Skocz do zawartości

Jak wiosną dobrze uprawić pole po orce zimowej..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

* Nawóz

* Brona (może być odwrotna kolejność)

* Agregat

* Siew

* Brona ( w zależności od potrzeby)

w wyniku mnogości tematów a braku konkretnych odpowiedzi zapytam tutaj, temat dotyczy uprawy (jesli komuś przeszkadza off top proszę nie komentować)

Mam siewnik poznaniak 4 metry i zastanawiam się nad kupnem do niego agregatu uprawowego z hydropakiem ( np takiego http://allegro.pl/ag...3062997047.html), Tu pojawia się pytanie czy jest to dobre rozwiązanie i czy może być lepsze( może nawet lepiej sprzedać siewnik i kupić porządny agregat uprawo siewny) i teraz kolejne pytanie czy ciągnik poradzi sobie, mam agrotrona k610, na papierze z dociążeniem przodu powinien śmigać

to jest pierwszy pomysł udoskonalenia uprawy i parku maszyn

Drugi pomysł to wal doprawiający wahadłowy zaczepiany na przedni TUZ podczas orki , dwie opcje ( expom Terra I albo POM Brodnica) co lepsze wał campbella czy wał bijakowy(młoteczkowy?)

Zależy mi na oszczędności czasu i paliwa, także aby zbytnio nie przesuszyć gleby. I zadaje sobie pytanie bo jest wiele opinii czy połączenie pługa z wałem i siewnika z agregatem da wymierne korzyści oraz nie popsuje gleby?

Moje gleby to w przewadze lekkie i gleby z pewnym udziałem gleb mozaikowych.

Za komentarze nad moimi problemami i przemyśleniami będę wdzięczny

Edytowane przez lukaschels
Opublikowano

Talerzówka 4 metry do tego siewnik i tylko 130 koni to za mało. Pomyśl nad agregatem z redliczkami 4 metrowym. Wydaje mi się że nawet ładniej uprawia od talerzówki a do uprawy pożniwnej kup Używanego Smaragda z Niemiec a nie pożałujesz.

Co do uprawy po orce i wału wahadłowego. Na allegro był jakiś zachodni wał wahadłowy chyba firmy Dal Bo. Fajne rozwiązanie ale mam nadzieję że masz spory zapas mocy w pługu bo taki wał ma niezłe opory. My używamy kombinacji wałów ciąganych. Może i jest pier**logia że trzeba to zawieść i przywieść ale na uprawie trzeba wiedzieć gdzie zaoszczędzić żeby nie stracić na plonie. Orze się wolnej ale efekt super gleba ubita i co najważniejsze pełno wilgoci potrzebnej do rozwoju rośliny. Spalanie w Orce z takim Wałem wychodzi ok 15 litrów na hektar. Siew około 8 litrów na hektar.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak masz zagonowego tura to kup sobie cambela z croskilem ciąganego na łańcuchu. Nasz campbell 700 mm szerokości 160 cm przewożę nawet ursusem c-330 na tylnym tuzie wraz z wałem strunowym :)

Opublikowano

Witam

Mam problem. Czym mam uprawić pole pod pszenicę jarą jeżeli na tym polu jest sporo kupek słomy kukurydzianej? Na jesieni przejechałem talerzówką i zaorałem. Prawie na całym polu wystają korzenie qq a miejscami są kupki słomy dosyć mocno zbite i wysokie na ok 30cm (tam zapychały się słomą pługi).

Lepiej teraz płytko przejechać talerzówką czy może glebogryzarką? I czym to najlepiej zasiać?

Opublikowano

c-360 powinien dac rade pociągnąć kultywator z bronami (3 pola)tak wiec radzę do siewnika dorobić zagarniacz, a później zobaczysz że nie bedziesz musiał bronować. Moim zdaniem część wsiewu znajdzie się na wierzch bronując po wysiewie.

Opublikowano

Dotychczas u mię było tak :

1. orka

2.bronowanie nawet 3 krotne

3.siew agregatem uprawowo-siewnym a teraz chcę zmienić i zrobić tak:

1. orka

2.wał Cambridge

3.siew agregatem uprawowo-siewnym

4 wał Cambridge

Co o tym myślicie ?

Opublikowano

Ja nie lubię kombinować pod kukurydze i pszenice uprawiam tak :