Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

witam posiadam zetora 7011  z tylnymi kołami o rozmiarze 13.6-36 i mam takowy problem ze przy orce z pługami 3 skibowymi ma słabą przyczepność i troche brakuje mu mocy zastanawiam sie nad zmiana kół na rozmiar 28  czy coś da ta zamiana?  słyszałem ze koła od c360  bedą pasować  ktos coś pomoże w tym temacie?  

Opublikowano
16 godzin temu, marcin7011 napisał:

ja u siebie w 7011 mam 16.9 na 28 tak wyjechal z fabryki i. iech tak zostanie

i jakim biegiem orzesz na tych kołach i jakimi pługami?

Opublikowano
biegiem 3 szosowym i moze będą komentaze ze nie da rady ale ciagnie 5 grudziackie w ktorych zostal zwiekszony przeswit pod ramo i bez problemowa daje rade aby na ilach trzeba 2 biegien szosowym
Opublikowano

Czemu nie ? To nadal pług podorywkowy o szerokości roboczej ok100cm . Robi orkę na 15cm i nie ma to tam to .B|

Opublikowano (edytowane)

Na trojce, na kołach 16,9r28 dasz po gazie w orce bo inaczej nie ruszy to bruzdę robi na 80 cm.    To jeden z kolejnych powodów z jakiego te koła w ogóle nie nadają się do tego ciągnika.  Na dwójce, 16,9r34 idzie sobie w orce jak złoto trzyskibowym pługiem. Czwórka pług do tego ciągnika jest za duża chyba że grzebiesz w piachu.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

X lat orałem 7211 na ori ogumieniu 16.9/28 pługiem Fortschritt b125 czyli 3 skiby i na dwójce było akurat, niekiedy miał cieżko a ciagnik w tedy był nowy. Obecnie braciak ma nanim 16.9/34 ale juz nie robi ciezkiej roboty  tylko lekkie prace typu orpysk i takie tam, i czuc ze od razu ciagnik na nich zrobił sie słabszy, ale za to szybszy, wiec wątpie aby teraz sobie dał rade na 2ce tak jak kiedys albo po prostu by sie bradziej meczyl. Mysle ze jak do roboty w polu 16.9/30 lub nawet jak ktos chce 18.4/30 bedą najlepsza opcja

Opublikowano

Szkoda . Bo ja sam na takim ogumieniu orzę na trzecim biegu , trójką Unii 3x35 Zetorem 5211 .:D Orka na głębokość ok 27cm klasa ziemi 4 .

Opublikowano

Na drugim biegu z trójką idzie bardzo fajnie 5340 na oponach 16.9r34 a ma 60 koni. Trójka już za szybka. Ziemia 4 klasa lub góry i sporo kamieni. Ale tam akurat orze dwójką bo trójka za duża. 

5211 trochę słaby do niego jedynie 28 felga. 

Opublikowano

Oj , zgapiłem . Ja mam felgi 28 . Ładnie idzie na trzecim biegu , ale z tego co wiem to 52jest dużo wolniejszy na trójce od większych modeli .

Opublikowano
8 godzin temu, zetorki12 napisał:

Szkoda . Bo ja sam na takim ogumieniu orzę na trzecim biegu , trójką Unii 3x35 Zetorem 5211 .:D Orka na głębokość ok 27cm klasa ziemi 4 .

Hmm chyba lekko zgubiłem sens naszej wymiany zdań.. :)

U mnie 3grudziadz, to w orce na głęboko 1-2bieg w zależności od warunków na polu. Na 3ce to może może w bardzo korzystnych warunkach, na lżejszych kawałkach, z górki :) jeszcze jak kiedyś ojciec oral to 3ka to tylko podorywka. A znał ten ciągnik i oral dużo lepiej niż ja. Dlatego jak ktoś pisze, że ORZE 3biegiem z pługiem 5skibowym, no to sorry, ale nie, no po prostu, k**wa, no nie :) Choć z drugiej strony różne rzeczy na YT podczepiaja pod ciągniki, także może zbyt ostro do tematu podszedłem, to sorry. Niemniej jednak ja tego nie widzę.

A tak na marginesie tekst z ogłoszenia o unię 5skibowa "pięknie obraca" :)

Opublikowano

Mowilem ze możecie nie wierzyc ja orze 5 grudziackim 3 biegiem szosowym na klasach ziemi 2,3 i 4 i na glebokos od 20 do 25 i daje rady nawet po górach tylko trzeba miec jeszcze traktor dociazony.

Opublikowano

Ta 60 koni z groszami.... dociążyć możesz żeby to w ogóle uciągnął ale mocy mu już nie dołoży. A licząc już minimalnie 20 koni na  korpus musiał byś mieć 80 koni. No chyba ze drapiesz w piasku bo innej możliwości nie ma.

Opublikowano

Żebym nie miał 7011 to bym może i nic nie pisał, ale jakbym u siebie mu dwie skiby dołożył to by z nim z miejsca nie ruszył nawet. A tu 2klasa ziemi, górki i 3bieg. Dalej tego nie kupuje. Wybacz.

A jaka w ogóle jest szerokość pracy tego pługa?