Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianbob napisał:

Jak teraz bym zaśmiał z jeczmieniem albo z owsem to do zimy jeszcze skosze? 

raczej nie.

ja siałem czysty siew początek czerwca jak padało 2 tygodnie, a potem susza, to tylko raz skosiłem zielsko trawa nie urosła do dzisiaj więcej jak 5 cm, za tydzień jeszcze raz zielsko tam będę kosił

Opublikowano

Siew teraz jeszcze z osłoną (życice westerwoldzkie tj. np. Futtertrio lub od Barenbruga Polska Łąka Standard / z jęczmieniem) - czyli założenie, że skosisz jesienią.

Jeśli po 20 sierpnia to już raczej nie skosisz, więc bez żadnych osłon.

Opublikowano

mam pytanie odnośnie trawy na TUZ-ach. Zbieram dość sporo traw na sianokiszonkę i siano od ludzi na tzw. gębę czyli jak mi trzeba trawy to jadę, kosze i zbieram, a drugi pokos przeważnie wypasam krowami. Trawy nie przesiewane od wojny albo i dawniej, chciałbym to podsiać trawą. Myślałem aby to zrobić na wiosnę, kupić jakąś trawę i rozsiać a następnie na to włóka łąkowa. I teraz jaką trawę kupić, aby pierwszy pokos kości a następne pokosy przeznaczać na wypas krokami? I czy tą trawę udało by się rozwiać Poznaniakiem 6, bo taki mam.? Odrazu mówię, ze nie ma mowy o oraniu tych łąk. zdjęcie zasobności części tych działek w mojej galerii.

Opublikowano

Zbyt ogólne pytanie. Najpierw podaj gatunek trawy jaka Cię interesuje. Kostrzewa, życica, kupkówka? Wtedy ktoś Ci podpowie odmianę z danego gatunku. To tak, jakbyś zapytał, jaka odmiana zboża jest dobra. Są różne gatunki zbóż i różne ich odmiany na lepsze lub słabsze stanowiska

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mieszanka gorzowska posypać na nią jeszcze jakąś sól potasową albo jakiegoś wieloskładnika? Przed siewem było dawane wapno granulowane. I też się zastanawiam czy jest sens ją przycinać czy zostawić do wiosny jest kilka miejsc gdzie wygląda fajnie ale jest ich mało większość pola wygląda tak jak na zdjęciu.  Siana była z początkiem sierpnia.

Na zdjęciu wygląda lepiej w rzeczywistości jest gorzej

IMG_20190924_134451.jpg

Edytowane przez Mateusz6340
Opublikowano

O tym myślałem tylko chyba poczekam jeszcze ok 2 tygodnie bo te wapno sypałem to akurat było 2 miesiące odstępu. Ona pewnie po pierwszym pokosie bedzie skasowana i zasiana bedzie qq ale to się jeszcze zobaczy co to bedzie. 

Opublikowano

Nie do końca to prawda, zależy wiele od roku. Sąsiad kiedyś w październiku posiał i ładna łąka z tego była (oczywiście mieszanka bez bobowatych). Też w tym roku chyba będziemy eksperymentować z siewem w październiku.

• Like 1
Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

Trawę to się sieje do końca sierpnia max

To weź ja posiej w sierpniu w takich suchych latach. W tamtym roku podsiewalem na początku października i przesiewalem jeden kawalek także na początku października przezimowaly te trawy.Wiadomo rok rokowi nierówny ale w tym zaryzykowalem I posialem 3,5ha bg7 dwa dni temu, centralna wielkopolska.

Opublikowano (edytowane)

Ja po pszenicy posiałem mieszanke o nazwie potrawka i krowy mają po czym chodzić i co jeść bo inne trawy padły.

Edytowane przez Gość