Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie właśnie byli już jakiś czas temu i sprawdzali pobór podczas udoju to się za głowę złapali jaki idzie prąd, a jakie jest przyłącze. Mieli zamontować właśnie mierniki jakie idzie zużycie na linię, a ja mam złożyć pisemko o zwiekszenie mocy, ale nie ma czasu tego załatwić

Opublikowano
58 minut temu, Thomas2135 napisał:

To musicie mieć większy transformator. Zużycie prądu rośnie a linia ta sama. Skladajcie petycję i żądajcie wymiany transformatora na większy, bo takie spadki napięcia grożą uszkodzeniem schładzalnika, dojarki itp. Jak złożycie ma piśmie to mają obowiązek odpowiedzieć. Aparatura udojowa jest zasilana 230 V czy 24V? Jeśli 230 to może przeżuć zasilanie pod drugą fazę. Może na tej fazie jest za duże obciążenie na lini?

U mnie też gospodarz który ma 150 krow pisał o wymianę transformatora, zrobili pomiary i powiedzieli że ma zapłacić 280 tyś za budowę nowej linii, jeśli chce żeby wszystko było ok 

Opublikowano

Słuchajcie mam problem 😢 dzisiaj wet przyjechał do krycia krów i tak jedna miala oznaki gonienia ale brak śluzu włożył reke i mowi ze male jajniki pęcherzyk 0,5 cm i szkoda kryc 😞 druga włożyl rękę i mowi ze juz po balu (najprawdopodobniej cicha ruja?) Trzecia to samo i mowi mi żeby im energi dodać ? Moja dawka żywieniowa: 25 kg kiszonka z qq, 12 kg sianokiszonka z zycicy, 7 kg pasza energetycznka krowamilk cargill, 1 kg śruta sojowa, 1kg śruta rzepakowa 100 g bufor, 100g kwaśny, 250g witaminy dolfos, 50 g kreda, 50 g drożdże , 1kg śruta kukurydziana, 1kg sruta zbożowa mocznik utrzymuje się na poziomie 250/290 

Opublikowano

Wątpię że znajdę zapiski bo na wiosnę u ubezbieczyciela się pytałem i sobie liczyłem. Mi chyba wychodziło ponad 7tys za około 35 krów i to wcale nie na dużą wartość krowy szacowane, a wiadomo jak chcesz na większą sumę za sztukę ubezpieczyć to koszt wzrośnie. Na minus jeszcze, że wszystkie sztuki trzeba było ubezipeczyć(chyba łącznie z jałówkami, ale one taniej wychodzą). Jak ktoś ma aktualniejsze info to mnie poprawcie bo dawno liczyłem i mogę kręcić. Ale dla mnie wtedy to chore koszty były

Opublikowano
3 minuty temu, damiano12332 napisał:

U mnie ojciec ubezpieczal, kilka stowek za 30 sztuk bodajże.

I jakie to ubezpieczenie? Bo ja mam taki dodatek do ubezpieczenia gospodarstwa, np w przypadku porażenie prądem w oborze to za kilka sztuk zwrócą, ale tu chodziło chyba o typowe ubezpieczenie krów w przypadku padnięcia z innych przyczyn lub uboju z konieczności, a w TUW to napewno kilka stówek, ale za sztukę

Opublikowano

No właśnie chodzi mi o to drugie. Znajomy mi mówił że ktoś tam ma takie ubezpieczenie na 4.5 tys za szt i jeżeli sprzeda ja taniej dopłacają mu do tej sumy, ale szczegolow nie znam

Opublikowano
22 minuty temu, Adamqq3 napisał:

Słuchajcie mam problem 😢 dzisiaj wet przyjechał do krycia krów i tak jedna miala oznaki gonienia ale brak śluzu włożył reke i mowi ze male jajniki pęcherzyk 0,5 cm i szkoda kryc 😞 druga włożyl rękę i mowi ze juz po balu (najprawdopodobniej cicha ruja?) Trzecia to samo i mowi mi żeby im energi dodać ? Moja dawka żywieniowa: 25 kg kiszonka z qq, 12 kg sianokiszonka z zycicy, 7 kg pasza energetycznka krowamilk cargill, 1 kg śruta sojowa, 1kg śruta rzepakowa 100 g bufor, 100g kwaśny, 250g witaminy dolfos, 50 g kreda, 50 g drożdże , 1kg śruta kukurydziana, 1kg sruta zbożowa mocznik utrzymuje się na poziomie 250/290 

a można zapytać na jaką to wydajność dawka?

Opublikowano
16 minut temu, kr9292 napisał:

No właśnie chodzi mi o to drugie. Znajomy mi mówił że ktoś tam ma takie ubezpieczenie na 4.5 tys za szt i jeżeli sprzeda ja taniej dopłacają mu do tej sumy, ale szczegolow nie znam

Najlepiej zadzwoń do swojego ubezpieczyciela i on dokładnie Ci powie jakie są stawki

Opublikowano
27 minut temu, Paulina1985 napisał:

a można zapytać na jaką to wydajność dawka?

Według wyliczeń mojego żywieniowca 40 l z energi i 36 l z białka a krowy daja okolo 32/34 l. 

Opublikowano

U mnie miezyli to jedna faza miala prawidłowe napiecie, pozostale za male. Miernik na dniach maja zakladac. Transformator ma z 20 lat bo koles co byl pamietal jak go montowali. Dojarka , chlodnia wszystko na sile, do aparatow idzie chyba 24v czy jakos tak, jak karchera wlaczam to jeczy a sprezarka od powietrza nie chce sie wlaczyc jak nie jest pusty zbiornik . U sasiada to samo sie dzieje. Gdyby nie to ze moj brat ma kolege w energetyce to by pismami trzeba bylo ich gnac a tak inaczej podchodza do tego po znajomości. Zobqczymy co z tego wyjdzie. Trafo i tak by musieli wymienic bo w przyszlym roku musze z 11 na 30kw zlozyc o podwyzszenie mocy to chyba by sie zes.... transformator🤣

Opublikowano

@Adamqq3 pewnie winna dawka. Te problemowe krowy ile dają mleka? jaki dzień laktacji? czy nie są podkwaszone? Strasznie duzo tam dajesz granulatu, nie dziw, ze musisz to pozniej buforować. Masz woz paszowy? ten granulat z ręki na uwieziowce? czy w wozie? 

Ja bym sprawdzila czy nie sa podkwaszone najpierw.

Opublikowano

No niewiele wiemy o sposobie zadawania tych pasz u kolegi. Ja zywieniowcem nie jestem, może zdradzi nam coś @Adamqq3😁😁😁 idę pisać badanie na cielność ;)

Opublikowano
58 minut temu, Paulina1985 napisał:

@Adamqq3 pewnie winna dawka. Te problemowe krowy ile dają mleka? jaki dzień laktacji? czy nie są podkwaszone? Strasznie duzo tam dajesz granulatu, nie dziw, ze musisz to pozniej buforować. Masz woz paszowy? ten granulat z ręki na uwieziowce? czy w wozie? 

Ja bym sprawdzila czy nie sa podkwaszone najpierw.

Te trzy daja okolo 30l, po wycieleniu sa okolo 150 dni, paszowozu jeszcze nie mam bo niestety zrobily sie inne wydatki i wszytsko idzie z reki. System uwieziowy. Krowy ani nie maja rzadkiego kalu ani nic nie sa osowiale wszystko cacy ale kurde te cielnosci mnie doluja😢

Opublikowano

Ja bym sprawdziła Ph moczu, kwasica może byc podkliniczna. 

i one na te 30 litrow dostają 7kg granulatu plus reszta???? może kwasny i drożdze maskują tą kwasicę.

Poza tym nie masz na przykład nadpsutych kiszonek? czy kiszonki były badane ?  Coś mi tu śmierdzi :)