Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Kazik80 napisał:

150 KM to mało na 8 rzędów... Na jakiej głębokości pracują łapy spulchniające jak przyjeżdżają do Ciebie na usługę? 

Wg Czajkowkiego zapotrzebowanie od 20-35 na ząb. plus masa agregatu a ST600 waży tylko 13 ton :D 

Damian trzeba było od początku napisać. Czyli do końca sam nie masz żadnego potwierdzonego argumentu co do Czajkowskiego czy da radę u Ciebie

Opublikowano

Zapotrzebowanie tak naprawdę zależy od zwięzłości gleby i głębokości.

Ja 6 łap bez problemu ciągam 130 KM ale gleby w profilu uprawnym mam lekkie. Jak się trafi trochę gliny gdzieś na polu to ciągnik stęka.

Ten cały z pod Zamościa Gren Gryn czy jak on tam się zwie zobaczcie takim starym casem 280 KM ciąga 6 łap, ale jakie ona ma gleby, nie dość że górki to jeszcze sama glina to i nie dziwot że i koń stęka.

Opublikowano

Gryn miał nie 6 łap  tylko 10 a teraz zbudował nowy

Dnia 7.01.2019 o 22:29, Kazik80 napisał:

150 KM to mało na 8 rzędów... Na jakiej głębokości pracują łapy spulchniające jak przyjeżdżają do Ciebie na usługę? 

150 KM wystarcza na 8 rzędów,właściciel JD z filmu z siewnikiem Szewera ma podkręcony silnik    na 150 KM             ,robił próbę siewu tym ciągnikiem i teraz kupił ten siewnik na usługach łapy spulchniające u Szewery pracowały na 25 cm

Opublikowano
Fajnie to wygląda u Gryna. konstrukcja wydaje się dość prosta do odtworzenia nawet w wersji 3m na średnie gospodarstwo można się pokusić o podobny projekt. Tyle że to będzie pół zawieszany to wiadomo że nie ma małe działki ale za to podnośnik nie będzie cierpiał z ciągniku tak jak przy zawieszanym. Ten Szwera ciekawy. Może orientujecie się ceny?
Opublikowano

"

Dzień dobry,

W załączeniu przesyłam prospekt maszyny Strip Master. 
Maszyna w wersji 3 metrowej kosztuje netto 90 tyś zł natomiast w wersji 4 metrowej netto 115 tyś zł.
Aby maszyn była na przyszły sezon powinna być zamówiona do końca tego roku." 

received_414012779153388.jpeg

Opublikowano
Nie wątpliwa zaletą Czajkowskiego jest możliwość siewu wszystkich zbóż, rzepaku, kukurydzy natomiast tutaj tylko rzepak na zboże może też ale 40.5 cm to dość duży rozstaw. Za Czajkowskiego stz300 można kupić takich 3 do każdej uprawy inny 😉
Opublikowano
Mam taki pomysł żeby zrobić dość tani agregat.: Najpierw chciałem zrobić agregat do wszystkiego kuku, zboża i rzepak ale nie mogłem wymyślić rozstawy aby bez przestawiania pasowało idealnie w rzędy. Zamierzenie było co 75cm kuku, rzepak 37.5 a zboża 12-12-13.5. (10-10-17.5) Zależy mi na tym żeby wykorzystać zwykły siewnik talerzowy - mam Agromasz sr300, tylko po przestawiać redlice i odpowiednio go złączyć z agregatem. Nie chce robić dodatkowych kosztów i kupować kolejny siewnik tym bardziej że ten ma rok i bardzo dobrze sieje. Więc zrobię agregat do siewu zbóż i rzepaku na 8 łap w rozstawie co 37.5. będzie podobny do grubera tylko że z hydropakiem, wałem oponowym i siewnikiem do nawozu nabudowanym na ramę ( jakiś stary poznaniak albo od kukurydzy + dmuchawa ). Myślę żeby zrobić pół zawieszany na wale oponowym... :) Drugi siewnik byłby do kukurydzy. 4 łapy co 75 cm w jednym rzędzie i koło dociskowe za nim. Siewnik do głębokiego nawożenia nad ramą. Też pewnie pół zawieszany bo ciężar będzie duży... :) Dlaczego 2 agregaty ponieważ pod zboża i rzepak mam 8 łap i gdybym 4 zdemontował to pozostałe wyszły by 18.75- 75-75-75-56.25 cm czyli nie byłoby idealnie na środku za ciągnikiem tylko siewnik przesunięty do jego boku.
Opublikowano
Jakbym miał wolne 300 tyś i z 500 tyś na ciągnik to już bym zamawiał. 😀😀 właśnie widziałem to AgroLine ale tam te kółka są lipne bo robią pył z ziemi lepsze na pewno byłyby gumowe. Ale ogólnie pomysł dobry z tymi przesuwanymi sekcjami ☺
Opublikowano

adi4512 napisał:

Ciekawa koncepcja na ten agregat do st, bardzo szanuje i życzę powodzenia! :) Co do płodozmianu, jakie masz następstwo roślin na tych słabszych glebach? Sam mam przewagę 5 i zbieram informacje, porady jak ułożyć tu korzystny płodozmian. W tym sezonie 15% areału bezorkowo, a w przyszłości chciałbym pług odstawić w krzaki ;) Też widzę sens i przyszłość w tej technologii, zwłaszcza na moich piachach, tutaj pług jest na pewno zbędny. Pozdrawiam ;)

a masz jakąś hodowlę bo ja u siebie ułożyłem pod trzode chlewną.?

Opublikowano

O AgroLine tak na oko.

Pomysł jest na początek ok. Tylko jeśli rozstaw rzędów jest mniejszy jak 1.5x głębokość to raczej uprawiana jest cała powierzchnia.

Ja chyba przejdę na prawie zerową z płytką uprawą tylko myszy się boję i dzików.