Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam od października dojarkę, ale jeszcze bez wymiennika(odzysku) i podgrzewacz 50 L. Trochę rachunek za prąd skoczył i też muszę pomyśleć o wymianie, tylko się wstrzymam, bo prawdopodobnie będę musiał zmienić schładzalnik.

Opublikowano

Damian, masz płytkowy, który wstępnie schładza mleko trafiające do zbiornika (15-20*) czy rurki z czynnikiem biegną do wymiennika?

Cytat

Odzysk ciepła z mleka może następować podczas chłodzenia mleka w zbiorniku lub w trakcie wstępnego chłodzenia, jeszcze zanim ostatecznie trafi do komory zbiornika.

W pierwszym przypadku mleko nie ma bezpośredniego kontaktu z czynnikiem chłodniczym. Mleko chłodzone jest w sposób tradycyjny, a energia cieplna odbierana jest z mleka pośrednio poprzez czynnik chłodniczy. Zazwyczaj czynnikiem tym jest freon, który krążąc w zamkniętym obiegu agregatu chłodniczego, pobiera ciepło z mleka, po czym kierowany jest do wymiennika ciepła w postaci spiralnej wężownicy umieszczonej w zbiorniku wody. Woda znajdująca się w zbiorniku, ogrzewając się od wężownicy, odbiera ciepło niesione przez czynnik chłodniczy agregatu. W zależności od ilości chłodzonego mleka i temperatury otoczenia, woda w układzie ogrzewa się do 50-60ºC. Jeżeli potrzebna jest woda o wyższej temperaturze, istnieje możliwość zainstalowania dodatkowej grzałki.

Do wstępnego schładzania mleka wykorzystywane są wymienniki ciepła (płytowe, rurowe), które pozwalają częściowo obniżyć temperaturę mleka, przyspieszając w ten sposób proces dalszego chłodzenia. Udojone mleko za pomocą pompy, tłoczone jest przez zespół cienkich płyt lub rur, które mają kontakt z przepływającym w przeciwnym kierunku czynnikiem chłodzącym odbierającym energię cieplną z mleka.

Leszek, to zależy jakiej temperatury wody potrzebujesz, ale przy wyższych temperaturach na dworze odzysk nagrzeje wodę do mycia. Teraz zimą trzeba dogrzewać, ale mniej prądu zużyjesz do podgrzania wody powiedzmy 30-40*C niż bieżącej 10*C

Opublikowano

Dzisiaj zauważyłem na filtrze rurowym sporo grudek. Myślałem czy to nie z jakiegoś zapalenia, bo ostatnio miałem wpadkę. Po odbiorze zauważyłem, że i w zbiorniku "wytrzepało" się sporo grudek chyba masłaz bo tłuste to po rozgnieceniu. Tłuszcz z ostatniej próby 4,5% i sporo krów wysokocielnych. 6 czy 8 do zasuszenia na luty i marzec. 

Robiło się u Was coś takiego, bo pierwszy raz to mam i nie wiem czy ma to jakiś wpływ na podwyższony poziom komórek?

Sporo tych kulek było, jakby zebrać to by kromkę chleba posmarował.  :15_yum:

Opublikowano

Nie na całym, najwięcej bliżej wylotu, ale kłaczki jak przy zapaleniu to nie są. Też nie zdajam nigdy i filtrt były czyste i komórki w normie. W zbiorniku też to było a kłaczki, skrzepy się nie przedostają. Białe, twardawe tłuste kuleczki. Może zaraz zdjęcie zrobię, bo jeszcze zbiornik nie umyty.

Opublikowano

Filtr cały a uszczelka jak nowa. Nie ma prawa się przedostać. Po prostu z mleka się wytrąciło chyba w czasie mieszania. Tylko mnie te komórki ciekawią czy takie coś może zawyżać wynik, bo nie jest to jednorodne jak mleko.

20180214_100003.jpg

20180214_095932.jpg

Opublikowano

Tez tak mialem. To wybite masło.Prawdopodobnie za długo mieszadło załączane. To bylo latem gdy mleko nagrzewalo sie dodatkowo od otoczenia i zbiornik częściej sie włączał

Opublikowano
4 godziny temu, marek198 napisał:

Ktos pytal jakie sa profity z bycia w radzie . Niedaleko mnie mieszka radny mlekpolu to ma 47000 na reke rocznie przewodniczacy 70000 czy 80000

Zer za dużo napisałeś. Nie wierzę że radny dostaje miesięcznie prawie 4 tyś do ręki 

Opublikowano

Się zadaje ludzie nie glupi a nie wiedza gdzie szukac. Wpisz w gogle marek czaplinski mragowo i masz jego oświadczenia majątkowe z 2017. Wpisz zawadzki jan oświadczenie majątkowe i masz czarno na białym. Kilku radnych jest tez radnymi w gminach i musza podawac oswiadczenia

Opublikowano

Teraz pewnie oświadczenie majątkowe marek czapliński mrągowo i zawadzki jan będzie jednym z najczęściej oglądanych w kraju :)

Rzeczywiście nieźle doją - teraz wiem dlaczego ten temat był tematem tabu.

Opublikowano

i co da wam ta wiedza? wiadome jest, że firma która obraca miliardami złotówek nie będzie płacić radnym po 500zł. Podnosicie sobie tylko ciśnienie i jeszcze bardziej się wk*rwiacie tym, że on za miesiąc nic nie robienia (teoretycznie bo właśnie dzięki ich decyzjom dalej spółka funkcjonuje w takie skali) dostają więcej jak 2/3 forumowiczów zarobi na czysto przez okrągły rok.