Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam do was wielką prośbę jaki może być koszt postawienia obory na 70 krów plus młodzież. Prace związane z wykończeniem wykonane będą we własnym zakresie. Poradźcie mi również jaki typ hali udojowej jest najlepszy? Z góry dzięki.

Opublikowano

Jakbyś podał przykładowy projekt albo chociaż przybliżone wymiary budynku oraz typ utrzymania zwierząt to można by było cokolwiek wyliczyć, a tak to ten co powie 500tys. a ktoś inny 1000000 i każdy będzie miał rację. Ja jestem w trakcie budowy obory na 48szt. i już wiem że zamknę się w kwocie 100tys.ps. nie trzeba było zapytać w podobnych tematach?

Opublikowano

Przy budowie obory na 48 sztuk można zamknąć się w 100tyś jeżeli będzie się "robiło gospodarczym sposobem". Byłem na pokazie w oborze 70sztuk + młodzież. Obora budowana 7 lat temu kosztowała z wyposażeniem 300tyś. Właściciel oszacował, że dzisiaj na budowę musiałby wydać 500tyś.

Opublikowano

Przy budowie obory na 48 sztuk można zamknąć się w 100tyś jeżeli będzie się "robiło gospodarczym sposobem". Byłem na pokazie w oborze 70sztuk + młodzież. Obora budowana 7 lat temu kosztowała z wyposażeniem 300tyś. Właściciel oszacował, że dzisiaj na budowę musiałby wydać 500tyś.

Sorry Leo ale chyba nawet przy owym "gospodarczym sposobie" ciężko byłoby w tych czasach wyrobić się w owych 100 tys-jakieś 10 lat temu budowałem oborę takim właśnie sposobem (ale na troszkę mniejszą obsadę,brałem też majstra ale płaciłem raptem 100 zł dniówkę +3 pomocników po 50 zł) i z tego co pamiętam kosztowało mnie to ok.60 tys-z tym iż 10 lat temu wszystko kosztowało o wiele mniej)-w kwocie tej nie jest zawarta cena płyty i szamba (budowane później).No chyba że nie liczysz majstra,robotników (robisz z rodzinką)-no ale majster jednak być powinien i to z uprawnieniami (nadzór budowlany),plan też swoje kosztuje,kopanie fundamentów...może,może.

Opublikowano

Projekt z pozwoleniem na budowę razem z wytyczeniem 5000zł. wymiary 32X12m. Fundamenty, ściany do wieńca z nadprożami 20000zł., dach zamknie się w kwocie 45000zł.z świetlikiem (konstrukcja stalowa a pokrycie blacha warstwowa z rdzeniem poliuretanowym 60mm. +od spodu powlekana PCV/Plastizol/HPS200)stanowiska z łańcuchami typ VIII 10000zł. posadzki, okna drzwi, oświetlenie ,ocieplenie ścian i podjazdy 15000zł. Robocizna własna a za resztę zapłacę kartą ;) ps. stan zerowy 6dni, a ściany do wieńca 16 dni.

Opublikowano

Aha-bezstropowa ?-no tak ja w tej cenie o której pisałem zawarłem też instalację wodną i elektryczną tudzież kanalizacyjną (odpływ ze zlewni). Nie brałeś majstra ?-człowiek prowadzący nadzór budowlany zezwolił ?

Opublikowano

"posadzka, okna drzwi, oświetlenie, ocieplenie ścian i podjazdy 15000zł"

Jakiej wielkości tam są drzwi, tudzież bramy? Nie sądzę, żeby ktoś się z takim wykończeniem zmieścił w 15 000.

Opublikowano

Jaro bez najmniejszego problemu i to nie pierwszy budynek który nadzoruje nam ten człowiek z uprawnieniami poza tym fuszerki nie odwalam. Co do moich obliczeń to do ścian już jestem pewien bo stoją stal na konstrukcję przyjechała dziś po 2,5zł/kg jednak reszta to szacunki czy się sprawdzą to zależy od tego kiedy wypłacą dopłaty bo materiały są teraz w dobrej cenie, jednak koszt końcowy będzie jeszcze o 25% niższy (ulga inwestycyjna w podatku rolnym).

Opublikowano

Kto ci będzie budował? Sam czy jakaś firma, z szambem czy nie? Jaki system utrzymania, głęboka ściółka, płytka ściółka, czy bezściółkowa? Jaka konstrukcja dachu stalowa czy drewniana? Jakie wykończenie, ściany od środka wyłożone glazurą czy nie? I wiele innych czynników bo ceny mogą być różne i wahać się nawet o grubo ponad 100tys

Opublikowano

Czyli szambo ok 700m3 minimalnie(jak bezściółkowy system) to ok ponad 100 tys, w zależności jakie to szambo będzie czy pod budynkiem, na zewnątrz, otwarte czy zamknięte

Opublikowano

Witam !!!

wszystko zależy od założeń jakie sobie zrobisz i od przyjętego wyposażenia, przeciętnie można liczyć od 800 zł do 1200 zł za każdą jednostkę DJP na gotową ze zbiornikiem i płyta gnojowa.

Na wiosnę rozpoczynam taka budowę na 54 krowy dojne + 40 szt młodzieży ( obora wolnostanowiskowa bez słupów w środku )

Ale najpierw trzeba mieć projekt i pozwolenie na budowę

pozdrawiam

Małe sprostowanie od 8000,00 do 12000,00 za 1 DJP

Opublikowano

Witam.

Osobiście posiadam oborę na 70 krów + około 40-50 młodzieży. Obora jest na konstrukcji bez słupowej, płytkościołowa, oczywiście wolnostanowiskowa. Całkowity koszt razem z halą udojową westwalia autotandem 2x4(polecam to rozwiązanie dużo lepsza niż rybia ość zastanów się nad tym) wyszedł mi około 1,3 mln. W tym jest nowy paszowóz i ładowarka- takie do obsługi obory. Oczywiście można by zaoszczędzić na wielu rzeczach np. konstrukcja z słupami, wiele rzeczy zrobić samemu, w ten sposób zaoszczędziło by się kilkadziesiąt tysięcy myślę. Jedyny minus jak dotąd to konieczność częstego usuwania obornika.... Z kolei głęboka ściółka wiąże się z ogromnym zapotrzebowaniem na słomę, a ruszta dla krów wiążą się z zachorowalnością na nogi.... przy średnim ścieleniu wychodzi mi jakieś 1900 balotów 120x120. Do takiej obory potrzebna jest SOLIDNA ładowarka, porządna prasa najlepiej jakaś pasówka z JD albo DF, no i ten paszowóz w tym wypadku akurat jest z MEtal-fachu sprawuje się bezproblemowo przez cały okres jak go mam.