Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak można kupić oryginalny alternator.

Google nie gryzą http://www.motoallegro.pl/item1023105547_alternator_t_25_wladimirec_nowy_gwarancja.html

Można zamontować każdy inny, czasem przerabiając tylko uchwyt albo napinacz. Możesz poszukać używanych z samochodu najbardziej popularny jak i najtańszy to od poloneza(tanie i dostępne części).

A co się stało z oryginalnym nie da się naprawić? Coś widzę po twoich pytaniach że trochę rozkradziony ciągnik.

Tylny zaczep jest mocowany pod skrzynią dwoma śrubami z tulejkami, a z tyłu do korpusu podnośnika krótkimi płaskownikami jakieś 10cm.

Co do wtrysków to jeśli masz dobry klucz to nic nie rozbierasz. Odkręcasz przewody od wtrysków i nakrętkę mocującą go do głowicy (klucz 27)co najwyżej zdejmujesz blachę która kieruje powietrze z wentylatora i poziomo przykręconą do głowicy blaszkę. Jeśli żaden klucz ci nie podejdzie to musisz zdjąć przykrywkę klawiatury, a w ostateczności i klawiaturę ale w tedy musisz ustawiać zawory. Ale może mu się przyda.

Opublikowano
A co się stało z oryginalnym nie da się naprawić? Coś widzę po twoich pytaniach że trochę rozkradziony ciągnik.

Nic z tych rzeczy, po prostu, nie ja go rozbierałem, a ja go mam złożyć.

Wykopałem stary altek do niego oznaczony symbolem Г360Н (czy jakoś tak), z którego wychodzi 5 przewodów (według schematu), trzy z nich idą do regulatora oznaczonego na schemacie symbolem PP-362Б.

oznaczone są symbolami Ш, В i M. Dostałem regulator o symbolu JA112 (który prawdopodobnie pochodzi od alternatora w poście wyżej) i ma ona trzy (właściwie cztery) oczka oznaczone: +, Ш, Д i M. Da się to jakoś ożenić, czy muszę kupić inny regulator?

Jeśli mógłby mnie ktoś poratować jakimś schematem B)

Jako załącznik daję schemat:

http://zapodaj.net/0c16a8ad37e8.jpg.html

Opublikowano

T25A (Ten sam schemat z różnych źródeł):

- źródło 1:

t25az1.th.jpg

- źródło 2:

t25az2c1.th.jpgt25az2c2.th.jpg

- źródło 3:

t25az3c1.th.jpgt25az3c2.th.jpg

T25A2 i T25A3:

t25a2it25a3c1.th.jpgt25a2it25a3c2.th.jpg

Ps.

Mam nadzieję, że żadnego regulaminu nie złamałem zamieszczając linki z miniaturami (wszystko podlinkowane w "imageshack").

Opublikowano

Noto jeśli masz spalone wszystkie bezpieczniki i do tego jeszcze jednego brakuje to nic ci nie będzie działać a rozrusznik działa ponieważ on jest niezależnie podłączony. Wystarczy żebyś kupił nowe bezpieczniki i po problemie

Opublikowano (edytowane)

No tak ale sprawdzałem miernikiem i tam w miejscach na Bezpieczniki płynął bardzo mały prąd. Sprawdziłem też pobór prądu na postoju i wynosił 640 mAh a to zdecydowanie za dużo. Czym jest to spowodowane?

Edytowane przez krzychu28055
Opublikowano

powiem ci tak kup te bezpieczniki i dopiero sprawdź bo jak może płynąć prąd jak niema bezpiecznika co przelatuje z jednego końca na drugi ?? :blink: . Chodzi o to że obwód jest nie pełny i ci nie działają światła a ni nic proste

Opublikowano

Wszystko w tym ciągniku mi się podoba oprócz tej nieszczęśnej instalacji elektrycznej... zawsze były problemy ze światłami ciężko było dojść co się dzieje że pali bezpieczniki. Polecam Ci tą inatalację wyrzucić i założyć z c-360 bo szkoda nerwów. Chyba, że jeszcze Ci alternator ładuje to można coś tworzyć i szukać

Opublikowano

ta instalacja jest prosta jak budowa cepa nie wiem co tam można sie doczepić w odróżnieniu do C-360 nie ma posranej stacyjki wielofunkcyjnej które dziś są wykonane jak podróby włączników świateł do t-25 świecą się :D i pali bezpieczniki. Ja tam z instalacją jako tako problemów nie mam po za padnietym na dzień dzisiejszy regulatorem napięcia w alternatorze

Opublikowano

To się ciesz, że masz władka nowszej generacji i wbudowany regulator w alternatorze zawsze to mniej kabli w kabinie. Może i nie jest zła jak ktoś wcześniej w niej coś nie "naprawiał" bo jeśli coś takiego robił to trzeba wiedzieć co poprzednik miał na myśli :lol:

Opublikowano

Tak szczerze, to ja jestem trochę specem o instalki Władka. U mnie wszystko działa, bo sam naprawiałem.

A i polecam przerobić skrzynkę na bezpieczniki wg mojego pomysłu. tzn. wziąć ze szrotu skrzynke bezp. od Malucha powyrywać te żółte blaszki. Nie ważne że sie pogną, bo trzeba je wygiąc odwrotnie. W najszerszym miejscu je przewiercić wiertłem 5mm. Przykręcić pod te oryginalne śrubki i już mamy mocowania pod bezpieczniki takie jak w C360

Tak to ma wygadać jak na obrazku.

http://imageshack.us/f/40/bezpiecznikit25.png/

A te zakończenia blaszek to można wykorzystać do rozszerzania instalacji, albo obciąć :lol:

Opublikowano

Załóż te bezpieczniki tylko kup od razu ich tak 3x więcej na ewentualne straty i wtedy zobacz co się bedzie działo i ewentualnie naprawiaj a jeśli nie umiesz to zostaje ci poprosić kogoś o pomoc To nie jest jakaś zaawansowana technologia to każdy zaznajomiony z elektryka powinien sobie poradzić

Opublikowano

W razie czego bezpieczniki można naprawiać :). Ja używam do tego celu cienkich drucików z przewodów. Zakładam po 2 albo po 3 szt. zależnie od grubości. Jak jest zwarcie to i tak stopi takie druciki na początku.