Skocz do zawartości

Co myślicie o młóceniu fasoli Bizonem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To może załatwić sprawę nie wymłóconych kłosów na sitach ?( wieksza szczelina na wejsciu ? ) dziś młóciłem na klepisku 20 do 5 [cm] i to samo niby wszytko nowe a chodzi gorzej niż przed wymianą :| ... juz sam nie wiem czy obroty młockarni za duze

Opublikowano (edytowane)

niedomłócone kłosy z tyłu wylatują ( w słomie są) prędkość to 950.

Jak zabrać się do regulacji odległości klepiska od bębna i jakie wy macie odległości bo różnie to podają...

Może i różnie podają ale instrukcja podaje najprawdziwszą prawdę.

Dokręć klepisko do samej góry korbą w kabinie, później odkręć aby jeden obrót aby nie było dokręcone na chama, naszykuj sobie coś o grubości 16mm i 3 mm jako szczelinomierze (suwmiarka nie podejdzie), kręć śrubami po bokach klepiska tak aby uzyskać większą wartość na wlocie, pomagając sobie naszykowanymi szczelinomierzami.

ed:literówki

Edytowane przez Junkers
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Witam. Podepnę się pod temat. A mianowicie mam problem z kłosami nie mymłaca i idą całe do zbiornika? może ktoś pomoże rozwiązać problem?

Sprawdź dobrze dolne sito, czy nie brakuje któregoś pióra, może jakiś fartuch gumowy uszkodzony. Nie piszcie bzdur typu dziurawe klepisko, czy nie domłaca ;[ choć by było nowe, to część kłosów zawsze jest na sitach, tylko powinny wracać podajnikiem kłosowym z powrotem na bęben młócący, a nie do zbiornika.

Opublikowano

Sprawdź dobrze dolne sito, czy nie brakuje któregoś pióra, może jakiś fartuch gumowy uszkodzony. Nie piszcie bzdur typu dziurawe klepisko, czy nie domłaca ;[ choć by było nowe, to część kłosów zawsze jest na sitach, tylko powinny wracać podajnikiem kłosowym z powrotem na bęben młócący, a nie do zbiornika.

A ja bym powiedział górne sito jest za mocno otwarte i za mały wiatr albo luźne nie dokręcone sita i sito podskakuję i i przebija kłosie przez sito.

Opublikowano

To tak: kleisko wymienione w tamtym roku na nowe i było ustawiane i dolne sito też nowe więc to można wykluczyć...

MAT912 właśnie już ktoś mi mówił że to któryś fartuch może być dziurawy, to trzeba będzie sprawdzić...

Jak znajdę przyczynę to zdam relację :P

Dzięki wszystkim za pomoc ;)

Opublikowano (edytowane)

Tematy połączone

Witam.

W zeszłym roku paskudnie czyścił mi zboże. Ustawiłem sita na górne jakieś 60% otwarcia, dolne 40% i wialnie na 2 i potem przenżyto czyścił super, dosłownie idealnie, żadnych plew nic. Ale z jęczmieniem do doszedłem do ładu, cały czas ości, dużo kłosek i wql syf, Żadne ustawienie mi nie pasowało, a jak dałem większy wiatr niż 1,5 to wydmuchiwał ziarno na ziemie. Proszę o pomoc. Doradźcie mi jak ustawić kombajn aby dobrze czyścił.

P.S. Jestem początkującym kombajnistą teraz będzie mój 3 sezon, ale wszystko mi tłumaczył kombajnista z 30 letnim stażem, jednak nie czyści za dobrze:(

Edytowane przez KRISTOFORn
Opublikowano

dokrec nakretki od regulacji sita bo przy pracy cały czas sito minimalnie sie otwiera i zamyka łapie słome pod zaluzje i sie w koncu zapycha no i wiatr troche wiekszy w pszenicy nie zaszkodzi tylko pomoze. w ładnej pszenicy zbiornik powinienes kosić 12-15 minut i za kombajnem powinno być czysto i sita, podziewacz tez.

Opublikowano

do jeczmienia sie jeszcze przysłone opuszcza , a reszte to dojdziesz z praktyki ,bo nie wszystkie kombajny jednakowo ustawione jednakowo czyszcza

Opublikowano

Dolne sito zamknij jak tylko się da, górne ma być zamknięte na 70% inaczej nie doczyści jęczmienia nigdy, w sumie nigdy niczego nie doczyści jak masz choć trochę otwarte dolne sito!!! otwiera się go np. do grochu lub dużych ziaren by przeleciały. Górne ma być otwarte na tyle by przeleciały niedomłócone kłoski na dół, gdy zbytnio go otworzysz sito zabije się.

Opublikowano (edytowane)

Co ty piszesz - jak zamknie całkowicie dolne sito to zboże będzie lecieć cały czas na powtórny omłot aż go zmieli. Nie wiem skąd taka wiedza aby zamykać całkowicie sita na jęczmień. Sito dolne ma być otwarte tak aby zboże przez nie przelatywało na bleche pod nim a dolne tak aby nie zabiło się słomą albo kusiami.

Edytowane przez damaxyz
Opublikowano

@damax zamiast mnie krytykować i pisać bzdury weź kilogram ziarna i nasyp na rafy, zobaczysz że przeleci prze zamknięte sita, właśnie o to chodzi by czyste ziarno spadało przez dolną rafę, a kawałki kłosków słomy itd wracało do podajnika kłosowego, z resztą komu to pisze...

Opublikowano

u mnie jak zamknę sito górne czy dolne napewno jęczmień czy inne podobne zboże nie przeleci. A najlepsza metoda (zresztą sam stosuje ją) to ta o której piszesz - ziarno w garść i sypnąć na sito jak przelatuje bez problemów to dolne sito jest ok ustawione, górne jak przelatuje to zawsze jeszcze trochę go otwieram (zboże u mnie bez kusi i słomy w zbiorniku)

Opublikowano

Witam.

Mam problem z bizonem zo56. Problem ten tyczy sie tego, że nie młóci on wszystkich kłosów. Podczas koszenia duża ilość kłosów niewymłóconych wypada z tyłu. Co może być powodem tego stanu rzeczy? Problem ten pojawił się w zeszłym roku ale to zignorowałem, ale w tym się znowu powtórzył.

Proszę o pomoc bo już czas żniw a kombajn jest niesprawny. Co może być uszkodzone lub co należy ustawić.

Gość peres100
Opublikowano

moze masz krzywo klepisko ustwione i szczelina z jednej strony jest za duza

Opublikowano (edytowane)

Cepy i klepisko lub zbyt duża szczelina między klepiskiem a bębnem, krzywo ustawione klepisko, krzywe cepy, brak drutów w klepisku, brak osłony gumowej za klepiskiem i coś by jeszcze znalazł.

Jak nie łupie ziarna dokręć klepisko.

O koledzy mnie uprzedzili o 1min :D

Edytowane przez bobytempelton