Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dawno nie czytałem tu komentarzy ale pierwsza kwestia to siew tylko jesienny najlepiej po zbożu, na wiosnę różnie bywa dla motylkowych to męczarnia przy takich temperaturach jakie mamy dziś rano u mnie -5 st. C i czysty siew mieszanki bo zboże zabiera dużo wody, już lepszym rozwiązaniem jest dodatek trawy jednorocznej.

Opublikowano

Posiałem po żniwach lucernę, nigdy więcej przeogromna presja chwastów, ani w to wjechać skosić bo mokro ani nie wiadomo co robić. Skosiłem połową listopada jedną działkę bo po zimie wszystko by spleśniało to teraz ledwo ciepła. Przysłowiowe ni w piz** ni w oko  

Opublikowano
3 godziny temu, tommmek napisał:

Mam wątpliwości co do kończyny bo lucerna była chyba 6 lat na tym stanowisku i już nie chciała rosnąć  a to podobny gatunek niech ktoś się wypowie czy dobrze myślę.

Ja siałem w czystym siewie i też zadowolony jestem. Ile to ma białka to jednak Ci nie powiem. 

Opublikowano

Festulolium było by ok, Leszy dobrze myśli, znajomy mówił by dać też  jakiś rajgras i musowo coś co rośnie szybko czyli jakaś trawa jednoroczna.

Tylko teraz proporcje żeby ta jednoroczna nie przejęła całkowicie kontroli.

Czytam teraz o mieszance z Barenburga milkway sprint te dwie odmiany też by mi pasowały do tego festulolium.

Opublikowano

Ja tam właśnie nie dodaje tych jednorocznych, bo one są według mnie zbyt ekspansywne i rosną jeszcze po ścięciu. Wiosną nie sieję, ale w sierpniu siałem z pszenicą jarą(40 kg) tak aby jeszcze przed zimą ściąć. Festulolium zagłuszyło ją całkowicie. Praktycznie znikła. Wiosną za to ostatnio siałem lucerną. Też z pszenicą. Wtedy jakieś 50 kg, i było ok. 

Opublikowano
Dnia 21.06.2020 o 15:05, zetorr6441 napisał:

Efekt kwietniowego podsiewu kopkowki życica mieszancowa siewnikiem dal-bo w ilości 20kg na ha. 

IMG_20200621_142040.jpg

Podsiewalem koniec marca również mieszańcowa dalbem, na chwilę obecną widać że coś wyłazi, jak będzie w czerwcu tak jak na zdj u cb to bede zadowolony 😁

Opublikowano

Ja robiłem u siebie w tym roku podsiew początkiem kwietnia, w porównaniu do ubiegłego roku gdzie przez miesiąc praktycznie nie padało to w tym roku wody nie brakuje tylko te temperatury 😔 

Moja też dopiero na dobre kiełkuje przeważnie 0.5cm czerwonych kiełków. 

Brales kwalifekat czy tzw rynkowa?

Opublikowano (edytowane)

Rynkowa 😁 @edit

@zetorr6441

doradz coś, przytuliłem 7 ha dzierżawy i dumam co posiać z racji że jest późno a gleba zapuszczona fest, prawie cały areał trawa x lat bez pługa bez obornika, klasa raczej średnia tj. 4 miejscami 3,5  z paroma dołkami, pH strzelam że cienko ale to pójdzie kreda w granuli. Gdybym przejął to jesienią to bym odpowiednio się przygotował ale co teraz? Mam chęć część zasiać qq ale nie chce też kasy inwestować z racji na późny czas i zerowe przygotowanie, gnoje szamba wywiezione więc też lipa. Myślałem też czy nie przesiać tego zbożem z trawą, zboże swoje, dołożyć kupkowki i czekać co będzie. Czy całkiem do jesieni zebrać co się da z aktualnego stanu i dopiero fajnie ogarnąć glebe

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano

Witam. siał ktoś życice wielokwiatową z drugiej ręki nie z centrali. chodzi o to że kupiona od rolnika. mam okazję kupić w okazyjnej cenie i tak się zastanawiam. towaru jeszcze nie widziałem ale ponoć wyczyszczony pektysem.

Opublikowano
Dnia 25.04.2021 o 22:15, Zawisza napisał:

Rynkowa 😁 @edit

@zetorr6441

doradz coś, przytuliłem 7 ha dzierżawy i dumam co posiać z racji że jest późno a gleba zapuszczona fest, prawie cały areał trawa x lat bez pługa bez obornika, klasa raczej średnia tj. 4 miejscami 3,5  z paroma dołkami, pH strzelam że cienko ale to pójdzie kreda w granuli. Gdybym przejął to jesienią to bym odpowiednio się przygotował ale co teraz? Mam chęć część zasiać qq ale nie chce też kasy inwestować z racji na późny czas i zerowe przygotowanie, gnoje szamba wywiezione więc też lipa. Myślałem też czy nie przesiać tego zbożem z trawą, zboże swoje, dołożyć kupkowki i czekać co będzie. Czy całkiem do jesieni zebrać co się da z aktualnego stanu i dopiero fajnie ogarnąć glebe

Ja bym chyba zostawił i po 3 pokosie z tym walczył na spokojnie 

W qq tj mówisz nakład duży i z robakami będzie 100% problem przez kilka lat. 

Grnowaczyk a ta okazyjna cena to jaka? 

Siałem w 2019 po 5zl i było 👌 

Kwestia zdolności kiełkowania bo jak jest na 50% to nic z jej czyści i oszczędność wtedy żadna.. 

Opublikowano

Jaką trawę wybrać na grunt orny klasa 4a, pH 6,9 zasobność w fosfor i potas wysoka teren bardzo wilgotny, nie ma problemów z suszą. Trawa ma być 4-5 letnia do intensywnej uprawy najlepiej mieszanka z motylkowymi.

Opublikowano

Zycice z kończynami to nieporozumienie!  Z lucerną zresztą też bo na pierwszym pokosie całkowicie ją zagłuszyła mimo że dodałem zaledwie 5kg 

Życica będzie w kłosie a koniczyna ledwie odbije.

Przy tak wysokim pH i zasobnosciach zdecydowanie lucerna z domieszką Kostrzewy bądź kopkowki. O ile nie jest to teren zalewowy.

Np dsv 2056 bądź coś na wzór

• Like 1
Opublikowano
Dnia 20.07.2021 o 09:26, dejmian90 napisał:

Jaką trawę wybrać na grunt orny klasa 4a, pH 6,9 zasobność w fosfor i potas wysoka teren bardzo wilgotny, nie ma problemów z suszą. Trawa ma być 4-5 letnia do intensywnej uprawy najlepiej mieszanka z motylkowymi.

https://www.barenbrug.pl/pastewne/produkty/mieszanki-traw-pastewnych/b-g-3-milkway-protein-nutrifibre.htm

https://www.barenbrug.pl/pastewne/produkty/mieszanki-traw-pastewnych/b-g-4-milkway-universal.htm

https://www.barenbrug.pl/pastewne/produkty/mieszanki-traw-pastewnych/b-g-11-milkway-complex.htm

:) 👍

Opublikowano

witam. Mam pytanie czy są opryski na choroby grzybowe w trawie. Chodzi o zycice wielokwiatową. Siana w tym roku jest po dwóch pokosach. Wychodzi na niej rdzawy nalot po czym zaczyna żółknąć. Ponoć to rdza choroba grzybowa. Są na to jakieś sposoby

Opublikowano

Nie wiem co jest zarejestrowane a co nie, ale pewnie to co w zbożach byś mógł wykorzystać. Tylko pytanie czy warto? Jak jest już po dwóch pokosach, to nawet jak siana na wiosnę to i tak trzeba będzie niedługo przyciąć, i czy na tych środkach nie ma przypadkiem karencji dla spożycia przez bydło?