Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam MF-a 3050 4x4,,, jest BARDZO zamulony ciezko jest mu wyjechac pod gore nawet pustym ciagnikiem (filtry powymieniane) filterki w pompce zasilajacej i wtryskowej tez czyste. Nie wiem dalczego, jakoś mało ma siły, ma 7200 MTH. Znajomy kupil 3080 ma w nim 11 000 MTH i zasówa jak zegarek. Mowil mi ze moze byc mu ciezko poniewaz z tylu opony sa za szerokie jak dla niego ma duzy rozstaw i opony o wymiarze 540 (prawdopodobnie u poprzedniego wlasciciela we francji cos kisil tymi oponami. Wystapil mi rowniez przeciek gdzies w okolicach tlumika moze z glowicy? moze to ma cos z tym wspolnego? Na poczatku tylko przy plugu troche wyciekalo a teraz nawet przy jezdzie samym ciagnikiem.. prosze o wasze odpowiedzi. Pozdrawiam

Opublikowano

tylko cieknie, tzn, na wolnych obrotach przez caly rok nic nawet dymku, ale teraz w zimie miesiac byl nie palony kilka dni temu go uruchomilem to nawet na wolnych obrotach jest dymek taki jakis biały, pomyslalem ze to moze dla tego ze jakies badziewne paliwo

Opublikowano

Hej kolego daj sobie z nim spokój ine tak mają to jest zasłaby silnik do tych przełożeń baerzo nie popularny ciągnik sprzedałem ich wiele i żaden nie był żwawy zwłaszcza jak masz takie opony jak mówisz co do dymu zimą będzie ci się pojawiał takowy przy mocnym mrozie a co do wycieku to nie zdejmuj od razu głowicy bo toże cieknie od strony kolektora to norma w nich taka i ch wada fabryczna kolektor jest za blisko pokrywy zaworów i uszczelko pod pokrywami czesto się wypalają bo są korkowe w nowszych modelach zaczeli montować takie osłony z blachy aluminiowej zajrzyj tam i napewno zobaczysz o co mi chodzi i ża mam racje bo zjadłem na tych ciągnikach zęby przez pięc lat a jak chcesz sprawdzić do końca układ paliwowy to jest jeszcze jeden filterek o którym nikt nie wie musisz wykręcić rurkę doprowadzającą ropę do pompy wtryskowej dkręcić kruciec i tam jest taki mały filterek z czasem tam też potrafi zebrać się trochę brudu może to mu deczko pomoże

Opublikowano

A płynu chlodzacego Ci nie ubywa?? Sprawdz najpierw wtryskiwacze czy dobrze rozpylaja bo jak leja to moga ci tłoki powypalac i bedzie silnik do remontu. Te 7200mth moze byc troche naciagniete lub kupiles po prostu zajechany ciagnik.Same opony 540 swiadcza o tym ze lekko nie miał a do ugniatania to raczej za lekki jest.Jak wtryski beda ok to sciagaj glowice i motor do sprawdzenia bo to dosc podejrzane.

Opublikowano

ciagnik mam od 2 lat wczesniej sprawował sie idealnie zero dymu, dymek puszczal dopiero wtedy gdy dostal po garach i bylo mu ciezko, od poczatku poprostu byl przymulony. aha i czasami zdarzylo mu sie zapowietrzyc. nic wiecej, chodzil jak zegarek. a ten dymek na wolnych obrotach nie rowne obroty i coraz wiekszy przeciek to sie zaczelo robic jak odpalilem go po miesiacu postoju zaras po tych mrozach. znajomy ma 3080 i mowil ze podobnie kiedys mial u siebie i ze to byla wina pompy paliwowej ze jakas uszczelka tam poszla i nalalo ropy do silnika. wlasnie tez kazal mi sprawdzic pompe i wtryski. plynu chlodzacego nie ubylo. ma opony 540 ale kto we francji na tych duzych gospodarswach kupowalby 3050 do pluga??? w dodatku z takimi gumami.... A taam od strony kolektoraa faktycznie jest aluminiowa blaszka

Opublikowano

sprawdz uszczelnienia na pompie paliwowej (te na wałku napedowym)w tych sprzetach z duzym przbiegiem to czesty powód przedostawania się ropy do oleju. Mozesz tez rozebrac popke zasilająca i sprawdzic membrane.

Dlaczego chcecie remontować silnik?? Jezeli nie ubywa płynu to co w takim przypadku da remont. Moze to tylko ropa. Jeżeli rozerwie uszczelnienia na pompe to silnik straci moc, będzie miał problemy z odpalaniem i ogólnie bedzie zamulony. Mówie tu na podstawie silników perkinsa montowanych w MF nie na przykłacie jakiejś 60. Warto to sprawdzic zanim posłuchasz tych wspaniałych porad i rozbierzesz pół silnika.

Opublikowano

dokladnie jest zamulony, nie ma mocy i troche ma problemy z odpalaniem zapowietrza sie... a olej wywalaa gorzej, bo jest teraz rzadki bo ropa tam poszla, wszesniej sikalo nim ale w nieznacznych ilosciach. płynu nie ubywa ropy ubylo. oleju jest teraz 2 razy wiecej niz powinno byc. znajomy wlasnie mowil mi to samo. dzieki wielkie za odpowiedz

jeszcze jedna sprawa, glowie sie nad tym juz ruski miesiac ile ten traktor ma koni wszedzie pisze ze 70 ale ja w dowodzie rejestracyjnym mam 44 KW czyli 60 KM czy to mozliwe???

Opublikowano

w dowód wpisują chyba dane z przeglądu a jak robiliśmy przegląd to wszystkie dane podawałem temu co robił go bo to był 1 przegląd w Polsce i mogłem podać co chce

Opublikowano

a wie ktos co znaczy napis na tabliczce ktora znajduje sie z tylu na obudowie od EHR widac ją od prawych drzwi, u mnie pisze na niej "TYPE- B 60 / 4 ...... wie ktos co to znaczy??

Opublikowano

Witam!! Posiadam podobny problem. Od niedługiego czasu jestem posiadaczem MF 3070 z jednym napędem 93KM. Mam takie wrażenie że brakuje mu trochę mocy.. silnik ma chyba zdrowy... dymku za bardzo nie puszcza.. na postoju w miarę dobrze wykręca się na obroty lecz przy ruczaniu lub pracy w polu jest odczucie mułowatości..:lol: czy wszystkie tak mają? przy kultywacji niezbyt dużym kultywatorem na biegu 1 na zającu nie jest zbyt żwawy...przy włącząnym wzmacniaczu momentu oczywiście poprawia się siła. Czy można przez dłuższy czas robić na wzmacniaczu momentu? podpowiedzcie mi czy cięższe prace wykonujecie na żółwiu?