Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja mam dwa wałki z tyłu i agregat jest szeroki około 2.1 m i ciągam na 2 biegu i gleba po nim jest ładnie uprawiona ;)

Edytowane przez POLDANOR
Opublikowano

Czytałem parę razy, ale natknąłem sie na temat tej firmy Henryk batyra i jakoś opije są podzielone, czy agregat firmy Bomet będzie lepszym rozwiązaniem ??

Opublikowano

Widziałem. właśnie tez mam wątpliwości czy 60 da rade te 2,4 uciągnąć na dodatek mam jeszcze łyse opony o moc sie nie martwię tylko ze sie będzie ślizgać, chyba wezmę tego Bometa bo polecają tą firme na forum, chyba lepiej niz mam jakiś kupić na rynku bo stary tam chce kupic ch*j wie jakiej firmy.

Opublikowano (edytowane)

Ja robiłem 360 bometem 2,5m na 3 biegu bo jak się wolniej jeździło to słabo doprawiał ale ciągnik miał ciężej jak w pługu 3 skibowym ale teraz koniec z tym bometa 4,2m kupuje do 1204 a 360 będzie odpoczywać

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano (edytowane)

Proponowałbym Agregat o szerokości maksymalnie 2,4, najlepszy byłby z podwonym wałem tylnym. Bardzo dobrze wyrównuje on glebę. Polecam firmę Dziekan.

post-32758-0-20659800-1297162539_thumb.jpg

Edytowane przez Sprzedawca
Opublikowano

Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu więc pisze w tym. Poszukuje agregatu uprawowego do ciągnika 55KM z przednim napędem (kioti DK551C). Gleby od iłów, gliny po lekkie piaski. Szerokość pewnie do 2.5m aby ładnie doprawiało. Czekam na wasze propozycje co do firmy i modelu. Zastanawiam sie również nad przednim wałem co wy na to? Pozdrawiam Sebastian

Opublikowano

Witam nie będe zakładał nowego tematu więc napisze w tym.Mianowicie posiadam agregat typu kultywator plus z tyłu podwójne wałki strunowe ale ten sprzet to nadaje się na lekkie gleby na cięższej ziemi a taką też mam to nie wchodzi w gre ponieważ po kilka razy trzeba jezdzić aby grupy się rozkruszyły.Moje pytanie co sądzicie o takim rozwiązaniu 2lub3 rzędy redlic plus z tyłu wał packera tak myśle że szeroki 2,5metra nie będzie za duży do 60tki?Jeżeli ma ktoś inne rozwiązanie to proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu

Opublikowano (edytowane)

Była juz brona na te grupy obejdzie się bez jakiegokolwiek wału jeżeli popada na kilka dni przed uprawą ale to już nie od nas zależy.

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez krolikNH

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Zetix
      Witam!

Potrzebuję waszej porady. Mam na oku bronę wirową marki SICMA. Brona od niemca (płacze do dzisiaj za nią) mam faktury na 1000pln z wymiany łożysk + uszczelniaczy tej jesieni. Zalana świeżym olejem, pracuje cichutko i nie widać wycieków. Wszystko pięknie, ale mam pytanie odnośnie tego hydropaka, czy przy nim nie powinna być jeszcze jakaś rama na zaczepienie siewnika (krótkie cięgno) ? Jak z częściami do takiej brony? Nie ma żadnej też informacji na jakich obrotach ma pracować, może miał ktoś z taką broną do czynienia? Zęby nie są już pierwszej świeżości więc to mam z tyłu głowy. Jaki może być +- koszt do takiej brony?

• Przez MarcinKa
      Witam
      Jakim wałem zastapić standardowego packera w aktywnym agregacie jak w tytule?
      Żeby w miarę równał pole ale nie było problemu z ciągłym zalepianiem.
      Może ktoś wymieniał?
    • Przez thesykacz
      Witam brona Niemeyer kr252 ma takie luzy i z jednego wirnika przecieka olej jak się zabrać za kasowanie luzów i wymianę uszczelniacza? Da się te luzy w miarę ogarnąć?
      IMG_0050.mov    
    • Przez dariusz86
      Cześć,
      Chciałbym się Was poradzić w kwestii agregatu, stricte do uprawy przedsiewnej. Aktualnie używam 3 metrowego agregatu na zębach sprężynowych (dokładnie takich jakiego zdjęcie załączam), szerokich, dość rzadko osadzonych z podwójnymi wałkami strunowymi. Ziemię mam 3 - 4 klasy. Nie jest to glina. Planuję w tym sezonie kupić coś, co lepiej będzie zagęszczało glebę. Niestety po tym moim agregacie jest bardzo miękko i to nie jest to, co chciałbym uzyskać. Słyszałem opinie, że bardzo fajnie w tego typu pracach, sprawdza się brona redlicowa czy jak inaczej ją zwą, brona ciężka. Oczywiście również z podwójnym wałkiem strunowym. Niestety na rynku, zwłaszcza wtórnym, nie ma zbyt wielu tych bron. A jeśli nie brona redlicowa to co byście mi polecili do tego typu uprawy? Zależy mi przede wszystkim na wyrównaniu pola przed siewem i na zagęszczeniu ziemii bo w tym momencie, podczas siewu, mam tak po tym swoim agregacie miękko, że redlica siewnika, w zasadzie nawet bez docisku, zagłębia się pod własnym ciężarem głębiej, niż powinna. Że już nie wspomnę że ciągnik to się zapada dobre kilka centymetrów. Owszem, pole jest w miarę ok wyrównane ale co z tego jak jest strasznie miękko. Żebyście mnie źle nie zrozumieli i zaraz nie napisali żebym sobie pole uwałował. Nie, nie chcę uzyskać efektu klepiska ale sami wiecie, że jak na polu jest miękko to też się słabo sieje. 

• Przez Mateusz291992
      Witam. Użytkuje ktos agregat uprawowy firmy dziekan apollo kompakt z przednim wałem? Jak jest z dociskiem tylnych wałków w agregacie tego typu?
  • Dodaj nową pozycję...
v