie.

11 godzin temu, danielhaker napisał:

Dokładnie tak. U mnie późne odmiany + stosunkowo brak typowych piachów gdzie mocno wysycha i roślina długo dojrzewa, ale niektórzy myślą że zwlekanie z koszeniem to ociąganie się z robotą 🤔

@Folenka U mnie to tak zazwyczaj wypada gdy w okolicy (wiadomo, tej najbliższej) 70% skoszone a siew gdy 30% zasiane :) Mieliście już przegląd dojarki?

Kurła co Wy sieczkarni nie macie że takie terminy? 🤔:P Już masz lukę gdzie możesz inwestować :D

Byli ze dwa tygodnie temu, u mnie wypadło na Technika.

Opublikowano

@ThePerkins Płyn ma być taki jaki chcesz, tak naprawdę nie ma to znaczenia jeśli krowa po doju i dipingu co najmniej 7 minut stoi i dochodzi do zamknięcia kanału w strzyku. Jeśli od razu po doju się kładzie to lepiej mieć gęsty, albo nawet tworzący cienką błonkę na strzyku. Zapobiega to wnikaniu bakterii do kanału strzyku jeśli od razu po doju zwierzę się położy.

Ja na przykład wolę gęste i dłużej utrzymujące się na strzyku i takie mamy na porodówce (izolatce), na ktorej doimy na bańkę i zasklepiamy z kubka, bo krowy najedzone potrafią po doju iść na słomę i spać.

Na robotach za to mamy dipping w sprayu, ale tam mam pewność, ze krowa po doju około 20-30 minut pozostaje na stole paszowym i kanał strzykowy ma czas na zamknięcie się. Kiedyś dipping był wylączony kilka dni i nic się nie działo 🤷‍♀️ 

Substancji czynnych też jest do wyboru, jod, chlorheksydyna, kwas mlekowy itd...warto wybierać te pielegnujące strzyk.

Opublikowano
4 godziny temu, ThePerkins napisał:

Mówią , że jak twarde ziarno to przechodzi przez krowę i zostaje w kale, a jak mokre to trawi, sam nie wiem :D 

To opinia tych co koszą, żeby mniej paliwa spalić niż na suchszym materiale. Twarde ziarno musi być każde naruszone, żeby zakisnąć i sieczka drobna, żeby porządnie ubić. 😉

Opublikowano (edytowane)

@Paulina1985 Właśnie mam takie sztuki co stoją i takie co od razu lubią się położyć. Miałem dziwne wrażenie , że jakby tego gęstego mniej szło :D 

@przezuwaczka Też jestem tego samego zdania , choć w tym roku ciężko o to bo rośliny są już dobre do koszenia a ziarno nie koniecznie ...

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano
8 minut temu, ThePerkins napisał:

bo rośliny są już dobre do koszenia a ziarno nie koniecznie ...

Dokładnie z tego powodu wstrzymałam się z cięciem. Znajomy z grupy mnie do tego natchnął😆. SM już 35% a w kolbach dalej mleko mimo słonecznej pogody🤔

Opublikowano
13 minut temu, Troker1979 napisał:

Jednym uchem słucham transmisję z dożynek prezydenckich. Powiało trochę optymizmem po wypowiedzi prezydenta w sprawie tej piątki Kaczyńskiego.

ja prawie rzygnęłam jak przełączałam kanały...🤮 Ale to nie temat o polityce ...

Opublikowano

przeszłości nie ukryjesz... 😆😆😆😆 wydało się wydało się wydało się 😆  Ale..... WYBACZAMY 🤣  

Opublikowano

chiba, że bierzesz RW 😅 i krzyzujesz z czarnym hfem 😆😆😆😆😆😆😆😆 

Opublikowano
10 godzin temu, areek9869 napisał:

Żeby cały miesiąc oglądać, tak bez większych ograniczeń to te 150 GB powinno starczyć 🙄a seriali/filmów w Polszy mamy do dyspozycji 3400 do wyboru także nie wszędzie pedały i inne cuda 🤣

Macie czas oglądać filmy cały miesiąc? Ja nie mam czasu wlaczyc Tv 😂😂

Opublikowano

To trzeba sobie wygospodarować pol godzinki dziennie na relaks...potem na starosc bedziesz płakał, ze tylko robotą żyłeś...😋😋😋😋😋😋  

Opublikowano
8 minut temu, Paulina1985 napisał:

To trzeba sobie wygospodarować pol godzinki dziennie na relaks...potem na starosc bedziesz płakał, ze tylko robotą żyłeś...😋😋😋😋😋😋  

Jeszcze ogarnę kukurydzę i będzie luz. W zimę nadrobię zaległości. 😁😄