Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o życie w żywieniu cieląt i jałowic? Dotychczas zawsze stosowałem mieszanki zbożowe z siewu wiosennego tj owies jęczmień pszenica, kusi mnie posiać żyta bądz pszenżyta na słabszej glebie, dodać do tego pszenicy i jęczmienia i mieszanka luks dla młodych, głównie chodzi maksymalne uzyskanie plonu z pola, bo mieszanka zbożowa jak wiadomo najwięcej namłotna to nie jest, czasy coraz suchsze a z jesieni zawsze zboża lepiej sypią. Żyto hybryda czy pszenżyto? 

Opublikowano

Może być tylko żeby za mokre w kopu nie było. U mnie przez to niektóre mają biegunki. A rok temu nie było problemu u cielaków ale jeszcze dostawały kukurydzę 

Paciorkowca lepiej dłużej leczyć. . Znajomy mi mówił że coraz więcej hodowców ma problemy z paciorkowcem i gorzej go leczyć jak gronkowca. 

A ponawiał pytanie czy można połączyć lucernę z kukurydzą w kopiec. 

Opublikowano

Zawisza owies to się kupuje a nie sieje ☺leszek1000 smiało tą lucernę wrzóć w środek damiano12332 dobry wycinak wszystko wytnie a nie łycho-krokodyl jak większość i potem mówią że się grzeje

• Like 1
Opublikowano

A ktoś może mi powiedzieć czym jest to spowodowane, nie moge sobie z tym poradzić. Wybieram wycinakiem spore ilości i sie grzeje i jest pleśń w sianokiszonce. Połowa do wywalenia idzie. Masakra jakaś. Co roku pierwsze siano mi się psuje. Kolejne juz tak nie.

20190913_090847.jpg

Opublikowano

damiano12332 po 1 odpowiednia faza czyli robić raczej kiszonkę a nie sianokiszonkę z jak najwilgotniejszej trawy 2 dobrze dać zakiszać/konserwant 3 zbierać młodą trawę 4 robić pryzmę do swojego stada żeby w miarę szybko wybierać

Opublikowano

Na trawy te zakiszacze i konserwanty są zbędne bo ona i tak ma dużo cukrów pod warunkiem że jest młoda. 

Jak notorycznie Ci się to psuje to kwas mrowkowy po wierzchu konewka przed samym przykryciem i będzie git 

Opublikowano

Z tego co wiem to trawy mające więcej białka gorzej sie chyba zakiszaja. Trawy mam wszystkie praktycznie mlode, przesiewane, koszone w czas, może oprócz tego roku bo deszcze byly. 

Farmer ale ona się psuje w polowie a nie na wierzchu. Dawałem  w tym roku kwas rolniczy i benzoesan. W poprzednich latach biologiczne i tez sie psulo. Wybieram dosyć szybko bo i do jalowek idzie. Pezechodzic znowu na bele mi sie nie uśmiecha.

Opublikowano
4 godziny temu, damiano12332 napisał:

Z tego co wiem to trawy mające więcej białka gorzej sie chyba zakiszaja. Trawy mam wszystkie praktycznie mlode, przesiewane, koszone w czas, może oprócz tego roku bo deszcze byly. 

Farmer ale ona się psuje w polowie a nie na wierzchu. Dawałem  w tym roku kwas rolniczy i benzoesan. W poprzednich latach biologiczne i tez sie psulo. Wybieram dosyć szybko bo i do jalowek idzie. Pezechodzic znowu na bele mi sie nie uśmiecha.

Z trawami w pryzmie jest często problem z ugnieceniem szczególnie jak się zbiór trochę przeciągnie. Jak to zbierasz? Sam, czy kogoś wynajmujesz? Może przyczepa za dużo przywozi i nie jesteś w stanie tego ujeździć.  

Opublikowano

Baloty zawsze są lepiej ubite. U nas lucerna się w nich nie psuje. 

Opublikowano

ok

Czyli jest w stanie bez niczego się ukisić. I myślę że jak lucernę w dobrym czasie się zbierze to też w kopcu się ukisi chyba że się mylę. Ja dopiero zaczynam zabawę z lucerną. Mam 0,5ha ale dałem między trawami w kopiec 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Adrian_K_90 napisał:

Z trawami w pryzmie jest często problem z ugnieceniem szczególnie jak się zbiór trochę przeciągnie. Jak to zbierasz? Sam, czy kogoś wynajmujesz? Może przyczepa za dużo przywozi i nie jesteś w stanie tego ujeździć.  

Znajomy mi wozi, sucha nie byla, cienko rozprowadzone i ubite wiekszym ciągnikiem.

Ja zrobilem kilka belek pierwszej lucerny to byly eleganckie i mleko od razu w górę.

Edytowane przez damiano12332
Opublikowano
11 minut temu, leszek1000 napisał:

ok

Czyli jest w stanie bez niczego się ukisić. I myślę że jak lucernę w dobrym czasie się zbierze to też w kopcu się ukisi chyba że się mylę. Ja dopiero zaczynam zabawę z lucerną. Mam 0,5ha ale dałem między trawami w kopiec 

W kopcu dodajemy do traw. Jak jeżdżę przyczepą, to na dno rzucę trochę trawy potem lucernę, przemieszaną z trawą, i na wierzch najwilgotniejszą trawę. 

Opublikowano
danielhaker napisał:

slawek74 napisał:

Zawisza owies to się kupuje a nie sieje ☺

Co zatem masz w płodozmianie na działkach, gdzie nie ma możliwości zasiać kukurydzy? Pszenżyto po pszenżycie przez całe życie? 😉

brak takiej opcji u mnie 😉😃

Opublikowano

Można też obficie polać serwatką, jeśli ma się możliwość przywiezienia. za***isty efekt, i krowy wcinały jak głupie. Tylko teraz nie ma u nas funkcjonującej mleczarni w komfortowej odległości.  

Opublikowano
slawek74 napisał:

danielhaker napisał:

slawek74 napisał:

Zawisza owies to się kupuje a nie sieje ☺

Co zatem masz w płodozmianie na działkach, gdzie nie ma możliwości zasiać kukurydzy? Pszenżyto po pszenżycie przez całe życie? 😉

brak takiej opcji u mnie 😉😃

A widzisz 😉 Ja mam takie działki przy lesie że muszę siać ten nieszczęsny owies, bo kukurydzy nie mogę tam zasiać ze względu na dziki i idzie pszenzyto z owsem na zmianę

Opublikowano

Myślę że napisałem wyraźnie, że nie można mieszać dwóch rzeczy jak to zrobiłem Bo jest kicha ą wracając do dezosanu polecam.

Mam inne pytanie mamy jalowkie wiek 16 miesięcy wcześniej miała ruje w 14 pokrylismy, jest nie cielna Od tego 14 miesiąca nie dostaje ospy dla jałówek tylko rzepak i witaminy w ilości 1kg rzepaku 80g witamin i wet po badaniu usg stwierdził że nie ma cyklu rujowego  i mówi że witamin Dac mówię że dajemy mówi Dac  Ad3e mówię było dawane dwa razy bo mówi chormonow to nie będziemy dawać.  I pozostało na tym ad3e raz już dałem dam za 3 tyg jeszcze raz może być coś zmienił Ale tacie ciężko przetłumaczyć co robić zmienić weta od rozrodu czy jakiś pomysł na krowe? Podejrzewam zestoi w zaciemnionym miejscu i brak słońca robi swoje Ale nie ma możliwości wyprowadzenia

Trzecia sprawa po której rui kryjecie  krowy krowa bydlowala pierwsza ruja 30 dzien druga 53 i co teraz czekać na 3 ruje ? Jeżeli będzie miała regularne ruje to nawet jak nie zalapie za pierwszym razem dwa krycia by były do 100 dnia co robić ? W ten sposób wydłużymy czas doju z 280  do 308-15dni