Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem w 100% ZA, wszyscy tu wiedzą, że kocham czerwony kolor 🤣  Dużo mamy krzyżowek z SM, pomijając budowę wymienia to naprawdę wdzięczne mieszanki. Teraz cieli mi się sporo jałowek 50%NRF, też ujdą w tłoku, ale jak wspominam zawsze NRF to nie moja bajka. Za 8 miesiecy zaczną mi się urodzenia 50% Dunskiej czerwonej. I zaczynam kryć buhajem SRB. Myślę, ze na tym nasza przygoda z tymi mieszankami się kończy, myslę iść w stronę ponownego krzyżowania z SM (ewentualnie MO) lub pozostać przy RW o małym kalibrze. 

Opublikowano

nie chcesz nrf ze względu na ich nadpobudliwość, jak wyczytałem pod zdjęciem? Ja tam też wolę te biało czerwone, mam jeszcze jakieś szare niewiadomo co to ładnie się doją pomimo małego gabarytu ale jaka to rasa to raczej ciężko stwierdzić

Opublikowano
8 minut temu, kr9292 napisał:

Paulina jeszcze przeprosisz HFa 😋

never  !!!!! 

bidny hf by u nas kipnął i się zmarnował przy bombach zywieniowych 🙄

@gregor12841  u nas nrf szybko się zapasł, są niskie i późno je kryłam, chodzą takie bambaryłki 🙄 Cięzko się przestawić, ze mają być mniejsze, no i wypadałoby wtedy je nrfem tez kryć zeby małe się urodziło. Zdecydowanie lepsze są jak dla mnie jałówki w mieszance z SM. Kiedyś kryłam buhajem, ktory dawal wiekszosc cielaczkow takich siwych, nazywał się Betalo, mam po nim jeszcze sporo krow w 5 laktacji, ale u Ciebie to może po jakims Brown Swiss :)

Opublikowano

wątpię żeby jakiś bs zaplątał się w moje strony bo sztuka raczej po naturalnym kryciu (jak pójdziesz z krową do sąsiada to zrobi poprawkę, a inseminator nie zrobi. Kurpie chciwe :D) chciałem kiedyś kryć bsem ale żaden z inseminatorów nie miał nasienia. Jak byś porównała BS do SM bo na aukcji z której mam simy było na 400sm jakie 4-5 sztuk bsów

Opublikowano

Nie mam zadnego BS-a 😁 moze kiedyś, chociaż wątpię zebysmy jeszcze się pchali w małe rasy 🤔 chyba, ze okażą się mega dlugowieczne 🤷‍♀️ Choć w naszym system utrzymania osiagnięcie 5-6 laktacji to sukces. Jak pewnie wspomnialam mam już krowę SM/RW w 6. laktacji cielną...więc...dobijamy wyżej :)

Opublikowano

pewnie ze 2,5 - 2,6 🤔  idzie w górę, ale za dużo pierwiastek wchodzi 🤭 a szef sprzedawać nie chce tylko "dla siebie, dla siebie" 🤷‍♀️  Jak bedzie 3 to będę zadowolona...dopiero w tym roku udało się jakoś fajnie dochować tych starszych laktacji w stanie pozwalającym na dalszą produkcję i zacielenie. Ale co przyniesie ten rok? nie wiem 😳

Opublikowano

nadaja juz wysokie temp na przelomie kwiecien/maj wiec znowu trawa na gruntach ornych bedzie stala w miejscu... kukurydza bedzie uciekac z pola z dnia na dzien... ehhh obym sie mylil !😤😤😤

Paulina ten pat red z jakiej firmy? ostatnio mi przywiezili z shiuz partie i tylko mam nerwy. nawet jalowka powtarza.. chyba czas znalezc inna firme.. juz gadalem z przedsrawicielem centergen i abs.

Opublikowano

Pat Red jest z WSSu. Bardzo dobrze nim u nas załapywały, jest chyba nadal na czołowym miejscu w wycenie konwencjonalniej RW. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, danielhaker napisał:

po jakim czasie od oceny typu i budowy pierwiastek masz wyniki w SOLu?

Ja mam wszystkie zgenomowane i wycena jest z tego. Pytałam na FB o resztę dodawanie danych typu IE, PF itp, to Słoniewski obiecał na marzec. Mam nadzieję, że się uda im to dodać.

Edytowane przez przezuwaczka
  • Thanks 1
Opublikowano

Aaa, to luzik. Myślałem, że coś jest nie tak

15 minut temu, norbert098 napisał:

Ale to z shiuza chyba po genomach to za darmo reszta firm się płaci coś mi tak mówili ostatnio

Ja mam tylko po buhajach z MCHiRZu

Opublikowano

W przyszłym tygodniu będę dzwonić do Tomka Kostro żeby przyjechał do mnie zrobić opisy pierwiastek, przy okazji myślę nad zgenomowaniem dwóch cieliczek bo na stronie cgen były 136 i 132 pf

Opublikowano

Ja też mam nasienie z MCHiRZ i GGI. Pierwszy raz słyszę, żeby sztuki po SHZIUZ miał za free. 3 szt zgenomowane w roku jest za darmo.

4 minuty temu, norbert098 napisał:

136 i 132 pf

Super❤ Tomek będzie zachwycony😉

Opublikowano
przezuwaczka napisał:

Ja też mam nasienie z MCHiRZ i GGI. Pierwszy raz słyszę, żeby sztuki po SHZIUZ miał za free. 3 szt zgenomowane w roku jest za darmo. To na jakąś umowę te 3 za darmo genomowanie czy jak?. Bo pierwszy raz bym to robił

Opublikowano

Taka mnie naszła chwila zadumy, bo "znachor" zwiózł info, że niedaleko mnie chłop krowy zagłodził, wokół nowe traktory i sprzęty, cała rodzina w domu, a zwierzęta umierały. Kim  trzeba być, żeby być głuchym na takie cierpienie? Nie tak dawno obejrzałam parę filmików z Fukushimy i nie zapomnę tego nigdy (umierające zwierzęta proszące o jedzenie i picie), a tu za progiem tak...