Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, piszę ten post ponieważ szukam porady w sprawie renty strukturalnej, otóż moja matka(53 lata) posiada gospodarstwo w woj.świętokrzyskim o pow. 2,95ha, obiło mi się o uszy iż podnieśli próg minimalnego wymaganego rozmiaru gospodarstwa do 3 ha, czy jest szansa na uzyskanie renty za 2 lata i czy na przykład ewentualne dokupienie pola w tej chwili ma sens??? Bardzo proszę o pomoc kogoś zorientowanego w temacie, z góry dziękuję i pozdrawiam:)

Opublikowano

za dwa lata to moze i rent ie bedzie a narazie to na twoim miejscu bym nie kupywał bo pewnie niedlugo jak jeszcze beda drnty to mogą te chektary podniesc napewno ich juz nie obniza

Opublikowano

To jest jakies starodawne przyslowie czy co?? :P

Komisja Europejska juz przyznala dodatkowe środki na renty strukturalne. Pozostaje tylko czekac kiedy rzad polski oglosi nabór na te renty :)

Opublikowano

W dalszym ciągu nie wiem czy powinienem podjąć jakieś kroki czy odpuścić... w końcu składki są opłacane już od wielu lat także coś się chyba z tego należy...

Opublikowano

Słyszałem że jeszcze tylko w tym roku może znajdą się pieniądze na renty strukturalne. Wnioski mają być przyjmowane od wszystkich chętnych a nie kto pierwszy złoży aż wyczerpie się pula. Agencja dopiero ma przyznać wybranym ( jak się można domyśleć tylko od tych co mają więcej areału) W dzisiejszym agrobiznesie mówili coś. I nadal nie wiadomo od kiedy mają być przyjmowane wnioski.

Opublikowano

A jak wiadomo na Młodego Rolnika trzeba mieć min średnią wojewódzką lub krajową areału. Średnia krajowa wynosi gdzieś 10ha nie pamiętam dokładnie.

Opublikowano

a czy będzie można za rentę przekazać następcy który już otrzymał premię na młodego w 2004 roku?

na pewno tak, tylko są pewne warunki a może być ich jeszcze więcej lub mniej lub się mogą zmienić. np teraz wg projektu osoba, której to przekażesz będzie musiała mieć po przejęciu gospodarstwo o powierzchni nie mniejszej niż agencyjna średnia krajowa. Jedno jest pewne wszystko rozbije się o punkty bo będą punkty za różne rzeczy głównie wielkość przekazywanego gospodarstwa, premiowane ma być także przekazywanie młodemu rolnikowi tzn takiemu który będzie składał wniosek na młodego rolnika. Wszystko się jednak może zmienić. Najwięcej informacji będzie zapewne chwilę przed naborem.

Opublikowano

Witam.

Moje pytanie jest takie: jeżeli ojciec złoży teraz wniosek o dopłaty, a w lipcu czy sierpniu przeszedłby na strukturalną w zamian z Młodego Rolnika dla mnie, to czy wyplacą doplaty dla niego, czy przejdą na mnie, czy w ogóle nie wypłacą? Jak to jest? Wie ktoś?

Opublikowano

@Peron, nie ma problemu z dopłatami u mnie było tak samo, ojciec w maju złozył wniosek na dopłaty a w lipcu wniosek na rentę, ziemie przepisaliśmy na mnie 17 grudnia i ojciec dostał dopłatę bezpoścednia JPO, UPO, Cukrowa a z racji tego ze nie posiadał ziemi na dzień 31 grudnia to juz na mnie przyszło ONW, dopłty wypłacili w lutym ( w tym samym terminie dostała tez reszta wioski).

Opublikowano

Gdzies widzialem informacje ze przy korzystaniu z programow unijnych(mam tu na mysli MR, renty strukturalne, modernizacja) przez 5 lat nie mozna sprzedac nawet kawalka ziemi. Czy to prawda? w Tym roku prawdopodobnie bede probowal z ojcem skorzystac z tych programow, jednak chodzi mi o to ze w mojej okolicy szykuje sie pewna inwestycja i mozliwe ze sprzedalbym 1ha ziemi pod ta inwestycje. Tu pojawi sie problem jesli nie mozna ruszyc tej ziemi przez 5 lat. Czy tak rzeczywiscie jest? Wiem ze ojciec moze sobie zostawic ok 0,5 ha ziemi ale to nie rozwiazuje problemu bo rozchodzi sie o hektar. Macie pomysl jak w takim razie mozna rozwiazac ta sytuacje? Czy moze moj ojciec np przepisac ten kawalek na moja siostre a reszte na mnie gdy bedzie sie pozbywal ziemi? Jesli ktos ma jakas sugestie prosze o odp.

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze to zrozumialem. Jest mozliwe to ze ojciec przekazujac mi cala ziemie za rente, a ja we wniosku o MR nie wpisuje tej dzialki (tzn tego 1ha) i podobnie moge zrobic we wniosku o modernizacje?

Mozna tak zrobic?

Opublikowano

Przegladajac nowe zasady ubiegania się o rente struklturalną na stronie arimr znalazłem zapis

"zobowiązać się do prowadzenia osobiście działalności rolniczej na przejętych użytkach rolnych przez co najmniej 5 lat oraz do złożenia wniosku o wpis do ewidencji producentów, a w przypadku następcy również do sporządzenia planu rozwoju przejmowanego gospodarstwa"

Czy prowadzenie gospodarstwa prze 5 lat mam rozumiec jako ubezpieczenie w krus czy tylko sam fakt prowadzenia gospodarstwa o nie zmniejszonej powierzchni przez 5 lat

Opublikowano

mój sąsiad właśnie chce iść na rentę ma gospodarstwo chce przepisać na córkę ziemię ale jak się okazał musi mieć chyba 13ha a ma własnej ziemi niecałe 12ha i jak by dokupił ziemi do tych 13ha to musi mieć tą ziemie jakiś okres czy może przepisać po zakupie ziemi na córkę całe gospodarstwo z tego co się orientuje to ona nie chce zostać na gospodarstwie ma skończone studia i nie może znaleźć pracy. Ten sąsiad chce to przepisać żeby dostawać rentę a i tak będzie coś tam robił. A czy mógł by przepisać gospodarstwo na kogoś kto nie ma żadnej szkoły rolniczej ?

Opublikowano

Najwiekszy problem jaki napotka chcac przepisac to na corke to chyba to ze ona nie bedzie mogla pracowac nigdzie przez 5 lat bo musi byc w tym okresie na ubezp. KRUS

Z tego co sie orientuje to moze przepisac gosp na osobe ktora nie ma wyksztalcenia rolniczego ale wtedy ta osoba musi juz byc wczesniej rolnikiem. przynajmniej tak slyszalem...