Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
radekz200 napisał:

Dzisiaj vet mnie namówił na wkładkę żeby wywołać ruję 😛 co o nich sadzicie? Tanie to to nie jest 

A jakieś hormony do wkładki zostawił? U mnie czasem stosuje w połączeniu z hormonami

Opublikowano
15 minut temu, marcinffff napisał:

co ty z tymi cielakami będziesz robił :P 

sprzedałem pierwiastkę  :/ spuchnięte obydwie nogi tył, od dołu do góry, obrzęk zszedł, 'sztywne" nogi pozostały, co za kur.... 😢

u mnie tak  krowa zrobila tyle że spuchnięte miala przedniaa i tylna lewą obrżek też zszedl a po tygodniu kulawizna na tylną noge że ledwo sie podnosi...  w kllatce jej korekcję zrobili ale wrzodu nie bylo tylko  krew sie pokazała między scianą racicy a podeszwą i strasznie ją to boli...... dostaje teraz pyralgine ale coś czuje że też pójdzie niedługo na wieczne łąki....

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Czyli to stówka której nigdy więcej nie zobaczę? 😛

Po prostu i nas nie zadziałało. Lepiej ruszały po hormomach domięsniowych na roznych programach ovsynch.

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

Dzisiaj vet mnie namówił na wkładkę żeby wywołać ruję 😛 co o nich sadzicie? Tanie to to nie jest 

U mnie hormony nie ruszały krowy, która okazała się jałowa a miała być cielna. Wkładka ją ruszyła i krowa się zacieliła. Sama wkładka chyba 80 zł plus hormony. Synchronizacja na samych hormonach tańsza, ale nie zawsze skuteczna jak chce się ustawić kilka sztuk na jeden dzień.

Opublikowano

Ja uprzedzony byłem do wkładek ale przez ostatnie pół roku użyłem ich sporo choć nie zawsze były konieczne i wyszło całkiem dobrze. Gdy wkładałem drugi raz bylo wyraźnie gorzej, także dwa razy nie używam.

Opublikowano

A moze mi ktoś podac nazwę tego specyfiku na zasuszanie u krów, bo niestety ale w moim rejonie krowy (ogólnie bydło) to dla weta mało interesowny biznes i wczoraj jak pytałem o coś takiego to powiedział że nie zna czegoś takiego. 

Opublikowano

O co pytasz? O wlewkę  Nolak 500 czy antybiotyki na zasuszenie?

Opublikowano

Sam antybiotyk mleka nie ucina. Zabierz jej treściwe, daj same siano czy sianokiszonkę przez 2-3 tyg, wydój, podaj antybiotyk Cefa safe, Orbenin, Cepravin, Cefquinor DC i wiele innych i więcej nie doisz. Ciśnienie w wymieniu powstałe po nabraniu mleka zaciśnie "kłębuszki" mleczne i krowa przestanie produkować mleko a wymię się z czasem zmniejszy. Antybiotyk powinieneś dobrać z tej grupy, którą leczysz zapalenia. Możesz jeszcze czopy podać typu Noro Seal. Zatykają kanał strzykowy i bakterie nie wnikną do wymienia.

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

Po jednym podaniu wkładki oceniasz jej działanie? Mój wet nie u każdego chce leczyć rozród bo jak widzi że z żywieniem jest problem to i efektów w rozrodzie nie ma

Nie no wiadomo, mam taką jedną sztukę , że nic jej nie ruszyło, czy ma jakieś zaburzenia czy coś , nie wiem. Nie znam żadnego weta aby tak mówił, leczą prawie do zdychu także no. Teraz znaleźć kogoś aby pomógł to jak ze świecą, była u mnie pani żywieniowiec, wiedziała tyle co i ja ...

Opublikowano

@wladek jeśli produkuje 20 l na udój to zrób jak napisał Thomas, atomiast jeśli produkuje 20 l dziennie i nie ma dużej somatki to zabierz żarcie i wystarczy.

Opublikowano

produkuje 20l na dzień. Od tygodnia jest już tylko na sianokiszonce i sianie. Co do som. to mam tylko wynik z mleczarni, bo nie jestem pod oceną.

Opublikowano

@wladekpo pierwsze obcinasz treściwe do zera przez parę dni żeby krowa zmniejszyła produkcję mleka. 

Na zasuszenie polecam "Fatroximin " a co do "Ceprawinu " to już trochę za późno bo ten lubi długo być wykrywalny w mleku.