Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bez orki woda o wiele lepiej wsiąka więc nie spływa nie gromadzi się. Zobaczymy na wiosnę. Na testowym kawałku po szybkich opadach 60l/m2nie było widać śladu. Ciekawe jak by padało 2 tygodnie 200l/m2

• Like 1
Opublikowano

Jako że mamy już wszystko zebrane z pola, zwracam się z pytaniem do praktyków Strip Till w uprawie kukurydzy. Jakie odczucia w tym roku? Macie jakieś kontrolki do porównania z pługiem, lub siewu po samym agregatach bezorkowych?

Chcę wykonać maszynę do spulchniania gleby i podawania nawozu, spiętą z 4ro rzędowym siewnikiem punktowym, talerzowym. W naszej okolicy dominują słabe gleby, IV V klasa, z podłożem piaszczystym. Moje założenia:

1. Siew kukurydzy na stanowiskach po kukurydzy, lub międzyplonach, facelia, rzodkiew oleista, gorczyca(z gorczycy zamierzam zrezygnować).

2. Wiosenne nawożenie pomiotem kurzym, korn-kali lub sól potasowa według potrzeb działek, płytka uprawa broną talerzową, czyli mieszanie nawozu i pomoc w nagrzewaniu ziemi.

3. Siew ST, spulchnianie pasa na 25cm, podanie NPK w głąb profilu glebowego, NP (polidap) w podsiewaczu siewnika, płyto.

4. Pozostały azot pogłównie w postaci RSM wężami rozlewowymi.

Chcę ograniczyć ilość przejazdów, zaoszczędzić kasę i ułatwić sobie życie, bo przełom kwietnia i maja w moim gospodarstwie to sporo pobocznych obowiązków poza zasiewami qq.

Czy ktoś z was ma doświadczenie w zbliżonej technologii? Póki co kukurydzę siałem bezorkowo po samej talerzówce, z kontrolkami obok w orce wiosennej jak i jesiennej. Wyniki były porównywalne do orki, ale chcę iść jeszcze krok dalej i spróbować ST. Będę wdzięczny za wszystkie spostrzeżenia!

Opublikowano
1 godzinę temu, velkurczak napisał:

Jako że mamy już wszystko zebrane z pola, zwracam się z pytaniem do praktyków Strip Till w uprawie kukurydzy. Jakie odczucia w tym roku? Macie jakieś kontrolki do porównania z pługiem, lub siewu po samym agregatach bezorkowych?

Chcę wykonać maszynę do spulchniania gleby i podawania nawozu, spiętą z 4ro rzędowym siewnikiem punktowym, talerzowym. W naszej okolicy dominują słabe gleby, IV V klasa, z podłożem piaszczystym. Moje założenia:

1. Siew kukurydzy na stanowiskach po kukurydzy, lub międzyplonach, facelia, rzodkiew oleista, gorczyca(z gorczycy zamierzam zrezygnować).

2. Wiosenne nawożenie pomiotem kurzym, korn-kali lub sól potasowa według potrzeb działek, płytka uprawa broną talerzową, czyli mieszanie nawozu i pomoc w nagrzewaniu ziemi.

3. Siew ST, spulchnianie pasa na 25cm, podanie NPK w głąb profilu glebowego, NP (polidap) w podsiewaczu siewnika, płyto.

4. Pozostały azot pogłównie w postaci RSM wężami rozlewowymi.

Chcę ograniczyć ilość przejazdów, zaoszczędzić kasę i ułatwić sobie życie, bo przełom kwietnia i maja w moim gospodarstwie to sporo pobocznych obowiązków poza zasiewami qq.

Czy ktoś z was ma doświadczenie w zbliżonej technologii? Póki co kukurydzę siałem bezorkowo po samej talerzówce, z kontrolkami obok w orce wiosennej jak i jesiennej. Wyniki były porównywalne do orki, ale chcę iść jeszcze krok dalej i spróbować ST. Będę wdzięczny za wszystkie spostrzeżenia!

w tym roku na lekkich +susza najlepiej sprawdziła się orka wiosenna Na ciężkich wiosenny głębosz i lekko talerzówka .na ciężkich głębosz jesienią i talerzówka wiosną raczej słabo na lekkich wiosną głębosz też nie wypaliło 

w monokulturze kukurydzy sporym zagrożeniem jest stonka kukurydziana w przypadku bezorkowego spore namnożenie  eśli chodzi o ST to do idealnego siewu niestety ale lekkie przewietrzenie- obeschnięcie gruntu po uprawie jest wskazane Samo lekkie oklejanie się elementów roboczych siewnika przynosi straty

Opublikowano

@RU68 wiosną głębosz?? W takich latach jak teraz to strzał w kolano. Jeszcze na piaszczystym podłożu. 

Sam mam lekkie gleby trochę IV, V i VI. Mimo że na razie nie sieje qq to widzę efekty u sąsiadów różnych sposobów uprawy fakt że tylko na kiszonki.

W tym roku na V i VI klasie najlepiej zrobili ci co na zimę dali obornik zaorali i zostawili do wiosny. Później tylko npk uprawa i siew. Qq ok 2-2.5m. 

Ci co zostawili pola na zimę i dopiero wiosną obornik, orka, npk, uprawa i siew to jakby to powiedzieć coś zebrali. Qq od 0.3-0.5m do 2m max na jakiejś nizince ale głównie na qq miała ok 1.5m.

Także odpowiedź jest prosta jak dla mnie. Sam zamierzam siać qq w systemie bezorkowym tyle tylko że nie mam obornika jedynie poplon. Mój plan jest taki żeby tak przygotować ziemię przed zimą tak żeby na wiosnę tylko ruszyć wierzchnią warstwę do szybszego ogrzania się a nie tracić wody. 

Opublikowano
23 godziny temu, ansu napisał:

Słyszałem, że wystarczy npk za zębem na dwie głębokości bez podsiewacza przy siewniku. 

niestety w uprawie kukurydzy już 2 razy się to mi nie sprawdziło.

Jeszcze nie doszedłem do wniosku czy jest to spowodowane brakiem N czy P z podsiewacza ale różnica zadziwiająca w łanie jak i plonie.

Opublikowano (edytowane)

W tej kwestii jeszcze się nie wypowiem bo nie robiłem takich badań.

Tzn. nie wypowiem się jakie wyniki plonowania uzyskiwałem na danej głębokości bo do tej pory różne nawozy aplikowałem tylko na jakieś 15 cm za zębem.

Nie robiłem prb co by było po aplikacji na 25 czy na 5. Zawsze chciałem to sprawdzić ale sie to nigdy w pełni nie udało.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Kwestia redlicy nawozowej. W sumie jednego roku właśnie tak mi się stało ale nie robiłem porównania obok z płytszą aplikacją, Jednak nie widziałem jakiś ubocznych skutków czy braków.

Na drugi rok już zrobiłem redlice nawozowe które trzymają około 15 cm głębokość aplikacji.

Trzeba zastosować wąsy z tyłu za redlicą ograniczające osypanie się nawozu na dno.

A się nie udało bo zawsze gdy przyszła pora na uprawę ST nie miałem czasu się bawić w przestawianie głębiej płycej redlic nawozu bo i tak miałem dużo innych zmiennych takich jak np. połowa redlic sieje jeden rodzaj nawozu, druga połowa drugi rodzaj. Oraz zmiana dawki.

Opublikowano
3 godziny temu, blondynek2004 napisał:

@RU68 wiosną głębosz?? W takich latach jak teraz to strzał w kolano. Jeszcze na piaszczystym podłożu. 

Sam mam lekkie gleby trochę IV, V i VI. Mimo że na razie nie sieje qq to widzę efekty u sąsiadów różnych sposobów uprawy fakt że tylko na kiszonki.

W tym roku na V i VI klasie najlepiej zrobili ci co na zimę dali obornik zaorali i zostawili do wiosny. Później tylko npk uprawa i siew. Qq ok 2-2.5m. 

Ci co zostawili pola na zimę i dopiero wiosną obornik, orka, npk, uprawa i siew to jakby to powiedzieć coś zebrali. Qq od 0.3-0.5m do 2m max na jakiejś nizince ale głównie na qq miała ok 1.5m.

Także odpowiedź jest prosta jak dla mnie. Sam zamierzam siać qq w systemie bezorkowym tyle tylko że nie mam obornika jedynie poplon. Mój plan jest taki żeby tak przygotować ziemię przed zimą tak żeby na wiosnę tylko ruszyć wierzchnią warstwę do szybszego ogrzania się a nie tracić wody. 

Każda gleba rządzi się swoimi prawami .I każdy powinien znać możliwości swoich gleb i posiadanego sprzętu  .Zauważyłem że pojemność wodna gleby przy wiosennym zabiegu wzrasta znacząco a dodatkowo jaki efekt głęboszowania po żniwach? kiedy ziemia przez kolejne 7 miesięcy osiada i zamyka wykonane przewietrzenie . Zgodzę się z tym ze ubytki wody przy tradycyjnym głęboszu są znaczne ja dysponuję głęboszem który w ogóle nie wywala i nie miesza ziemi jedynie unosi ją w formie fali  .Susza 2019 niesamowita i tak jak pisałem najlepiej na wczesnej wiosennej orce która była od razu dociśnięta ciężką talerzówką z wałami .Jeśli chodzi o nawożenie to stosuję YARĘ corn 220 kg/ha do dozownika  ponadto na rząd gdzie wysiewamy nasiona  leci 20 do 40 kg Ultra Black zawarta w nim melasa odżywia kultury bakteri dodatkowo z czołowego siewnika nawozowego aplikuję obok rzędu granulowany obornik no i przed siewem  i na 6-8 liść rsm 32   . Od 20 lat monokultura QQ i życzę innym takich efektów ekonomicznych z ha 

Opublikowano

Ja głębosza używam nie po żniwach lecz dopiero późną jesienią tak jak teraz. Raz że warunki odpowiednie na moich glebach. Dwa przy okazji niszczę samosiewy i ewentualne chwasty. Może pole nie wygląda za pięknie ale przynajmniej jest fajna struktura i efekt takiej napowietrzonej gleby, która robi się jak gąbka.  Jedynie co to muszę wykombinować siewnik na głębosz do aplikacji wapna i nawozów. I to będzie najodpowiedniejsze rozwiązanie w moim przypadku.

Opublikowano (edytowane)

Wtedy nie kupiłem od ciebie tej rzodkwi bo się okazało że ktoś bliżej ma ale czy na pewno to jest to co chciałem?

Czy te białe kwiatki to standard w oleistej?

https://photos.google.com/u/1/photo/AF1QipNlhpjAOI5As0B6WwaIrGfMFqbf-PQW2izVSVzD

XAaNm0fNF5GiAO3QoD7IPrVD-Po034-DC5qzocXC

QK8FsIMqiVwl2aJk1CMpodhKJxZ1rWK_LKDfKcYj

vRIbeQJQ7pN5qVt8QCu1YAOUMYZGf46H48f-tKhb

no i dla zainteresowanych dowód na to że ST nie zdziała cudów na jałowym polu.

Po prawo nowa działka po lewo od 6 lat bezorkowo i teraz pierwszy raz na całości próba ze ST. Tłumaczyć nie muszę gdzie miedza była?

5aRnATG0wmwJaYcedoNIAbHJLAzgx2AU9NmxB4Dd

5B3HDWUvuGWLhV17xzXFH5_J6Q5niK45cYre_z3U

Zdjęcia wiosną były robione ze skraju lasu widocznego po lewo.

nym5BVyhZJ2OBDyZGZvsnL4SFHIMElkFj75-24QY

o dokładnie na rogu tego lasu stałem wiosną robiąc zdjęcia.

FZM_qQEzqEOwU066isIiH0rUtpjjZCIMcCTkYLa3

tu las z poprzedniego zdjęcia jest po prawo

tU5iDXA8sNYLCPFECt17sgS_s5FvJpFStqv--y7C

Opublikowano

Cudów nie ma choćbyś złotym pługiem zaorał. Fajna faza akurat na zimę pojedyncze kwiatki - jak przemarznie to nawet zwykłą broną z zębami rozkrószy. 

Opublikowano

Czyli wszystko ok? Pojedyncze białe kwiatki są rzodkwi oleistej?

Opublikowano (edytowane)

................. Niby go nie używam go ale coś tam nie raz z nudów na tel się przegląda f.ar.me.r.a.pl

.........................

Tesla 👌

Opublikowano
13 godzin temu, blondynek2004 napisał:

Ja głębosza używam nie po żniwach lecz dopiero późną jesienią tak jak teraz. Raz że warunki odpowiednie na moich glebach. Dwa przy okazji niszczę samosiewy i ewentualne chwasty. Może pole nie wygląda za pięknie ale przynajmniej jest fajna struktura i efekt takiej napowietrzonej gleby, która robi się jak gąbka.  Jedynie co to muszę wykombinować siewnik na głębosz do aplikacji wapna i nawozów. I to będzie najodpowiedniejsze rozwiązanie w moim przypadku.

Nie rozumiem z lekka tego umieszczania nawozu na głębokość ponad 10 cm .Wszystkie nawozy z wyjątkiem fosforowych są wypłukiwane i wpłukiwane w głąb profilu glebowego  i na glebach lekkich następuje to bardzo szybko na ciężkich wolniej -stąd zastanowienie skąd idea głębszego wprowadzania nawozów moim zdaniem przynosi to straty nawozowe

Opublikowano

Zasobność gleby akurat badamy zgodnie z zaleceniami za wyjątkiem N chyba ktoś mądrzejszy od nas tę specyfikację wymyślił  .Jest jeszcze coś takiego w głębszych warstwach podglebia jak toksyczny glin lub po prostu nazywamy to martwicą a dlaczego ponieważ życie biologiczne i składniki pokarmowe są tak mało dostępne że nawet nie bierze się ich pod uwagę . Zgodzę się że korzenie QQ sięgają ponad 2 m  tylko  wytłumacz skoro woda jest na tych 2 m to dlaczego rośliny więdną z braku wody? A przytoczę ci własne doświadczenie po rozlaniu RSM i obfitym deszczu skąd w ciągu 24 h poziom azotu w wodzie w z drenów  na głębokości 1,5 do 2 m  wzrósł 10-cio krotnie. od tego czasu dzielę azot w QQ na 3 dawki. Oczywiście że rodzaj gleby ma wpływ na zatrzymywanie składników jednak moim zdaniem głębokie umieszczanie nawozu to kolejny wymysł producentów maszyn aby zachęcić do wymiany na nowsze .Może masz wyniki badań porównujących wpływ głębszej aplikacji  nawozu w stosunku do tradycyjnej formy. Nie jestem oczywiście najmądrzejszy i non stop szukam nowych rozwiązań .Na następny sezon część pól będzie obsiewana w redliny po głęboszu bez orki z wykorzystaniem rtk  Już szykuję się do przeróbki głębosza i nigdy nie mówię nie