Skocz do zawartości

Jaki wziąć kredyt na kupno maszyn z prow-u???

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Po raz drugi próbowałeś zrozumieć i nie udało Ci się. Z tym kredytem z agencji dałem Ci przykład że jednak istnieją kredyty na niski procent a nie jak Ty twierdzisz że to wszytko to zakłamanie. Może pierw zorientuj się co do tych dopłat fabrycznych a potem wysnuwaj swoje teorie niczym potwierdzone.

Opublikowano

adas323 kolego nie denerwuje się ale dałeś sobie wcisnąć kit...bogdan próbuje to delikatnie wytłumaczyć ale ty się pienisz i obrażasz... żyj w świadomości że spłacasz oprocentowanie w wysokości 2%, gratulacje... zazdroszczę bardzo takiego kredytu...

Opublikowano

jest kwota inwestycji np 200 tys netto ktos zaciaga pozyczke na 5 lat gdzie koszt wyniesie 20 tys - czyli nawet 110% wartosci inwestycji ale zeby nie bylo tak rozowo 50% dostal z agencji wiec kredyt dotyczy tylko 100 tys - 20 tys odsetek a to nie jest nic innego jak 8% w skali roku - pierwszy lepszy kalkulator kredytowy...............

Opublikowano

I tak nie jest jak to kolega podaje ponieważ biorąc jak podajesz 200tyś i po zwrocie 50% z agencji wpłacam to do pożyczkodawcy bądź nie wszystko zależy od umowy raty tzn. kapitał i odsetki maleją tak samo o 50% bo pozostaje to spłaty 100tyś więc niewiem z kąd Ty z tym kalkulatorem wyskoczyłeś. A co do tych 2% to jeżeli byś czytał moje posty wyżej byś wiedział że nie twierdze że jest to tylko 2% ponieważ dochodzą do tego wszystkie koszta związane z kredytem (opłaty manipulacyjne, wykup maszyn i bóg wie co jeszcze) i de fakto oprocentowanie zawsze będzie wyższe, więc to wy spróbujcie zrozumieć na czym to polega, a ja się nie denerwuje tylko jeżeli korzystam z takiej oferty to jednak coś wiem i mogę przedstawić harmonogram, bądź umowę. I jeszcze raz napisze że bardzo dobrze wiem że cudów nie ma z oprocentowaniem...

Opublikowano

...dochodzą do tego wszystkie koszta związane z kredytem (opłaty manipulacyjne, wykup maszyn i bóg wie co jeszcze)...

to w końcu jest to kredyt czy leasing?

Opublikowano

no to napisz ile wyniesie Cię koszt zakupu maszyny... błagam napisz konkretnie, bo ja jestem tak tępy, że do tej pory oprócz tych 13% w ciangu 7 lat, oraz 1,6% kredytu fabrycznego marki Claas słynącej z działalności dobroczynnej, niczego innego nie odczytałem. Proszę napisz mi ...

Opublikowano

Podam wartości mniej więcej koszt zakupu 244,620zl netto spłata końcowa 294,680zl. Jest to juz spłata po konwersji lesingu który był w CHF na pożyczke juz w Polskiej walucie.

Opublikowano

a więc był to leasing na początku a tu sprawa oprocentowania trochę inaczej wygląda

jaka była wpłata początkowa i czy została wliczona w koszty, na jaki okres był leasing, i w jaki sposób zamieniłeś leasing na pożyczkę? czy poprzez wykup maszyny za kasę z pożyczki czy inaczej

Opublikowano

Między lesingiem a pożyczką jest niewielka różnica oprocentowania coś koło 1%, wpłaty początkowej nie było. Leasing był na 7lat, po prostu jak piszesz wykupiłem ciągnik od nich za pożyczkę bo musiałem składając na PROW być właścicielem ciągnika.

Opublikowano

ile leasingu było spłacone przed wykupem?? na jaką kwotę (czy na te 244tys) była pożyczka i na jaki okres? i czy leasing i pożyczka była w jednej firmie??

Opublikowano

Leasing byl splacany przez rok czasu ile spłacone to już bym musiał sięgnąć po papiery... a ta suma 244tyś to jest wartość ciągnika po okresie spłacania tego leasingu i to wszystko było w jednej firmie tylko została dokonana konwersja i pożyczka pozostała na tych samych warunkach.

Opublikowano

aha, czyli pożyczka na 6 lat, koszt jej to z tego co podałeś to ok 20%, a w stosunku rocznym z tego co podałeś na 6 lat to jest 6,3344% przy założeniu że raty równe miesięczne, albo 6,7281% jeżeli raty malejące miesięczne

Opublikowano

leasing sobie odpuściłem, bo z tego co zrozumiałem to leasing był spłacany przez pierwszy rok, a potem był wykup maszyny za pożyczkę 244tys i łącznie z leasingiem (1 rok) cała spłata na 7 lat (czyli pożyczka na 6 lat), i zakładam że ów maszyna kosztowała więcej jak te 244tys

Opublikowano

Zkredytami jest tak:

BGŻ dugło przećiąga i za nim zalatwisz to ci sie odechce tle żądają paperow ale sa w miarę konkurencyjni jeśli masz u nich konto, podobny jest BS

WBK, PARIBA, CZY simens, jesli o nich syszłeś dzialaja na podobnej zasadzie

najlepiej popytć u sprzedawcy to napewno ci poleci kogoś tak jak jest u nas, przyjedzie do ciebieprzedstawiciel i wyliczy ci wszystk na miejscu,wszystkie różnia sie napewno prowizja

u nas wpożo jest simens zwaszcza jesli nie masz na wklad wlasny i masz problem w innych bankach tam na pewno przejdzie.

wszystko zalezy od przedstawiciela jak sie tobą zajmne.

Wszskie banki robią kożyczke z odroczonymi terminami platnosci tylko trzeba popytac

ja polecam simens najpierw

kolega najpierw miał leising a pózniej jak podpisał umowe przerobił na na pozyczkę i jest wszysko ok.

Opublikowano

nie oszukujmy sie nikt nie daje kasy za darmo,

Trzeba policzyc odsetki i prowizja a w tedy wyjdzie gdzie najtaniej.

liczyliśmy z kolega i wyszło troszke taniej jak w BGŻ i nie było tyle zachodu wdomu wszystko pokserowali i było ok.

A jesli ktos teraz bieze ZETORA to tylko finansowanie fabryczne wyjdzie ze 2% taniej niż w kazdym innym.

Opublikowano

Wszystkie kredyty i tak realnie muszą kosztować min 8% i więcej. W większości przypadków wraz z marżą jest to 9-10%. Instytucje parabankowe - lepiej sprawdzić, czy istnieje możliwość wcześniejszej spłaty - powiedzą tak, ale odsetki i tak musisz zapłacić .....

Jeśli w banku na lokacie można uzyskać teraz z 5 procent, nikt nie da kredytu na np 6%.

ja w BSie 8% + 2% marża - można było z 1 % zaoszczędzić, jednak tutaj wniosek to po prostu 3 strony druku i załatwione. Kredyt na 3 lata pod PROW - zamierzam spłacić go w żniwa (kasa z rzepaku, który rośnie a już sprzedany w terminówce.

Opublikowano

Kredyt pomostowy w Banku spoldzielczym w Wysokiem Mazowieckiem wyniosl nas, prowizja 1,5% a oprocentowanie na podatawie wiboru i w dniu podpisania umowy wynosil 7,15% i oprocentowanie jest stale. Chyba dosc dobry kredyt bo nigdzie taniej nie moglismy znalesc...

Opublikowano

Jakis kawalek ziemi zostal wziety pod hipoteke nie pamietam juz ile ha. W zeszlym roku bralismy tez tam kredyt na maszyny i w tym roku tez tam wzielismy i poprostu dopisali nam ten kredyt pod zalozona hipoteke. Chcieli wziac ciagnik pod zabezpiecznienie ale mowili ze to dodatkowe koszta dla nas i poszlo pod hipoteke. W zeszlym roku prowizja wynosila 1% a teraz juz podniesli na 1,5% :(

Opublikowano

z bankami spółdzielczymi bywa różnie, tzw. dużo zależy od sposobu podejścia do klijęta, mam np. zaproponowali zastaw całego gospodarstwa, co stanowiło ok. trzykrotną wartośc inwestycji, plus udział własny i całą dodacja od razu oni "łapią" ale to akurat nie stanowiło problemu.