Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@michalcium  ja robiłam z tabletek. Już nie pamiętam, musialabym w zeszycie leczenia sprawdzić, mi się kokarzy 10tabletek na litr. Ale @slawek74 tu kiedyś pisał i robil o wiele wieksze stężenie...

Screenshot_20200321-084944_Samsung Internet.jpg

Opublikowano
10 godzin temu, Troker1979 napisał:

Jesteście pewni że to przetoka czyli kasacja strzyku bo nie da się doić na kaniuli cały czas? Na razie ma tylko dwa normalne  bo jeszcze jeden leczę po mechanicznym zdarzeniu. Łajna krówka malutka niewiele zmieści żarła a 40 + przy niezbyt intensywnym żywieniu(pierwiastka ho więc jeszcze urośnie).

Dziury w tym nie ma, jak doiłem dziś wieczorem to zauważyłem że to zmiękło z tym że dalej kaniula(daje synergal w strzyk i synolux domięśniowo).

Raz po pojawieniu się problemów wydoiłem normalnie. Rozumiem że to ustrojstwo w strzyku zarzuca ropę czy  bardziej skrzepy krwi i zatyka kanał strzykowy? 6 litrów ponad nalatuje przez kaniule z tego. Krowę doję już 4 miesiące i cały czas to miała ale trochę mniejsze.

wet oglądając zdjęcie mówił o wrzodzie

Wsadź do strzyka przez kilka dni takiego kolumbusa (drucik z frotką ) jest tam pewnie rana którą drażnisz wkładając grubą kaniulę i cały czas masz stan zapalny , i zarasta ci strzyk , nie raz tak miałem i pomogło tyle , że przy uszkodzeniach mechanicznych .

Opublikowano

jest cos takiego jak wyszukiwanie na forum....zajelo mi to minutę...

Ja robilam stezenie mniejsze, ale dawaliśmy też dłużej, chyba ze szesc udojów.

16 minut temu, robert1226 napisał:

Dziś z nocy następne poronienie ostatnio 2 jałówki dziś krowa i to wszystko 4-5 miesiąc , kiedyś też się zdarzało i to przeważnie w tym samym czasie. 

zbadaj stado...to nie jest normalne.

Opublikowano

to nie wesoło jak ronią, trzeba jak najszybciej przyczynę znaleźć aby nie osiwieć. To się nie skończy bez diagnozy.

nadmiar mocznika, bvd, Q, neosporoza, żerzączka, stres, elektrolity 🤔🤔u mnie to ostatnie dopiero wyjaśniło 🤓😥😣😣😪 $$$

Opublikowano

my też nie dostaliśmy...może...oszczedności i tylko wybrancy dostają🤷‍♀️ w zeszlym roku mieliśmy 3 egzemplarze chyba 😔

Opublikowano

U was też taki problem z zapaleniami u krów ? W moim stadzie liczących 24 krowy przez ten miesiąc było 7 zapaleń. Masakra jakas... Zamieniłem soję i rzepak na koncentrat z de heus, może w tym jest problem ? 

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Marcinnnnn napisał:

U was też taki problem z zapaleniami u krów ? W moim stadzie liczących 24 krowy przez ten miesiąc było 7 zapaleń. Masakra jakas... Zamieniłem soję i rzepak na koncentrat z de heus, może w tym jest problem ? 

Nieeee (nie u nas)

Raczej jak zwykle stawiam na zepsutą którąś z kiszonek, za wysoki mocznik itp...

Co do zmiany paszy wszystko jest możliwe...zależy od parametrów jakie się zmieniły...

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano

u mnie wyniki coraz rzadziej. Byly codziennie teraz z dwóch dni maks...wszedzie cieżko.

Opublikowano

Jakbys miała większe to i wyniki mielibyście podobne sądząc po waszym podejscou do produkcji i hodowli.

Opublikowano
2 godziny temu, Kierownik napisał:

niestety u mnie rodzice swoje lata maja i nie moglem im przetlumaczyc niektorych spraw

Wszystko wprowadzaj stopniowo. Nie szokuj ich rewolucjami, tylko pokazuj dowody słuszności swoich decyzji. Wiem jakie to trudne, bo wszystko zmienia się w szybkim tempie i starszym ciężko nadążyć.

Opublikowano
14 godzin temu, Paulina1985 napisał:

@Troker1979 ja nie wiem co to, być może i jakiś wrzód. Ja na przykład teraz mam krowę, która zdarła ze strzyka polowę skóry, koncowka ciagle zarastala pojawiał sie strup, kaniula plus leczenie antybiotykiem jednocześnie. Teraz ma kaniulę na stałe, która jest otwierana na czas dojenia, strzyk się goi i za jakis czas jak strup zejdzie kaniule się wyjmie i tyle. Ja bym probowała to przeczekać trochę jesli zależy Ci na cwiartce, zobaczysz co bedzie po zakonczeniu leczenia.

Zostawiasz na stałe taką plastikową kaniulę z zatyczką? Podłączasz dojarkę jak kaniula siedzi czy tak się nie da bo dojarka ją połknie? Czy tylko spuszczasz mleko dodajając ręcznie?  Ja wsadzam taką plastikową za każdym razem nową na każdy udój a po udoju antybiotyk i zatykam ćwiartkę takim drucikiem z końcówką(sztychty czy jakoś tak). Może z tym plastikiem pozostawionym do następnego udoju było by lepiej?

3 godziny temu, michalcium napisał:

@Paulina1985 mogła byś przypomnieć ten rywanol na zasuszenie w jakiej proporcji i dawkowanie bo mam sztukę w 5 ostatniej już laktacji zapalenie drugi raz mleko w pierwszym badane dobrany antybiotyk a tu nawrót a niechce żeby się siało dalej😣

Ja tak zasuszałem ćwiartkę o dwóch krów. Kupowałem gotowy rywanol w aptece w butelkach po 100ml(groszowe sprawy) i prawie cała butla po doju i tak z kilka razy po każdym doju. Trochę to trwa i babra się jak zasuszasz coś co nie wyleczone z zapaleniem ale w tych dwóch przypadkach "sukces" i ćwiartka zasuszona na amen. Mam te krowy to tej pory kilka laktacji po zabiegu i ładnie dają do tej pory. Myślę że kasacja ćwiartki to max 10-15% mleka w plecy.

3 godziny temu, Supersebusiek napisał:

Wsadź do strzyka przez kilka dni takiego kolumbusa (drucik z frotką ) jest tam pewnie rana którą drażnisz wkładając grubą kaniulę i cały czas masz stan zapalny , i zarasta ci strzyk , nie raz tak miałem i pomogło tyle , że przy uszkodzeniach mechanicznych .

Mleko w tej ćwiartce dobre, antybiotyk zapobiegawczo bo leczę inny strzyk. Ja chyba wkładam coś takiego(opis wyżej no chyba że to nie to - taki drucik z czerwoną końcówką podtrzymującą ten drucik by nie wpadł dalej w  strzyk)? Wyciągam to próbuje przedzdoić i mleko nie leci. Wkładam kaniulę i spuszczam mleko(6 litrów  pewnie ze 20 minut).

• Thanks 1
Opublikowano

@Troker1979 u mnie nigdy ciągłe wyjmowanie i wkladanie nawet nowej kaniuli się nie sprawdziło, ciągle podrazniasz, wprowadzasz nowe bakterie, leczysz, chwilę jest dobrze poki antybiotyk działa, a potem znowu to samo. Dlatego zostawilam kaniulę z zatyczką, podłączamy na 3 strzyki, a tam w czasie doju tylko wyjmuje się zatyczkę i mleko zlatuje.