Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem tak patriotyzm patriotyzmem-ok to się chwali(też wole kupować nasze rodzime sprzęty) ale jak piszesz,że Ft,farmery i inne wynalazki odpadają bo...?Bo co??Niestety Ursus dziś to taki sam wynalazek :( (pewnie zaraz się gromy posypią). Takie same silniki w nich siedzą i skrzynie też carraro...To już nie te czasy gdy od podstawa budowano silniki,skrzynie itp. Jak pisano wcześniej kryzys,który doprowadził do tego co mamy zaczął się już w latach 70-tych kiedy"nakazano" odgórnie kupić licencję MF-a.Za to jak dzisiaj wyglądają tereny po halach i odlewni ZM Ursus należą się gorące podziękowania każdej ekipie rządzącej (od prawa do lewa) od końca lat 70-tych właśnie do dziś.

Opublikowano

wszystko sie zgadza masz racje :) Tyle że jest też taki trend wśród nas rolników że Polski sprzęt jest gorszy może jeszcze nie dorównuje NH czy JD ale jeśli sami go nie bedziemy kupować i wspierać to nigdy nie nawiążą walki z najlepszymi na rynku bo skąd wezmą kase na unowocześnienia. ja np mam małe gospodarstwo i kupiłem 4 tonowy rozrzutnik nowy. Mam konto na you tube i filmik wstawiłem znalazłem też innego rolnika który też wstawił filmik z takim rozrzutnikiem tyle że większym i u niego pełno takich komentarzy typu " czemu nie kupiłeś zachodniego " albo jakieś używanego zachodniego. Nie każdego stać na kupno zachodniego sprzętu ja sie ciesze że mam taki i może w przyszłości kupie sobie małego ursusa. Takiego 70 km fajna sprawa jak by ursus faktycznie zrobił z Politechnika własną skrzynie do takich ciągników. Można by rzec że znalazł sie syn C-360 :D

Opublikowano

Byłem ostatnio u 2 delarów ursusa, jeden z nich to salon ursusa w Głownie, mają tam raptem 3 traktorki jedną przyczepke jednoosiową, dwuosiową 10 ton, owijarkę i 2 rozrzutniki i to jest główny delaer URSUS na POLSKĘ...

Opublikowano

Rafi i tu sie z tobą zgadzam, bo sam wiem jaką mają ,,bogatą" oferte.

Co do gadania że Polski sprzęt jest gorszy od zachodniego, to też takiego gadania doświadczyłem kupując nową Sipme :D Ja osobiście żałuje że Ursus nie ma nic w przedziale 60-70 KM. Jak czytam te forum to nie tylko ja mam chęć na taki ciągnik.

Opublikowano

Ludzie powiedzcie mi z jakiej paki klient ciężką kase ma wydać tylko na polski sprzęt. Jest on co prawda tańszy od jd czy mf a ale niestety też dużo gorszy. Kumpel zaufal kupił składaka polmota. Który niby polski jest podobnie jak wszystkie tanie składaki. Dzisiaj się sądzi z firmą bo to złom. I jak teraz przekonac wszystkich ludzi do okoła którzy znają sprawe aby kupili polski sprzęt. Gdyby ursus np dogadał się zm fem podobnie jak skoda z vw. Dzisiaj może ursus produkował by pod własną marką jakieś starsze modele mf a lub poprostu produkował nowe modele pod marką mf a. Mieli byśmy polski ciągnik na światowym poziomie a tak mamy jakies wynalazki.

Opublikowano

Z takiej paki, że jeśli kupujemy coś z zagranicy to kapitał ucieka z kraju zamiast w nim zostawać.

Co do jakości to niestety druga strona medalu. Pewnie się trochę przejechali na "tureckości" i stąd 11034 oparty na Carraro i zapewnienia, że ta seria będzie też o mniejszej mocy i pewnie serię H zastąpi.

Co do oddziału w Bośni i Hercegowinie to mają swoją stronę internetową: http://ursusdoo.com/

Opublikowano

Kumpel tez ma nadzieje, że sprawe wygra i polmota mu na ursusa wymienią. Oczywiście o patriotyźmie można pisać. Ale jak ktoś ma do wydania cięzko zarobione pieniądze to inaczej zaczyna mysleć.

• Like 1
Opublikowano

Bez EHR-u;klimy(rew. mech to std)???Bo niby taki atrakcyjny cenowo ma być.

EHR jest w standardzie,rewers mechaniczny to standard.No to Ci mówię on ma kosztować podstawowo 160 tyś do w full wypasie 180 tyś brutto.

Nie możesz porównywać polmota do ursusa, bo przez ten czas to unowocześnili ciągniki.Ursus już nie ma takich problemów

Na tej stronce są zdjęcia tych 11024 i to oni tam je produkują na Bośnie i Hercegowinę chyba.Szkoda bo by mogli je w Polsce robić.

Opublikowano (edytowane)

Co racja to racja-pobudki patriotyczne schodzą na dalszy plan.Każdy chciałby te swoje zlocisze jak najlepiej zainwestować.U mnie sąsiad ma jeszcze Pol-Mota H 8014 i mu chodzi ze 3 rok-nie słyszałem by coś nawalało a gość kat na ciągniki niesamowity.Częściej je zmienia niż ludzie rękawiczki.Uuuuuuu ileż on już 60;Zetorów zamordował....

Co do Ursusa 11034 to oni tam na tej stronce chyba sie trochę gubią bo piszą,że EHR sterowanie podnośnikiem to std. ale gdzieś czytałem,że ma to jednak być opcja.Te 1124 to wydaje mi się,że u nas skręcają?Na Allegro dziś widziałem takiego za 125 050zł

Edytowane przez Cinek8541
Opublikowano

Z takiej paki, że jeśli kupujemy coś z zagranicy to kapitał ucieka z kraju zamiast w nim zostawać.

Co do jakości to niestety druga strona medalu. Pewnie się trochę przejechali na "tureckości" i stąd 11034 oparty na Carraro i zapewnienia, że ta seria będzie też o mniejszej mocy i pewnie serię H zastąpi.

Co do oddziału w Bośni i Hercegowinie to mają swoją stronę internetową: http://ursusdoo.com/

Niby kapitał zostaje w PL ale nie do końca, ponieważ bazowe podzespoły są i tak importowane i za nie też trzeba zapłacić, więc część tego kapitału i tak 'ucieka'. Często jest tak że zachodnie firmy zlecają produkcję podzespołów polskim firmą (chociażby zbiorniki do opryskiwaczy Amazone są robione w Polsce, zaczepy CBM itp) więc kapitał że tak powiem jest w ciągłym ruchu.

Opublikowano

Co do Ursusa 11034 to oni tam na tej stronce chyba sie trochę gubią bo piszą,że EHR sterowanie podnośnikiem to std. ale gdzieś czytałem,że ma to jednak być opcja.Te 1124 to wydaje mi się,że u nas skręcają?Na Allegro dziś widziałem takiego za 125 050zł

Jak Ja pisałem do ursusa to mi odpowiedzieli że EHR w standardzie będzie.A na targach nie było, ale będzie.

Te 11024 to oni je montują w lublinie te co na Polskę idą.Jak nie mają odlewni swojej to tak jak w Warszawie było że druga firma w Polsce odlewała te korpusy i inne a resztę to oni sami wyrabiali(koła,wałki i inne pierdoły).Jak w Lublinie nie mają frezarek,strugarek to to robi inna firma w Polsce,a oni raz dwa złożą i już :)

No to przy 50 osobach to będzie jeden ciągnik dziennie schodził z taśmy,ale jakie tam mają montować to nie wiem...

Opublikowano

OO no no nie wiedziałem tych zdjęć :P Przy 50 osobach to jeden dziennie zejdzie z taśmy.Tam BHP to na wisokim poziomie jest :D Każdy w innych butach :D :D

Ale części w Polsce wyprodukowane to więc co się martwić :)

Opublikowano

Ludzie powiedzcie mi z jakiej paki klient ciężką kase ma wydać tylko na polski sprzęt. Jest on co prawda tańszy od jd czy mf a ale niestety też dużo gorszy. Kumpel zaufal kupił składaka polmota. Który niby polski jest podobnie jak wszystkie tanie składaki. Dzisiaj się sądzi z firmą bo to złom. I jak teraz przekonac wszystkich ludzi do okoła którzy znają sprawe aby kupili polski sprzęt. Gdyby ursus np dogadał się zm fem podobnie jak skoda z vw. Dzisiaj może ursus produkował by pod własną marką jakieś starsze modele mf a lub poprostu produkował nowe modele pod marką mf a. Mieli byśmy polski ciągnik na światowym poziomie a tak mamy jakies wynalazki.

skoda nie dogadała sie z vw, tylko skoda została w całości kupiona przez vw zresztą jak pare innych marek.Co do ciągników pełna zgoda polmot to składaki i nie ma co tego szajsu kupować co innego to modele które przyszły z warszawy, sa to modele bardziej dopracowane i bardzo interesujące.

Opublikowano

A widzisz też stoję za modelem 11024 bo to nic innego jak mido 8024 w zj**anej masce i 3 wajchą od połbiegów odpalanych ze sprzęgłem ale wszyscy przedstawiciele nawet w salonie sr**ą na ten model... a na tych zdjęciach to jest jakaś symulacja i fotomontarz bo te ciągniki tylko tam wjechały tirami i panowie tylko kółka i maskę przykręcaja taka to fabryka, tylko żę tam sprzedają i reklamują ursusa licencyjnego z warszawy a u nas wciskają tureckiego kebaba. |Taka polityka :lol:

Opublikowano

Ja tego nie rozumiem "14 marca br. przed Krajową Izbą Odwoławczą, odbyła się rozprawa dotycząca odwołania, złożonego przez firmę Solaris w kontekście przegranego przez nią przetargu organizowanego przez lubelski ZTM na zakup 38 trolejbusów. W przypadku tego odwołania stało się podobnie jak w przypadku przetargu, ponownie wygranym zostało polsko - ukraińskie konsorcjum Ursus - Bogdan Motors."to w końcu kogo jest ten ursus?

Opublikowano

Ursus razem z firmą Bogdan Motors założył konsorcjum specjalnie do przetargu.

Bodajże w halach Ursusa będą również składane autobusy.

Konsorcjum składa się z dwóch firm: Ursus S.A. - Bogdan Motors.

Nie znaczy to że Ursus jest polsko - ukraiński.