Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, poziomka napisał:

u nie których można zaobserwować nawet rzebra . 

Ile razy mam ci powtarzać , że krowa ma żebra, nawet żebra ma żebra. 

Opublikowano

Ktoś z tutaj obecnych sieje jakieś poplony po zbiorze qq, zbiera je na pasze i znów qq? 

W okolicy sa takie plantacje, życica wielokwiatowa na nasiona. Na 1 zdj to dobra 3/4 klasa, drugie zdjęcie to szczery piach ale te 20-30 cm trawy jest.

Siew końcem sierpnia, można by to już spokojnie skosić i zasiać qq. W mokrym roku myślę że urosła by jeszcze szybciej.

Dużo osób słyszy się że sieje żyto ale czy ono ma jakąś wartość... 

20190501_183616.jpg

20190501_184344.jpg

Opublikowano

Zadaj sobie pytanie czy masz tyle wody, żeby siać międzyplon a potem kukurydzę.

Opublikowano

Niby masz rację ale i zarazem nie. 

Na tych piachach to wody i tak nie zmagazynuje, po zimie woda może być, a przyjdzie maj i siew qq to wody może brakować. Bez różnicy czy coś rośnie.

Gdyby nie to że w ubiegły weekend spadło u mnie trochę deszczu, to qq nadal by nie wschodziła mimo tego że siana bez poplonu... 

Opublikowano

Ja tak sieje ale nie po qq tylko po pszenicy. Zawsze jest to jakas pewna pasza. Kolo 10 maja kosze i później qq z igp(quentin). Tylko ze ja sieje na 2/3 klasie. A co do żyta to u mnie krowy nie chcialy tego za bardzo jeść i tez praktycznie zero wartości

Opublikowano
46 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Niby masz rację ale i zarazem nie. 

Na tych piachach to wody i tak nie zmagazynuje, po zimie woda może być, a przyjdzie maj i siew qq to wody może brakować. Bez różnicy czy coś rośnie.

Gdyby nie to że w ubiegły weekend spadło u mnie trochę deszczu, to qq nadal by nie wschodziła mimo tego że siana bez poplonu... 

Pole póki nie ruszane wilgoć trzyma. Teraz brat orze to tylko trochę się kurzy. Jakaś wilgoć jest i do wschodów wystarczy. 

Opublikowano

U mnie w tym roku posiane na próbę, mieszanka MP6 z Granum, myślę, że ze 2 tygodnie i będzie koszona. Mimo suszy całkiem dobrze idzie w górę, więc parę belek dodatkowych będzie.

Opublikowano

w niemczech jest dosc dobrze praktykowane siew traw w kukurydze . zapytaj możę coś wiecej big agro     z tego co kojarze trawa z takiej wsiewki wystarcza na pokrycie zapotrzebowania na włókno zrónoważa qq  do włukna z takiego same areału d.z. chyba sieją po wschodach qq .,

Opublikowano

Jak zrobiles z niej siano i wykosiles stara to moglo byc tak jak mowisz. Bo zycice ciete w odpowiedniej dojrzałości i zebrane wilgotne ok 35-40sm sa b, dobra pasza i chetnie pobierana i w zbiorniku tez to widać 

Opublikowano

poplony przed samą kukurydzą to loteria, kiedyś siałem, ale trafiła się susza gorszaaa od obecnej , to jak orałem to jak asfalt, same bryły, wschody marne, i nie padało jeszcze do czerwca, tam gdzie nie było poplonów ok. Gdy rok był wilgotny, fajnie się zgrywało

Opublikowano

Życice to jedne z najchętniej zjadanych traw. Mają sporo cukrów. Gorzej jest u nich z drugim pokosem i kolejnymi, gdy są same listki bez źdźbła z kłosem. To jest rozwój wegetatywny i generatywny. Wtedy to jest takie watowate i gorzej to jedzą.

Opublikowano

W naszej okolicy życica to podstawowa trawa na sianokiszonki dla krów i w najlepszych oborach wyciągają na niej 12 tys. także nie jest to zła pasza wg. mnie. Żyto też fajne dla jałówek. Życicę najlepiej siać po zbożu, po qq może być mało wilgoci już za późno żeby się ładnie rozrosła przed zimą. QQ po życicy rośnie różnie raz lepiej raz gorzej, zależy ile deszczu spadnie, ale zazwyczaj jest trochę gorsza od tej w czystym siewie zwłaszcza jeśli chodzi o jakość kiszonki. W okolicy dużo osób sieje qq po życicy ale jest to zazwyczaj max 30% zasiewów całości qq.

Opublikowano
9 godzin temu, ubogiwladek napisał:

większość z was ma wiedzę teoretycz

Tak, tak my tylko na obrazkach widzieliśmy życię. Tanie są tylko dlatego, bo nasion można wymłócić więcej niż z innych traw. Wiesz ile kosztuje np kilogram wyczyńca łąkowego? 

Na jarmarku 60 zł/kg, w internetowym sklepie widziałem po 90 zł/kg? Trawa bardzo droga i co? To wyznacznik jej jakości, bo jakoś rewelacyjny ten wyczyniec nie jest. Dobry na torfy, ale bardzo szybko dojrzewa i praktycznie w tej chwili już się kłosi, gdy innym trawom potrzeba na to conajmniej 3 tyg.

Opublikowano (edytowane)

No wyczyniec to u mnie w tej chwili plaga na torfach, już od tygodnia się kłosi, a reszta traw daleko w tyle....

A propo wentylatorów w oborze, zamawiam 2 o średnicy 140cm 1,1kW i wydajności powyżej 40000m3. Oborę mam długą na 30 metrów i chciałem ustawić je w linii nad tmrem na stole paszowym, ale gość był sprawdzać jak rozprowadzić kable i doradza mi żebym jeden zrobił nad stołem paszowym montując go kilka metrów od ściany, natomiast drugi po przeciwnej stronie  obory nad legowiskami żeby zrobić taki obieg powietrza, on twierdzi że taki wentylator spokojnie na 20m będzie chłodził, ciekawe jak z praktyką bo robię z falownikiem i jak ustawię na 50% mocy to nie wiem czy efektywnie te 20 metrow będzie chłodzone. Jak myślicie i jak macie rozstawione to u siebie?

Edytowane przez czesio1612
Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Tak, tak my tylko na obrazkach widzieliśmy życię. Tanie są tylko dlatego, bo nasion można wymłócić więcej niż z innych traw. Wiesz ile kosztuje np kilogram wyczyńca łąkowego? 

Na jarmarku 60 zł/kg, w internetowym sklepie widziałem po 90 zł/kg? Trawa bardzo droga i co? To wyznacznik jej jakości, bo jakoś rewelacyjny ten wyczyniec nie jest. Dobry na torfy, ale bardzo szybko dojrzewa i praktycznie w tej chwili już się kłosi, gdy innym trawom potrzeba na to conajmniej 3 tyg.

Dokładnie, życica wysoko plonuje (nawet do 2 ton nasion z ha) i urośnie na każdej glebie. Na piachu wiadomo 2 ton nie da, ale tone spokojnie.