Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zależy jak oddalone te pola czy długie czy krótkie, ale 6stka to z 10l/godz na biegu jałowym pali, 4t jest dużo oszcędniejsze, a na 6tą klasę to z uciągiem nie będzie problemów

Skad te dane?? Wuja pozyczal od nas szostke i jezdzil z presa i sam byl zdziwiony bo wyszlo spalanie 7,5 l na godzine.

Opublikowano
Powiem tak,jeśli chcesz kupić używany to proponuje 3+1 w razie czego to odkręcisz jedną skibe.Ja mam 914 i przymierzam się kupić jakiś pług obrotowy,prawdopodobnie będzie to trójka,lekko sobie traktor orze,nie męczy się mniej spali,wyższy bieg.Znam kilka osób,które mają 912,914,1014 i spokojnie sobie śmigają trójkami obrotowymi.Pomyślałbym nad ażurowymi odkładniami ,jaśli masz mocniejsze ziemie.

prawda ja mam 1002 rok 78 smigam z 3 obrotowa luma lux.

Opublikowano
Zależy jak oddalone te pola czy długie czy krótkie, ale 6stka to z 10l/godz na biegu jałowym pali, 4t jest dużo oszcędniejsze, a na 6tą klasę to z uciągiem nie będzie problemów

Widzę że masz szóstkę B)

Opublikowano

4t jest oszczędniejsza ale podejrzewam, że w takim plugu to 6 albo tyle samo albo i mniej spali bo ma o wiele lżej a w 4t to trzeba dać mu pożądnie żeby normalnie szedł. Ja wybrałbym 6 tym bardziej, że cena porównywala a siła nie ta sama. Jedynie ze zwrotnością 6 przegrywa no ale za to nie męczysz tak traktora i szybciej jedziesz.

Opublikowano
Moje ziemie sa srednie nie ma jakis duzych gór

Ciagnik oczywiscie ma turbo i komplet obciazników

przedtem smigał z 5 PHX a póżniej OVERUM miałem

A zawsze mozna go na frezach podciagnac z tyłu jak by było za nisko wiec obrót to nie problem raczej :lol:

Jeżeli do tej pory dawał radę 5 skibom ponad 2-tonowego PHXa to pociągnie bez większego problemu MAŁĄ I LEKKĄ czwórkę (maks. 4x40cm). Aby zaradzić problemom przy podnoszeniu dołóż drugi siłownik wspomagający podnośnik (o ile go nie ma seryjnie), to koszt ok. 400zł. Rzeczywiście ustaw go na frezach do wysokości gwarantującej obracanie pługa bez jego zahaczania o ziemię i koniecznie dociąż przód. Obawiam się, że seryjny zestaw nawet "wszystkich" obciążników nie wystarczy i będziesz musiał pokombinować z żelastwem. Na dłuższą metę wybrałbym jednak pług 3-skibowy do 1014, z korzyścią dla żywotności ciągnika.

Opublikowano

do orki lepsza jest 12. większa masa ,rozstaw kół i osi powoduja ze ciągnik dużo lepiej zachowuje się w ciężkich warunkach. poza tym ma kilka koni więcej a to zawsze jest jakas przewaga. w stosunku do wykonanej pracy pali tyle samo co 914. pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Ja też mam Ursusa 1014 z kompletem obciążników waży 5 ton (+chyba ok 60 kg pod filter powietrza, ale nie stosuję), ma 101 km i wzmocniony podnośnik. Do agregatu uprawowo-siewnego rabe werk + siewnik poznaniak 2 :rolleyes: zawieszam na przodnim TUZ-ie (moja konstrukcja)dodatkowe obciążniki ok. 250 kg. Pługi naciąga 4x35 grudziądz lub 4x35 DT (pług prod ZSRR do ciągnika gąsienicowego DT-75) Ziemie mam bardzo ciężkie, minutowe (podkarpacie- Bieszczady), więc myślę że z pługiem obracanym 4x40 w odpowiednich warunkach sobie poradzi.

Opublikowano

Ludzie co wy opowiadacie ze nie da rady podniesc 4 obrotówki :P naprawde śmieszne ja moim 1014 ciagne upr-siew famarolu i daje rade z pełna skrzynia i nic nie podczepiam do przodu chociaz fakt ze mam wszystkie seryjne cięzarki ale nawet jak bym nei miał to gwarantuje ze bez problemu dałby rade z 4 obrotówka obojetnie jaka by ona nie była a dla tych którzy tak nie sadza to proponuje wymiane pompy albo spróbujcie wymienic olej hydrauliczny bo moze macie od nowosci i masło juz macie :) :) hahaha

Opublikowano
HEHE no fakt to juz co najmniej by musiałbyc 160 koników hehehe jak u wuja kiedys byłem to tam maja sama 1 i 2 klase to ma ciagnik 160 koni to z 5 owerumem zagonowym ma co robic

z kąd ten twój wuja

Opublikowano

Pług obracany do Ursusa 914? U nas sąsiad ma 4 skibowy obracany Unii Grudziądz i ciąga go takim Ursusem! W lekkiej ziemi idzie wolno ale zawsze do przodu a w glinie nie widziałem bo on ma tylko piachy! Według mnie czwórka by nie podołała takiemu pługowi w glinie! Dedykowałbym go raczej do 1224!

Opublikowano
Z 3 obrotówka to dobra 60 by dała sobie rade :P a jezeli mtz 82 daje rade z 4 u mnie u sasiada to 1014 by nie dało rady :) HAHAHA

Weźcie sie opanujcie i nie piszcie takich bzdur na forum bo sie słabo robi! 3 obrot. waży podobnie co 5 zagon., zapraszam do mnie tą dobrą C360 i niech podniesie moją piątke :)

ha...

ha...

ha...

Opublikowano

Weźcie sie opanujcie i nie piszcie takich bzdur na forum bo sie słabo robi! 3 obrot. waży podobnie co 5 zagon., zapraszam do mnie tą dobrą C360 i niech podniesie moją piątke :P

ha...

ha...

ha...

OKI zakład o flaszke :) tylko nie starogardzka :/