Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
leszek1000 napisał:

Krowa kiedyś była żywicielką rodziny, i niektóry do dzisiaj żyją 

Rok temu miałem problemy jelitami. Młody lekarz zapisał mi  tabletki i powiedział żeby pić maślankę i kefir. 

A dzisiaj nie jest tą żywicielką ?😉 Jak ktoś żyje z ,,mleka''

ThePerkins napisał:

skąd bierzecie pelnoporcjowke? . Mam teraz z wipaszu i średnio jestem zadowolony

polecam biofed mam od nich silos i z tego co się oriętuję to najniższa ilość paszy do wybrania

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Troker1979 napisał:

Ja odrobaczam velbazenem krowy w laktacji. Z tym że tak po 20% - 25 %stada które daje mleko czasami ze  trzy razy do roku. Z tym że najpierw badam kał zbiorczy od kilku krów w laboratorium w Gietrzwałdzie(parazytologia pełna 36 zł brutto). Jak nie ma motylicy i tasiemca to eprinex, eprizero lub eprecis podskórnie i wtedy wszystko na raz a nie na raty jak velbazenem. Badam jak zauważę spadek apetytu u krów(szczególnie w pobraniu treściwej) i pokaszlują.

Mógłbyś opisać jak przygotowujesz próbki? nigdy nie robiłem tego

- do czego pobierać kał? może być słoiczek np. po musztardzie?

- do jakiej temp. schłodzić,

- jedna próbka może być od 5-10 sztuk?

- wysyłasz kurierem?

Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał:

skąd bierzecie pelnoporcjowke? . Mam teraz z wipaszu i średnio jestem zadowolony

Ja zmieniłem wipasz na biofeed i narazie zmiana wyszła na plus. Rozród się poprawił, mleko trochę wzrosło około 2 litry od sztuki krowy chętnie pobierają więc jest ok. Chcę jeszcze spróbować Cargill 19 Max i Agro Finezja z Agrocentrum.

Opublikowano
4 godziny temu, ThePerkins napisał:

Ja z Biofeed-u biore koncentrat i tluszcz chroniony i jestem zadowalony cenna tez przystępna.

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

No tak, ale chodzi mi o odrobaczanie dwukrotne. Ja w TYLKO w zasuszeniu kiedyś  odrobaczałam i to jest pomyłka. Teraz na całe stado jednego dnia idzie odrobaczenie, ale ono nie bierze tasiemca, wiec zastanawiam się jeszcze nad wprowadzeniem Valbazenu.

A co Ty dajesz?

Ktoś tu kiedyś o coś pytał https://www.olx.pl/oferta/czochradlo-dla-bydla-CID757-IDpxxXB.htmlhttps://www.olx.pl/oferta/czochradlo-dla-bydla-CID757-IDpxxXB.html nie wiesz kto?🤔😉

Opublikowano

Ja na wipaszu już dłuższy czas i jestem mega zadowolony idzie 20 Max cena 1600 tona ale warto biofed już przerabialem szału nie było a na start z wipaszu Start milk do 100 dni laktacji i z rozrodem nie ma problemu silosu nie man sypią na posadzkę nawet mi wygodnie 😊

Opublikowano
6 godzin temu, soltys48 napisał:

Praktykował ktoś aż tak wysoką dawkę?

To za dużo na jeden raz. Ja dla podejrzanych 500kg daję trzy dni po 50ml, tak mój lekarz zalecił.

@slawek74dzięki 👍 cena jedna z niższych. Ja będę namawiać męża na samoróbkę za mniejszą kwotę, bo dość dużo tego potrzebuję 🤪  

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

To za dużo na jeden raz. Ja dla podejrzanych 500kg daję trzy dni po 50ml, tak mój lekarz zalecił.

@slawek74dzięki 👍 cena jedna z niższych. Ja będę namawiać męża na samoróbkę za mniejszą kwotę, bo dość dużo tego potrzebuję 🤪  

Czyli Dajesz "normalną"porcję na raz....

@leszek1000 jakim najmniejszym sztukom Dawałeś taką dawkę leku?

Opublikowano (edytowane)

@soltys48no tak,

7,5 /100 dla nicieni i tasiemców

10ml/100kg dla przywr

Edit.

Edytowane przez Gość
pomyłka
Opublikowano

Po moim podawaniu 3dni po normalnej dawce tasiemiec w kupie wylądował w zwiekszonej ilosci...więc moja metoda dziala.na pewno 🤣

Opublikowano

fakt ja kapkę wody dolewam . Ale ostatnio pierwiastka dostała i narazie nie widzę skutków ubocznych. To muszę pauliny metodę wypróbować. Bo właśnie mam jedną krowę która schudła okropnie. Apetyt ma. 

Ale to 3 dni po 50ml dajesz ? Dużo strzykawką  ? 

W 2018 każdej po wycieleniu podawałem. Mam miernik, wlewałem do butelki trochę wody i do pyska. 

Dobra lepiej nie testuj, bo jeszcze  coś się stanie i mnie oskarżysz o uprawianie znachorstwa w hodowli 

Tu mi jedna osoba z tego forum tak powiedziała. Chyba ma simentale mleczne. Chyba już tutaj nie zagląda. 

A jak mniejsza ilość działa to zawsze butelka starczy mi na więcej krów 

Opublikowano

@leszek1000 ja daję jak na opakowaniu 10ml na 100kg masy ciała. Teraz jak podawałam to biorę dwie strzykawki 20ml i do pełna ładuję to wychodzi 25ml, chwytam za nosa jedną reką a drugą ładuję strzykawkę jedną i zaraz drugą. I tak trzy dni rano. Nic nie rozcieńczam.

Opublikowano
1 godzinę temu, kewink napisał:

Nie. Z kolczykowa 😂 skusiłem się na darmowe duplikaty.

a oni nie mają jakiejś dedykowanej kolczykownicy?