Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie do 50zł kryte. A z resztą teraz mam krowę która w szczycie dała 50kg mleka teraz zeszła do 40l akurat ją leczę i rano muszę jeszcze separator podłączyć bo mleko mi wciągało do rur chyba czas na 30l kanę :). Ona jest po inseminatorze który krył najtańszymi aby tylko zarobić. Chociaż teraz brat kupić za 100zł nasienie seksowanę i w marcu będą jałówki nimi kryte. 

Opublikowano

Niektórzy mówia że zootechnikowi trzeba kupić długopis albo pióro😜 swoją drogą dwóch sąsiadów i braci kiedyś o wydajność tą federacyjną się pogniewało jeden drugiego przeskoczył o parę litrów dosłownie mniej niż 10 i kilka lat się gniewają

Opublikowano

To lepiej kupić 30l kanę i się nie bawić. Ja teraz mam separator i jedną ćwiartkę osobno doje i reszta  się mieści ale to czas pochłania. Ma ktoś takie duże kany ??? 

tak się pogniewani o te kilka litrów ? 

To powinien jeszcze bardziej się starać aby za rok go przeskoczyć 

Opublikowano

No ale typowe Janusze modlą się o nieszczęście sąsiada, smutna prawda. 

40 legowisk plus krowy po wycieleniu i zasuszone będą w starej oborze. Dój w starej oborze w przyszłości hala.  

Obora będzie przylegać do starej ale jest możliwość rozbudowy na południe i zachód 

Konstrukcja stalowa i płyta obornicka albo eurofala ale chyba będzie zaciekać. 

Murki do 2m a powyżej siatka 

Najważniejszy stół paszowy żeby już tyle razy taczki nie używać :)

Legowiska będą dostosowane do tych dopłat. Krowy dodatkową będą chodzić na łąkę która jest za oborą przesiana w tamtym roku. 2 pokosy się zbierze a potem krowy

sobie pobiegają i jeszcze kupie piłkę basenową żeby się bawiły 😄

I wreście będzie widać ruje bo na luzie druga na jedną skoczy i gitara . 

Może 40 krów to nie dużo, ale nam wystarczy. Zawsze będzie możliwość zbudowana obory na przeciwko i połączenia ze stołem paszowym. 

Opublikowano

patrzył ktoś na agrobiznes chodzi mi o wypowiadz weterynarza

w sprawie tych trojaczków gościu powiedzial że cielak 

pije trzy do trzech i pół litra mleka dziennie a

krowa daje do 60 litrów dziennie.

Gratuluje wiadomości temu weterynarzowi.

Opublikowano

40 akurat żeby samemu ogarnąć i w oborze nie siedzieć. 

Sławek, było związkowe. 

Opublikowano (edytowane)

Nie. Ale w tym roku będzie więcej posiane i jest więcej ha traw 

Jałówek nie będę kupować. A w ostateczności zrezygnuję z byków. 

A wybudować i tak trzeba. Bo płacenie pracownikowi to dodatkowy koszt. Do tego codziennie łyżkom trzeba rozładować cały paszowóz to zajmuje czas i paliwo. Wszystko taczką wozić trwa to 40minut. 

Jak krowy będą w nowej oborze to koszty zmaleją i przy 25szt jestem  wstanie spłacać kredyt. O i mam teraz normalną cenę mleka 

Jak będzie susza to nie będę  zwiększać za bardzo obsady. Byczki będą sprzedawane. Jest możliwość siania poplonów. 

No i najważniejsze w tym roku kończy się kredyt na ciągnik 160km. 

A za rok kończy się kolejny kredyt 

Ale wiadomo wszystkiego człowiek nie przewidzi. Jednak trzeba myśleć pozytywnie. Dzisiaj jestem jutro może mnie nie być. A nie buduję obory na 100szt i za miliony. 

Może będzie czas na randki  🤣

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano

Dobra słuchajcie, tzn. czytajcie. Jest sprawa.  Myslicie, ze będzie ktoś chętny na byczka po matce, ktora dała w poprzedniej laktacji za 305 dni ponad 17tys??? szkoda mi go sprzedać za 500zł handlarzowi 🙄

Opublikowano

Już PRAWIE sprzedany 🤪 nie mam zdjęcia, wstawię jutro jak zajadę do roboty, bo mam wolny weekend 😁

Opublikowano

U mnie minimum 8 godzin od fazy "stojącej", srednio 10 godzin, ale bywa też i 12-16godzin. i zaskakują. Lepiej zawsze pokryć później niż za wcześnie. 

Opublikowano

A ja miałem taką krówkę kilka lat , że najlepiej , a właściwie najskuteczniej trzeba było natychmiast po zauważeniu objawów . Tak tylko mi się przypomniało . Absolutnie nie podważam Paniusi autorytetu .

Opublikowano

Grzesiek potrzebujesz byczka do krycia????? 🤔 myslalam, ze tylko inseminacja. 

4 minuty temu, kr9292 napisał:

Wszędzie w różnych publikacjach pisza że ruję sie skracają wraz ze wzrostem wydajności, natomiast weterynarze mówią zupełnie co innego 🤔

Może objawy rui są krótsze? Ja ostatnio staram się trochę wydłużać czas do krycia. Chociaż !!! podobno wczesne krycie zwieksza szanse na jalowki  !!!! 😁😁😁😁