Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ty to i możesz nagrywać krowy jak wychodzą na pastwisko. 

Ciekawe czy wszystkie krowy będą musiały być wypasane. 

Opublikowano
10 minut temu, karol6130 napisał:

Ty to i możesz nagrywać krowy jak wychodzą na pastwisko. 

Ciekawe czy wszystkie krowy będą musiały być wypasane. 

wszystkie krowy w gospodarstwie musza miec jednakowy  luksus w oborze i poza nia , wpismach do ministra  izby i ktorys z zwiazkow hodowcow  pisali do nigo zeby roznicowac tych co maja np, dwa gospodarstwa i dwa numery stada  zeby dostali chociaz do jednego w ktorym spelniaja wymogi  a nie otrzymywali do drugiego bez wymogow  w tej chwili  nie dostana nic  ,moze co sie zmieni w tej kwesti ale malo prawdopodobne  gdyz nie ma rozporzadzenia  ale sa juz szkolenia doradcow  jak ma to sie odbyc tzn wszystko wiadomo ale rolnik ma sie jeszcze ludzic  ze moze cos sie zmieni  ostatnie uzgodnienia z kwesti rozporzadzenia sa z 20-02-2020r strona ministerstwa 

Opublikowano

Niby krowy, ale co z jałówką co ma ponad 2 lata i kwalifikuje się do płatności dla krów, pastwiskować ją czy też nie. 

Opublikowano

w projekcie  pisza ze  wymogi musza byc spelnione dla wszystkich krow mlecznych w gospodarstwie tak dla wypasu jak i dla powierzchni w grupowym utrzymaniu bo znowu dla krow mamek  wymogi musza byc spelnione dla krow,cielat,jalowek i opasow do 300kg wagi  a najlepsze jest w trzodzie  doradca po szkoleniu twierdzi ze do tucznikow dostanie sie tylko jezeli sa od szczesliwych macior , wszystkie lochy maja miec tak jakby luksusowo  zeby dostac na nie kase

Opublikowano

Jałówka, krowa ale musi mieć 24 msc i jest zaliczana wtedy  jako krowa. U macior wymaga usunięcia się tych "kleszczy" dla karmiących. Debilizm totalny, jedna noc bez tego i całe gniazdo prosiaków zagniecione dla 200 zł rocznie zysku na maciorę. Jeden warchlak więcej kosztuje. Niech dadzą jeszcze dopłatę żeby dachy pozdejmować...i pod gołym niebem chować

Opublikowano

Ważne że w mediach powiedzą że Kaczyński daje 500plus do krowy. A że to z unii to inna sprawa. Mało kto to dostanie i jeszcze będą kontrole i niektórym zabiorą. 

No nic, wiosną trzeba się zastanowić co i jak . 

Opublikowano

Z jałówkami będzie problem u mnie, mało łąk to raz, a dwa weź ich naucz żeby chodziły w pastuchu, młode to to i głupie. 

Jeszcze ani jednej nie udało mi się nauczyć. 

Opublikowano
leszek1000 napisał:

Ważne że w mediach powiedzą że Kaczyński daje 500plus do krowy. A że to z unii to inna sprawa. Mało kto to dostanie i jeszcze będą kontrole i niektórym zabiorą. 

No nic, wiosną trzeba się zastanowić co i jak . 

A głupie ,,miasto'' wyobraża sobie że to jeszcze na miesiąc te 500x sztuki w oborze × 12 miesięcy

Opublikowano

Sąsiadki siostra z wawy już stękała że ta będzie miała dopłatę do krowy, ma jedną krowę na mleko. 

Także dobrze Sławek piszesz. 

Opublikowano

Zawsze zasuszone zostawiałem w oborze bo u mnie obora jest na szerokość podzielona, są trzy wejścia. W pierwszym mam zasuszone i jałówki cielne. A w 2 i 3 doje. Z czasem krowa wie że ma iść np do 3 cześci . Jednak zawsze trafi się franca która wejdzie nie do tych drzwi co trzeba. 

Opublikowano

@MichalForterra1993   nie jest zły, ale ucina białko, i te nogi obrzydliwe... reszta ujdzie w tłoku (rozumiem, że mocno sugerowałes się ilością mleka?)

Ja bym Ci zaproponowała z WWSu tez konwencjonalnie wycenionego Rory Red, PFa ma takiego samego, ale poprawia parametry mleka, ma zbalansowane nogi, mocne wiezadło wymienia. Teraz rodzą się mi po nim cielaki to porody są mega latwe, cielaki zywotne. A przede wszystkim zarąbista płodność buhaja, o ktorej juz kiedyś pisałam, zaskakiwalo u mnie okolo 80%-90% nawet jak nasienie zdeponowane w szyjce.

Ten Coloredo ma tez plus, ze pochodzi z linii czerwonej (jego ojciec to tez RW).

Opublikowano
3 godziny temu, karol6130 napisał:

Z jałówkami będzie problem u mnie, mało łąk to raz, a dwa weź ich naucz żeby chodziły w pastuchu, młode to to i głupie. 

Jeszcze ani jednej nie udało mi się nauczyć. 

najpierw na palu tak żeby mogła się władować w drut i po dwóch trzech dniach się nauczy. Jak chcesz szybciej to pal i pastuch a za ogrodzeniem wiaderko :D

Opublikowano (edytowane)

przy prądzie 8-10 tys Volt (iskra na 2cm ) chodzą pokornie na 3 ha nawet bez prądu po miesiącu. Najpierw chodzą krowy i wypuszcza się do nich jałówki 2-4 szt, wtedy pilnują się krów. Oprócz pastucha mam 2 druty kolczaste ( dwa ogrodzenia niezależne). Zasuszone już za tydzień -dwa idą w świat u mnie

@poziomka ładne wyniki, GLDH?? co to jest, ale coś nie halo w stadzie

Charakterystyka badania

Badanie wykonywane w celu diagnostyki chorób wątroby; GLDH jest enzymem wskaźnikowym, narządowo czułym dla wątroby. Jest on obecny głównie w komórkach wątroby (hepatocytach).

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano

Na łańcuchu gorzej niż w pastuchu, a to się okręci, a to się przewróci, patrzeć nieraz nie można co one wyczyniają. 

Mam okulnik taki co można pastucha założyć w środku,tak by było najłatwiej uczyć, ale narazie tam stoją byki. 

Opublikowano

jest coś takiego jak krętlik do łańcucha :D żebyś widział jak simy takie po 700kg fikoły waliły to dopiero by Ci było szkoda, jałówki powycielane które  były na tmr przyzwyczaj do łąki....

Opublikowano
14 minut temu, karol6130 napisał:

Na łańcuchu gorzej niż w pastuchu, a to się okręci, a to się przewróci, patrzeć nieraz nie można co one wyczyniają. 

Mam okulnik taki co można pastucha założyć w środku,tak by było najłatwiej uczyć, ale narazie tam stoją byki. 

Najlepiej jeszcze barczyk założyć to aż tak nie wariują 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, poziomka napisał:

Mam pytanie zrobiliśmy takie badania , czego według was braku lub czego jest za dużo
a7a8129d7b6e688c366cf14e9ccf6c87.jpg
fe247215e7e3a6f7047fac2b5aa7366f.jpg

Jeśli te górne to krowy, to podejrzewam, że uwalniają za bardzo rezerwy tłuszczowe. A wysoki potas i fosfor może wynikać z nawożenia trawy w suszę. To tylko hipoteza. Omów to z weterynarzem i zmieńcie premiks, bo pasze objętościowe(jeśli to to) muszą być skarmione i tak.

Nigdy nie robiłam takich badań. Ile cię kosztowały?

Edytowane przez przezuwaczka