Skocz do zawartości

Odorywanie od miedzy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,,,panowie jak wyorujecie od miedzy ,,,orke wykonuje pługiem 3 skibowym szerokość robocza 1,20 a ciągnik dużo szerszy i wyoranie od miedzy to porażka żeby wyorać od miedzy musze jechać kołem po granicy a kółko pługa idzie po polu sąsiada dobrze sie wyoruje ale gdy sąsiad ma ruwne pole od miedzy i od miedzy w jakim stanie ,,,,jak miałem zagonowy to nie było problemu z wyoraniem widze że musze jeszce kupic 4 skibowy zagonowy do wyorywania ,,,jak wy sobie dajecie z ty rade,,,,,,

Opublikowano (edytowane)

dogadać sie łatwo powiedziane ,jedno pole grnicze z taką sąsiadką starsza pani ona to musi miec miedze konkretną ostnio mierzyłem miedze to ma pól metra prze te babsko tylko perz mi sie wpieprza a najechać na jej działke to zaraz na podwórzu u mnie i zjeba na miejscu

Edytowane przez andrzej2110
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

panowie a co zrobić tzn co na to prawo gdy sąsiad worał mi się 1m twierdząc że tylko sobie porównał pole bo władymirec na bruździe tzn na miedzy bo moje pole było dużo wyżej mu się przewraca niby ok, ale gościu ubzdurał sobie że miedza biegnie teraz 0,5-1m bardziej z mojej strony na róg mojego lasy, tzn na róg na drzewo na rogu tego lasu a kiedyś ten las był sadzony ze 2 metry od miedzy sąsiada, znaków granicznych nigdzie nie ma, ba podejrzewam nawet że sąsiada chałupa stoi za blisko mojej miedzy, bo czy tam jest 4 m to wątpię, więc jak sąsiad będzie dalej upierdliwy mogę w jakiś sposób obciązyć sąsiada kosztami geodety?

Opublikowano

panowie a co zrobić tzn co na to prawo gdy sąsiad worał mi się 1m twierdząc że tylko sobie porównał pole bo władymirec na bruździe tzn na miedzy bo moje pole było dużo wyżej mu się przewraca niby ok, ale gościu ubzdurał sobie że miedza biegnie teraz 0,5-1m bardziej z mojej strony na róg mojego lasy, tzn na róg na drzewo na rogu tego lasu a kiedyś ten las był sadzony ze 2 metry od miedzy sąsiada, znaków granicznych nigdzie nie ma, ba podejrzewam nawet że sąsiada chałupa stoi za blisko mojej miedzy, bo czy tam jest 4 m to wątpię, więc jak sąsiad będzie dalej upierdliwy mogę w jakiś sposób obciązyć sąsiada kosztami geodety?

Poprostu sam znajdz kamienie graniczne i ustal dzialke po swojemu a on ci moze skoczyc. Mi kiedys sasiad zaoral droge dojazdowa,tzn zostawil 0,5m ,,drogi" na odczepnego bo mu perz przeszkadzal. Droga byla no i jest stwierdzil a ze pol metra a nie 4 to mu to O!! :) a jak mu przejechalem ciagnikiem po tym jego polu (drodze) to zadzwonil na policje ze mu uprawy niszcze :D Dobrze ze policja w porzadku byla i od reki zalatwila sprawe i obylo sie bez geodetow :)

Opublikowano

Witam ,,,panowie jak wyorujecie od miedzy ,,,orke wykonuje pługiem 3 skibowym szerokość robocza 1,20 a ciągnik dużo szerszy i wyoranie od miedzy to porażka żeby wyorać od miedzy musze jechać kołem po granicy a kółko pługa idzie po polu sąsiada dobrze sie wyoruje ale gdy sąsiad ma ruwne pole od miedzy i od miedzy w jakim stanie ,,,,jak miałem zagonowy to nie było problemu z wyoraniem widze że musze jeszce kupic 4 skibowy zagonowy do wyorywania ,,,jak wy sobie dajecie z ty rade,,,,,,

ja pługiem 2 skibowym ug. jedno koło za miedze do sąsiada ursusem c-360 z turem kiedyś już sie zawiesiłem na miedzy bo w ciągniku płozy od tura są. oczywiście staram sie jak najwcześniej odorać jak u nich rżysko jeszcze jest bo jak zasiane to nie odoruje tylko na miedze orze żeby upraw nie niszczyć

Opublikowano

Mam niestety taki sam problem orkę wykonuję pługiem obrotowym Ransomes 4x35 niestety nie zabiera on śladu ciągnika.Od miedzy odorowuję pługiem 4x40 zagonowym.W planach jest kupno pługa aby zabierał tak do 180cm ale to narazie są tylko plany.

Opublikowano

co do miedzy - jeden rok orze sie na rozorywkę a drugi rok tak żeby skład wyszedł.

Bo jak co roku będziecie orać do siebie to się skarpa zrobi i będzie przechlapane - mam takich dwóch debili - wiecznie wyryją bruzdy i orzą całe pole na skład.

Ja jak pisałem wyżej - raz na rozorywkę a raz na skład i dokładnie bronami równam że spokojnie można przez granicę przejechać kombajnem bez wpadania w bruzdę.

Co do granic - geodetę, niech wystawi rachunek + papier o wznowieniu granic. Do sąsiada niech zapłaci tyle a tyle za naruszenie granic i ewentualnie zniszczenie słupków. Jak każe iść do diabła to mówicie proszę bardzo i sprawę do sądu.

Opublikowano

Ja orze 2 skibowy i przy odorywaniu od miedzy nawet pługa nie przestawiam. Orze normalne tak jak na polu.

ja pługiem 2 skibowym ug. jedno koło za miedze do sąsiada ursusem c-360 z turem kiedyś już sie zawiesiłem na miedzy bo w ciągniku płozy od tura są. oczywiście staram sie jak najwcześniej odorać jak u nich rżysko jeszcze jest bo jak zasiane to nie odoruje tylko na miedze orze żeby upraw nie niszczyć

Ja na zasiane nie patrze tylko wieżdzam i załączam blokadę aby ciągnik się nie kopał.

Opublikowano

Tobie sie 1metr w oral a moj kuzyn 5m sie w oral a ma dosc duza granice z kolesiem wiec troche mu zabral pola, ale koles w pozadku pomierzyli na wiosne i postawili kamiec i jest ok

Opublikowano

mam problem z odorywaniem do miedzy ponieważ pług który posiadam niekryje ciągnika a niechciałbym wjeżdżać kołem na miedze. czy jest jakis sposob aby temu zaradzic? posiadam pług 3*40 obrotowy pomozcie jesli mozecie.

Opublikowano

To też jest dobry pomysł, ja mam taki planik żeby zrobić sobie taką ramę a skibę przykręcać na czas odorywania, ale ja zrobię żeby ta skiba brała nie ślad koła tylko obok koła bardziej na zewnątrz.

Opublikowano

gdybym to ja mial takie problemy przy odorywaniu miedzy... mam taka dzialke na dzierzawie ze jak robie jakies zabiegi agrotechniczne zwiazane z uprawa gleby to po krzakach czai sie wlasciciel sasiedniej dzialki, tylko spojrze na jego dzialke i juz z morda sie drze a sam kamienie rzuca na miedze i wmawia ze to ja ponaciagalem -zrezygnowalem z dzierzawy bo to nie mialo sensu - za 0,35 ha mordy za czyjes nadstawiac nie bede jeszce ze starym durniem co naogladal sie Karguli i Pawlakow, wiec inni maja wieksze problemy...

Opublikowano

doskonale cie rozumie bo tez kiedys mialem taki problem z sasiadem a teraz on robi bruzde przy miedzy na 60 cm i wrazie jakbym wpadl w ta bruzde to ciezko by bylo dlatego mysle jak to zrobic zeby kolem po miedzy niejechac

Opublikowano

mam problem z odorywaniem do miedzy ponieważ pług który posiadam niekryje ciągnika a niechciałbym wjeżdżać kołem na miedze. czy jest jakis sposob aby temu zaradzic? posiadam pług 3*40 obrotowy pomozcie jesli mozecie.

haha ale miedza jet tak samo twoja jak i sąsiada tak wiec bez problemu możesz jechać po niej kołem ja tak robię i jest dobrze i ja nie wiem jakim plugiem orze ten twój sąsiad ze bruzda ma 60 cm ????

Opublikowano

No i co z tego że ktoś daje katą bruzde koło miedzy, ja tak robie dla swoich kochanych sąsiadów których nie znosze. Już dwa razy leżeli ciapkiem na boku ale to nie mój problem już, nauczą się jeżdzic na przyszłośc ;)