Hodowla kur niosek w stodole
-
Podobna zawartość
-
Przez Patitek285
Witam, niedawno(w czerwcu) kupiłem 22 sztuki kur. Wyglądały na zdrowe ale na przestrzeni 2 tygodni od zakupu stały się bardzo lekkie oraz pomimo że mają 7 miesięcy prawie wcale się nie niosą. Z 22 sztuk kur dziennie mam maksymalnie 2/3 jajka. Dostają witaminy, Kurkę Naturkę, ugotowane tłuczone ziemniaki oraz zieleninę(drobno skoszona trawa lub koniczyna)(jeśli będzie potrzeba wypiszę całą listę tego co dostają). Mogę dodać że kury są wypuszczane na cały dzień na dwór a nocą chowamy je w kurniku. Oczywiście dostają paszę zbożową.
-
Przez Manolo1986
Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum i może ten temat był już poruszany ale, ale potrzebuje informacji.
Chce zacząć hodowle kur niosek z wolnego wybiegu. To będzie 5000 kur, i chciałby jak najwiecej info na ten temat, a mianowicie jaki koszt budowy kornika z wyposażeniem, które kury wybrać i jaka będzie ich cena.
będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
-
Przez WojtekSprus
Witam mam kurnik ok120m2
za chwilke bedzie zima macie pomysł czym to ogrzać zimą ?
-
Przez KlaudiaRolniczka
Mam zamiar pobudować oborę na 15 sztuk byków mięsnych interesuje mnie czy lepiej jest trzymać na uwięzi czy luzem i czy jak będą luzem to nie będą się bodły ?
-
Przez MateuszStaczyk
Witam. Prowadzę gospodarstwo 12 hektarowe. Chciałbym się zorientować nad możliwością dorobienia z gospodarstwa ( sprzedaje zboże i rzepak). Mam dostęp do łąk, które mogę kosić. Zastanawiam się nad;
- bydłem: opasać byczki do wagi ciężkiej, opasać jałówki lub opasać cielaki do 300kg
-świnie: niby ASF ale może warto spróbować zainwestować w maty itp. ( mieszkam na Dolnym Śląsku także daleko od ognisk)
-owce; wejść w pakiet rolno-środowiskowy i hodować rasę mateczną
-króliki- mała ferma i np; sprzedawać tuszki do restauracji
Dysponuje budynkiem, który był kiedyś chlewnią a obecnie stoi pusta. Co radzicie? Nie piszcie że idź do pracy bo już chodzę, a przydały by się pieniądze ( nie potrzebuje sum z czteroma zerami ) np na jakieś maszyny czy coś do domu.
-

Rekomendowane odpowiedzi
Hodowla Kaczek Biegusów Indyjskich
Cielaki w stodole