Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomość z AgroFoto.pl

Opublikowano

ja myśle że średni plon mi wyjdzie około 1t, Były działki ładnie wyglądające ale do zbiornika nie leciało, a kilka hektarów było ładnie ponad tone 

ogolnie to ciekaw jestem agrotechniki przedplonów naworzenia i zasobności gleby tym  co sypie ponad 1,5 ha

Dnia 4.08.2024 o 18:15, pala92 napisał:

Ja wykosiłem gorsza działka 1300kg po wyczyszczeniu, lepsza nie przewazona ale napewno więcej stawiam na 1500-1600kg

podasz cała agrotechnikę?

Opublikowano

U mnie nie ważone ale na oko średnia  z 25 ha 1300-1400kg 

Ale miejscami musiało być pod 2t

Dużo zależy od tego ile wody będzie dostępne od wschodów do końca kwietnia 

W tym roku miałem jedna działkę trochę zaniedbaną. Tj tylko raz byłem na niej z dolistnym dokarmianiem. Szału tam nie było.

Agrotechnika robię książkowo no trochę oszukując 😉 

Opublikowano (edytowane)

Robale czym ganiałeś?

U mnie Inazuma x2 Delma....2x na pierwszy i ostatni 

U mnie tragedii nie było dopóki po kwitnieniu zaczęła się inwazja gnatarza. Ścieżki były już zarośnięte. Zrobiłem jedna działkę i musiałem się posiłkować samojezdnym opryskiwaczem szwagra który ma 1,5m prześwitu. Gdy był proteus ostatni zabieg na robale na początku kwitnienia załatwiał problem. Było widać gdzie nie doleciał albo że brakło na 30 m pola....

Edytowane przez zandarski
Opublikowano
Dnia 29.08.2024 o 09:35, zandarski napisał:

Robale czym ganiałeś?

U mnie Inazuma x2 Delma....2x na pierwszy i ostatni 

U mnie tragedii nie było dopóki po kwitnieniu zaczęła się inwazja gnatarza. Ścieżki były już zarośnięte. Zrobiłem jedna działkę i musiałem się posiłkować samojezdnym opryskiwaczem szwagra który ma 1,5m prześwitu. Gdy był proteus ostatni zabieg na robale na początku kwitnienia załatwiał problem. Było widać gdzie nie doleciał albo że brakło na 30 m pola....

w jakiej fazie były rośliny? Miałem w tym roku naprawde ładne gorczyce i spodziewałem sie leprzych plonów. Myśle, ze plon jedynie na oprysku insektów mogę zwiekszyć 

Opublikowano

Delmetros jeszcze gdy pąki były mocno zielone. Potem imazuna na gdy były ładnie wykształcone ale zamknięte. Dalej w początkowej fazie kwitnienia gdy jebańcą nie wystarczaly otwarte i włamywali się do zamkniętych. 

Na koniec delmetros tydzień po kwitnieniu na gnatarza.

Ogólnie dużo robactwa bo wokół same rzepaki 

Opublikowano
Dnia 1.09.2024 o 08:17, zandarski napisał:

Delmetros jeszcze gdy pąki były mocno zielone. Potem imazuna na gdy były ładnie wykształcone ale zamknięte. Dalej w początkowej fazie kwitnienia gdy jebańcą nie wystarczaly otwarte i włamywali się do zamkniętych. 

Na koniec delmetros tydzień po kwitnieniu na gnatarza.

Ogólnie dużo robactwa bo wokół same rzepaki 

a jakie nawożenie, przedplon i klasa ziemi?

Opublikowano

U mnie pola gotowe do siewu. Tylko zastanawiam się czy siać. Idzie zimno. Jak prognoza się sprawdzi będzie leżała 2 tygodnie w ziemi i może puści kiełek....

Opublikowano
W dniu 7.03.2025 o 06:46, zandarski napisał(a):

U mnie pola gotowe do siewu. Tylko zastanawiam się czy siać. Idzie zimno. Jak prognoza się sprawdzi będzie leżała 2 tygodnie w ziemi i może puści kiełek....

No co zle

Opublikowano
W dniu 7.03.2025 o 06:46, zandarski napisał(a):

No co zle, albo lepiej siać po 20

Opublikowano

Witam. Planuję posiać gorczycę jako pierwszy przedplon pod maliny. Macie doświadczenie w tej sprawie ? CHodzi mi o termin siewu, ilość wysiewu, no i jaka ta gorczyca POWINNA być w sensie odmiana, z góry dzięki

Opublikowano

Ja w tym roku po raz pierwszy siałem gorczycę 25 Marca. Siany kwalifikant Maryna, dość nierównomiernie wschodzi, zimno i brak opadów.