Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
mchammer

Temperatura - zegar

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Temperatura
mchammer    0

Jak w temacie mam problem z zegarem od temperatury. Na małych obrotach jest wszystko dobrze ze wskazówką. W Moim MTZ na wysokich obrotach wskazówka zegara waha się o jakieś 20 stopni No jak zejdę na małe obroty to jest 80stopni a jak zacznie się wahać to pokazuję od 70 do 90. Jest to dla mnie duże utrudnienie, bo mam czujnik w chłodnicy i trzeba to z 15 st do temp zawsze dodać, a przy takim wahaniu się na obrotach sprawia mi to problemy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slawek3220    599

uszkodzony zegar lub zobacz czy wszystko łączy bo przy wyższych obrotach silnik drży i dlatego takie wachania


" No to po małym " - powiedział rolnik wyciągając jaja z sieczkarni.

.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mchammer    0

Zegar mam tak z 1 rok masa jest w nim sama w sobie po wkręceniu w chłodnice, ale zobaczę jak kabel jest podłączony

 

 

 

PS. Pod lepszym dokręceniu przewodów przy zegarze i czujniku już nic na nawet wysokich obrotach nie wariuje. Dzięki za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Karolt    0

mam problem z zegarem od temperatury załozyłem nowy bo stary ulegl zniszczenie na poczatku pokazywal dobrze a teraz pokazuje na maksa co moze byc przyczyna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zegar pokazuje max po podaniu na jego zaciski napięcia 12V. Plus jest podłączony bezpośrednio a minus (masa) jest podawana poprzez czujnik. Czujnik działa jak termistor jak jest zimny to ma bardzo dużą rezystancję i zegar nie pokazuje nic. Jak się nagrzewa to rezystancja maleje napięcie podawane na zegar rośnie i wskazówka zaczyna się wychylać. Może w twoim przypadku przewód z czujnika gdzieś się przetarł i podaje masę z silnika prosto na czujnik? A dzieje się to bezpośrednio po włączeniu masy? Czy jak trochę popracuje?


KPK KUMURUN TEAM

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karolt    0

Przewód jest nowy wiec niemogł się przetrzeć a i dzieje się to po włączeniu masy może czujnik jest uszkodzony c o

jak założyłem nowy zegar to chodziło wszystko dobrze godzinę i skoczyła wskazówka na maksa i teraz jak włączę hebel to wskazówka idzie na maksa

Edytowano przez Karolt

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rolnik1973    1332

Masę na zegar dobrze dokręć. Miałem tak w t25, trzeci kabel z zegara do obudowy deski rozdzielczej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karolt    0

tylko to masę to podpiąć pod który przewód bo tam dwa sa jeden co idzie do czujnika i drugi prądowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    661

Fotka była wcześniej nawet lepsza, sposób podłączenia powiedziany. Podłącz go w końcu.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rolnik1973    1332

Do tej śrubki co podświetlenie masę podepnij z ciągnika, bo tamte 2 to do pomiaru, a ten przy lampce to masa wskaźnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karolt    0

sorry ze tak późno odpisuje podpiolem masę pod deskę rozdzielcza i wskazówka nie wychyla się chodzi ładnie zobaczymy jak pójdzie prace i się zagrzeje czy będzie dobrze pokazywał przy włączonym heblu tak pokazuke jak na zdjeciu

post-32790-0-07901000-1362912336_thumb.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Powinno być dobrze. Możesz mieć jeszcze tak że się troszkę zagrzeje i będzie wskazywał np.80st. wtedy trzeba go będzie wyskalować.


KPK KUMURUN TEAM

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez Marcin1987
      Mam pytanie skierowane do właścicieli Mtz-ów i nie tylko czy przy ujemnej temperaturze macie problemy z uruchomieniem silnika bo podobno ruskie ciężko odpalają zimą chyba że ktoś ma rozrusznik ''planetarny'' to jest dużo łatwiej ja swojego mam na tym fabrycznym i mam go dopiero od lutego czekam na wasze wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez rbit
      Wczoraj po powrocie z pracy zauważyłem na feldze prawego przedniego koła olej. Nie było go dużo a ten wyciek z tej szczeliny pomiędzy piastą a korpusem zwolnicy. Co może być przyczyną i czy to poważne? Ciągnik jest nowy ledwo co dotarty. Pytam bo jeszcze do maja następnego roku ma gwarancję tak że jakby co to na drugi przegląd podam usterki i niech robią serwisanci. A nie działający wskaźnik paliwa to może być skopany sam czujnik?
    • Przez Karwan91tdi
      Witam kupiłem ostatnio mtz 82 z 1984 r usterki w nim to nie działający przekaźnik wom oraz z hydraulika gdyż siłownik podnosi tylnie cięgła do góry a po powrocie dźwigni w pozycje 0 cięgła samoczynnie opadają . Czy ktoś może mi poradzić jakie mogą być przyczyny podanych usterek?
    • Przez BeniaminGrodek
      Panowie mam problem mam MTZ 50 z silnikiem d-50 i chciałbym się zapytać czy ktoś może już wstawiał silnik do takiego  Z MTZ 80-d240 czy podejdzie pod korpus sprzęgła. Skrzynie ??? Wiem ze sprzęgło by trzeba było wymienić. Ale czy ktoś coś takiego ogóle robił i co trzeba zmienić ???
    • Przez Lukasz9696x
      Witam kupiłem ciągnik jumz ktory poprzednio był koparko spycharką przerobiłem go na ciągnik rolniczy i mam problem ktory dotyczy przeglądu mianowicie jest napisane ze to pojazd specjalny i nie moge nigdzie w okolicy zrobić przeglądu czy mozna coś z tym zrobić ?
×