Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak w waszych okolicach kształtują się ceny podstawowych usług rolniczych? Nowa dyskusja o aktualnych cenach z 2014 roku tu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72474-ceny-uslug-rolnych-2014/page__view__getlastpost

Wątek o cenach z 2013 roku dostępny tu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72473-ceny-uslug-rolnych-2013/

Kiedyś zakładałem taki temat ale szefostwo przez przypadek usunęło laugh.gif . Więc zakładam ponownie.

Jak w waszych okolicach kształtują się ceny podstawowych usług rolniczych? Orka, siew, kombajn, prasa, opryski....

Piszcie w jakim rejonie i jeśli orka, talerzówka to jakim zestawem i na jakiej ziemii.

Edytowane przez agrofoto
Opublikowano

Chyba jednak lepiej tutaj. Bo usługi to jednak dla niektórych gospodarstw poważniejsza sprawa finansowa. A poza tym to "szefostwo" stwierdziło że lepiej będzie tutaj :lol:

Opublikowano

U mnie(północne mazowsze) jest mniej więcej tak:

-kombajnowanie: bez sieczkarni 170-200zł/h z sieczkarnią 220/240zł/h

-prasowanie: kostkująca 80-110zł/h belująca(z ładowaniem, owijaniem i folią)25-30zł/bela

-beczkowóz: 4000l. 30zł za beczkę

Oranie, talerzowanie itp na usługi praktycznie nie istnieje

Opublikowano

Ja za sianie kukurydzy siewnikiem Optima NT 6 rzędów z redlicami talerzowymi i nawożeniem biorę 100 zł bez nawozu i 120 zł z nawozem za hektar

http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?aut...i&img=11719

Za belowanie słomy prasą zmienno-komorową Vicon RV-1901 biorę 5 zł od beli 1,20 to wychodzi ponad 200 zł/h jak dobre stajko. Za bele 1,8 srednicy to 12 zł, również na godz wyjdzie ponad 200 zł

http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?aut...i&img=11253

Natomiast za kombajn CWS 1450 z hederem 4,7 m około 300-350 zł za godzinę (nie wiem ile w tym roku)

http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?aut...i&img=11275

Wszystkie ceny są do uzgodnienia i zależą od wielkości pola itd. :lol: ;)

Opublikowano

Zapomniałem: siew kukurydzy z nawozem 100 lub 130zł(siewnik 4rzędy, jaki to nie powiem)(co ciekawe obydwa cenniki mają jednakowe wzięcie)

bez nawozu 70 lub 100zł za ha

Zbiór kukurydzy na kiszonkę: sieczkarnia 4-rzędowa(JD, NH, Mengele i inne) bez przyczep 350-400zł, z 1 przyczepą 420-450, z dwoma 450 do 500zł/ha, przyczepy to głównie samozbierające lub rozrzutniki(przeważnie 6t lub 8t z zakładkami)

Opublikowano

Orka

Ursus 1224 + PHX 5 140 zł/ha

Siew

Ursus 1224 Kuhn + Hassia 120 zł/ha

Omłot

MF 30 600 zł/godzine efektywną

Bizon Z056 240 zł/h

Bizon BS 5110 210 zł/ha

Prasowanie (sznurek mój)

Zetor 7211 + Mascar 2120 5 zł/szt

Zetor 7211 + Krone KR130 5 zł/szt

Rozsiew nawozu

Zetor 7211 + Amazone 15 zł/ha

Opublikowano

Kombajn 200zł/h

prasa kostka 100zł/h

Ciągnik z przyczepami 50zł/h

cyklop 45zł/h

rotacyjna 100zł/h

ziemie od IIIa do VI klasy

Powiedzcie mi ile mogę brać za orkę i talerzowanie. W zestawie Valtra N111 z Ibisem XL 3+1 lub Aresem T 3m ( lub jeszcze do aresa zaczepiony siewnik który wysiewał by poplony)

Opublikowano

w tamty roku

kombajn bizon z056 220zł/h bez sieczkarni 250zł/h z sieczkarnią

prasa kostkująca sipma 100 zł/h

innych usług nie robimy tylko teraz jak sie trafi ''fucha'' zetorem z ładowaczem

Opublikowano
Bizon Z056 240 zł/h

Bizon BS 5110 210 zł/ha

dlaczego nie odwrotnie???

MF 30 600 zł/godzine efektywną

musze przyznac ze ta cena jest astronomiczna :lol: ;)

medionem 310 ojciec liczy 400 zl/h z sieczkarnia, lub 370 zl/h bez sieczkarni

Opublikowano

Mozliwe ze bede mial u sosiada do zrobienia okolo 100 balotow i teraz wlasnie mam prosbe napiszcie ile kasy brac od balota czy na godzine prosze o gorna i dolna stawke

Opublikowano
Mozliwe ze bede mial u sosiada do zrobienia okolo 100 balotow i teraz wlasnie mam prosbe napiszcie ile kasy brac od balota czy na godzine prosze o gorna i dolna stawke

u nas 5-6zł

Opublikowano

ja biorę po 10zł od beli

Opublikowano

taka stawka w okolicy więc nie będe odstawał. ale do tegoroku w tej cenie ładowałem klijentowi bele na przyczepki. żadko mi się zdaża żeby ktoś chciał tylko zbelować. ale w tym roku za 52 bele siana policzyłem klijentowi 500zł. wiadomo, ze upuscik musi być. :o

Opublikowano

Za owijanie na siatke balota 120x120 sąsiad bierze 7.5 zł (z siatką)/szt. Na sznurek będzie pewnie ok 7 zł/szt

Opublikowano

Ceny przez Was przytaczane wahają się między 5-15zł, zależy to na pewno od dostępności usług i areału, ale i tez typu prasy i ciągnika i nie chodzi o samą wielkość beli, bo równie ważna jest intensywność prasowania.

W mojej okolicy jest to np. 7 zł za bele 1,2x1,5 prasą pasową mocna ubitą więc chyba tanio?

Opublikowano

U mnie to wyglada tak;

Kombajnowanie ZO56 bez sieczkarni 220zl

Prasa Z224+C360 100zl za h(sloma siano)

Prasa RF121 + zetor7211 110zl za h (sloma siano)

Praca przy sianokiszace (Prasa RF121 +zetor7211 i Tekla owijarka z MF255) biore 12zl za sztuke, jesli dochodzi do tego MTZ z turem Wtedy biore 15zl za sztuke

Wywozenie szamba beczka 4300l z zetorem biore 30zl za beczkie

Ladowanie burako cukrowych MTZ z turem ok100zl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
    • Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Przez jarek2030
      Witam! Mam problem ponieważ chcę sprzedać słomę po mieszance jęczmienia/owsa/pszenicy 2.70 ha i kolega chce sobie kupić i zbelowac tą słomę moje pytanie jest ile wziąć od belki zestaw to Case maxxum 135 i class Variant
  • Dodaj nową pozycję...
v