Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, konteno napisał:

a ja mam pytanie z innej beczki , czy ktoś użytkuje myjkę gorącowodną w gospodartwie i zasila kocioł olejem opałowym? latem brałem części do myjki w serwisie , jakiś młody hodowca świń chyba wzioł dużego kranzla za 20koła to z rozmowy ich dowiedziałem się że można zakupić rocznie do 5000l oleju opałowego na myjkę gorącowodną w gospodarstwie. Prawda to ? ktoś z tego przywileju korzysta?

@Thomas2135 kondensator po jakimś czasie samoczynnie sie rozładuje ewentualnie straci ładunek na tyle że szczura nie ubije a tylko kopnie jak pastuch , jeszcze jakby pokazał że działa to warte świeczki chyba że co innego wlezie 

w pomieszczeniach może się sprawdzi ale na zewnątrz niekoniecznie 

Można by podłączyć prąd na stałe lub zastosować włącznik czasowy, który będzie podawał prąd np co 2 h.

Opublikowano

To se kuźwa słownik wyrazów obcych kup .

A jeśli chodzi o ścisłości to tak mi poprawił edytor w tel. nie zwróciłem uwagi i poszło .

A swoją drogą to Zetorki12 jeszcze nie widziałem w żadnym temacie żebyś coś mądrego napisał tylko wszędzie mądrego udajesz a efekt jest zupełnie odwrotny.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano

@robert1226 mi nie chodzi o długość przewodówki, bo sam mam pewnie ok 60 mb i jest ok. Pewnie u Ciebie jest tak jak wszędzie, także u mnie tzn. jednostka końcowa jest zaraz przy schładzalniku, a mleko ze "słoja" jest przepompowywane do zbiornika gumowym przewodem który ma max 3 m. Mnie interesuje takie rozwiązanie, że jednostka końcowa jest przy hali, a zamiast gumowego przewodu jest rurociąg, który podaje mleko prawie 30 m dalej. Potrzebny też byłby zapewne rurociąg powrotny, żeby woda podczas mycia mogła krążyć

Opublikowano
2 godziny temu, Przekeeeek napisał:

@robert1226 mi nie chodzi o długość przewodówki, bo sam mam pewnie ok 60 mb i jest ok. Pewnie u Ciebie jest tak jak wszędzie, także u mnie tzn. jednostka końcowa jest zaraz przy schładzalniku, a mleko ze "słoja" jest przepompowywane do zbiornika gumowym przewodem który ma max 3 m. Mnie interesuje takie rozwiązanie, że jednostka końcowa jest przy hali, a zamiast gumowego przewodu jest rurociąg, który podaje mleko prawie 30 m dalej. Potrzebny też byłby zapewne rurociąg powrotny, żeby woda podczas mycia mogła krążyć

To nie ma tak w każdej hali udojowej? Jednostka końcowa jest w hali, a z niej pompka przepompowuje mleko do zbiornika( u mnie np ze 3 metry do góry potem jakieś 8 nad stropem i na końcu dopiero jest gumowy przewód do zbiornika. Większa odległość to tylko kwestia wielkości pompki, która musi to pompować no i większa ilość wody do mycia żeby się domywało i wiadomo, że do mycia idzie dodatkowa rura podająca wodę( tą rurką idzie woda do mycia, a wraca przewodem mlecznym)

• Like 1
Opublikowano

No tak, tak jest w każdej hali, tyle że przeważnie pomieszczenie na zbiornik i hala są po sąsiedzku a w  takim układzie jaki sobie wymyśliłem jest daleko i kilka osób, w tym koleś który zakładał mi lata temu przewodówkę powiedzieli, że tak długi rurociąg bez podciśnienia nie będzie się domywał. Potrzebuję widać lepszego speca i będzie ok😉

Opublikowano
10 godzin temu, Przekeeeek napisał:

Acha no to nie skumałem do końca o co chodzi .

Ale czy te dwa pomieszczenia są obok siebie czy oddalone to i tak można jednostkie końcową zrobić obok basenu .

Opublikowano

teoretycznie można, ale planuję halę 2x5 lub 2x6 więc do samego zbiornika rurociąg musiałby mieć na prawdę pokaźną średnicę, a druga sprawa nie do przeskoczenia to zachowanie spadków. 

Opublikowano

Jakie macie rachunki za prąd i przy jakim zużyciu miesięcznym i taryfie? Mnie w energa wychodzi ok 1 zł brutto na C12a i nie mogę przejść na g11, bo prowadzę dzialność rolniczą. To tryfa 2 strefowa i zużycie jest różne zależnie od miesiąca i wynosi 600-900 kWh miesięcznie. Teraz dali porozuminie cenowe z jeszcze wyższą stawką o 10 gr/kWh a ozncza ono, że cena nie wzrośnie przez okres obowiazywania porozumienia. Zużycie jak zużycie tyle wynosi i tylko będzie rosło. Gorsze są te stawki i opłaty handlowe.

Opublikowano

Ja musiałbym sprawdzić fakturę, ale roczne zużycie mam na poziomie około 12000, a miesięczny rachunek za zeszły rok to około 800 zł, teraz dostałem nowe rozliczenie to miesięcznie jest już prawaie 900 do zapłaty

Opublikowano

150 dom i czasem coś w warsztacie na "siłę" chodzi 

Opublikowano

1200 na dwa miesiące taryfa G11 20szt dojnych i tyle samo młodzieży.

Ale myślę że to ostatni taki duży rachunek ogniwa fotowoltaiczne juz na dachu zamontowane tylko wymiana licznika i będzie własny prąd.

Opublikowano

Podajcie jeszcze zużycie, taryfę i dostawcę, bo sama cena niewiele mówi. Widać energa dobrze rąbie mnie przy 40szt. Czytałem pobieżnie to bez problemu można zmienić operatora, dostawcę prądu. Zmieniał ktoś z Was dostawcę?