Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam panowie, mam możliwość wzięcia w dzierżawę ok 2 hektarów piachu( według map glebowo rolniczych 5B) praktycznie za podatek rolny a ze względy na to że nie mam sprzętu do uprawy ziemi chciałbym tam zasiać mieszankę traw/lucerny w celach kiszonkarskich lub na siano, myślałem nad samą lucerną i 3-4 razy ciąć na kiszonkę jednak w perspektywie prowadzenia uprawy ekologicznej nie wiem czy to wyjdzie , jedynym nawozem byłby obornik, myślałem jeszcze o wsiewce osłonowo owsa lub żyta na 1wszy pokos 

Edytowane przez igor10246
dopisek
Opublikowano

Bez znajomości ph raczej nikt Ci nie doradzi. 

Lucerna potrzebuje >6 

Życica jak będzie miała wodę i azot to urośnie i na 4.0 ph z tym, że jak już zabraknie tej wody na 5kl to żadne nawozy nie pomogą 

Opublikowano

Igor, do traw dobrze jest właśnie zastosować roślinę ochronną właśnie w postaci owsa lub jęczmienia. Są to zboża których układ korzeniowy nie przytłumi rozwoju traw. Sam w taki sposób wsiałem 6ha kupkówki. 

Opublikowano
6 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Bez znajomości ph raczej nikt Ci nie doradzi. 

Lucerna potrzebuje >6 

Życica jak będzie miała wodę i azot to urośnie i na 4.0 ph z tym, że jak już zabraknie tej wody na 5kl to żadne nawozy nie pomogą 

wapno oczywiście wchodzi w grę, myślałem żeby na jesień żeby nagnoić, zaorać i zasiać poplon , np łubin, i na wiosnę zwapnować i zasiać uprawę docelową 

Opublikowano
3 godziny temu, Jacusiek napisał:

Igor, do traw dobrze jest właśnie zastosować roślinę ochronną właśnie w postaci owsa lub jęczmienia. Są to zboża których układ korzeniowy nie przytłumi rozwoju traw. Sam w taki sposób wsiałem 6ha kupkówki. 

Jak doradzasz to rób to z głową, owies i jęczmień jako roślina ochronna w trawie to badziewie i coraz więcej osób od tego odchodzi. 

Opublikowano

Czy aż takie badziewie to się nie zgodzę z GPS-u jęczmień z lucerną i trawą miałem 6,3 Mj NEL. A przy okazji plon 30 belek(130cm) /ha po pasówce lely z nożami. Teraz będę kosił samą trawę z lucerną drugi raz i 14 belek z ha nie powinno być problemem. Także wg mnie super pasza 😁

Opublikowano

danmianzetor jeżeli masx siewnik który ci wsieje samą trawę to ok, ale jak nie masz to rosliny ochronne pomagają w uprawie, można też użyć gorczycy ja gorczycę wsialem z zycicą wielokwiatową

Opublikowano (edytowane)

Jaką mieszankę polecicie na użytek kośno pastwiskowy (1 pokos na sianokiszonkę później wypasane) ph 6,3 6,7 i w najgorszym miejscu 4,5 zasobność PK niske magnez wysoki, na tym stanowisku od ok 8 lat jest trawa jeśli chodzi o glebe to mozaika od 3a do 4b miejscami glina i duże nachylenia terenu wiec na górkach trawa bez deszczu po ok 2tyg przestaje odrastać. Obecnie stara darń jest zerwana, pójdzie obornik, orka i kreda na górę. Oraz 2 działka po owsie też mozaika 3a do 4b glina ph 5,1 PK niskie i magnez wysoki ma to być użytek typowo kośny na okres max 3 lat i tak samo pójdzie obornik i kreda, chciałbym też tutaj ok 20% koniczyny pomimo ph ale mam zamiar je systematycznie podnosić.

Edytowane przez kada2k
Opublikowano

Też właśnie będę siał luśkę na jednym polu, przedstawiciel bardzo ją zachwalał, na poletkach też fajnie wyglądała. Tylko będę trochę modyfikować ją pod wyższy % białka, myślałem o dodatku 10 % koniczyny czerwonej 🙄

Opublikowano
areek9869 napisał:

Też właśnie będę siał luśkę na jednym polu, przedstawiciel bardzo ją zachwalał, na poletkach też fajnie wyglądała. Tylko będę trochę modyfikować ją pod wyższy % białka, myślałem o dodatku 10 % koniczyny czerwonej 🙄

Można by tak spróbować ale ja posieje bez i zobaczymy jak to wyjdzie 😀

Na wiosnę będzie agriland i sowul , po 1 pokosie działka dlf z lucerna A na jesień dalej dsv 2056 😀

Opublikowano

Od Sowula raczej nic bym nie wziął, a co do tej Luśki, to słaby skład za te pieniądze, i ogólnie gatunki tak dobrane że to będzie miało ''kopa'' w masie z 2 sezony, życica mieszańcowa i wielokwiatowa długo nie pociągną, festulolium, zapewne wsypią jakąś starą odmianę, np.  Felopę, która nie jest jakoś mega trwała, i generalnie kolejne sezony to będzie rosła lucerna z niewielkim dodatkiem trawy. Poza tym lucernę to zapewne wsypią Dimitrę z LS = 7, więc jej los też nie jest do końca pewny. Ale to takie moje luźne przemyślenia tylko.

• Like 1
Opublikowano

Jestem w połowie tematu czytam i czytam a może ktoś doradzi? Lucerna zlikwidowana, dziś dzień w którym trzeba coś pomyśleć o składzie gatunkowym na nowy zasiew. Cel: białko w sianokiszonce na 4 lata, siew teraz więc coś z traw jednorocznych musiało by być w składzie. Działka orna w dobrej kulturze, prawie glina z dostępem do deszczowni. Szukam gotowego rozwiązania  lub pojedynczych dobrych odmian do stworzenia własnej mieszanki. Trawa musi być od dobrego dostawcy pewna nie z jarmarku. Doradzi ktoś?