Skocz do zawartości

Żyto jare BOJKO

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja posialem to na takiej jakby "dzikiej" dzierzawie poprzedni oddał bo powiedział ze nic nie rodzi a pyskal w tej ziemi jak kura łapa. Ale do sedna był tam poplon z owsa i tego zyta około 40cm dałem na to gnojowice potem talerzowk i orka na zime wiosna dałem trochę gnojowicy agregat i siew po wschodowo dałem nawóz plon. Plon około 3ton ha oraz około 20rol słomy nabitych 105konnym ciągnikiem w kamień bo ładnie szło bez zapychania :) ogólnie bardzo zadowolong byłem bo w sumienie przylozylem się do,tego a ładnie dało teraz dam obornik i ziemia będzie rodzić dalej elegancko :)

Opublikowano

witam

mam podmokły kawałek i w sumie dopiero od 2lat użytkowany i strasznie dużo zielska tam jest. teraz dopiero idzie wjechać wiec agregatem uprawione. Może ktoś pomoże czy żyto jare też się mocno krzewi i nie pozwoli chwastą tak rosnąć? nie będzie to na ziarno chce tam posiać co kolwiek żeby było posiana i skosze albo na zielonke lub jak sie z czyms innym zgra to na kiszonkę pójdzie. czy może coś innego posiać?

Opublikowano

Odświeżam temat. Jak z plonowaniem ( realnym) żyta jarego Bojko. Na jakich stanowiskach, przy jakim nawożeniu jakie mieliście plony? Prześledziłem cały temat od początku powstania i większość pisze o około 3 tonach. Jeśli tak to ma sypać to raczej lipa ale może ktoś ma inne doświadczenia.

Opublikowano

Własnie dzisiaj zamówiłem owe żyto Jare Bojko. Jestem sam ciekaw co to warte. Pole było długo ugorem. Jako pierwsze posiałem pszenżyto, plon taki sobie 3,7 t/ha. Badania gleby pokazały , że straszna tam bida. Gleba klasy V-VI. Poszło w ubiegłym roku wapno 2 t/ha . Posiałem poplon z grochu.Teraz na jesieni pod pług poszło 40 t/ha podkładu z pieczarek , oraz po orce 4 t wapna Kujawit.   Przedsiewnie pójdzie Polifoska 6 200 kg/ha + Kizeryt 150 kg/ha + mocznik krajowy 200 kg/ha  Zobaczymy co nowy rok nam przyniesie:)  

Opublikowano
Dnia 15.03.2020 o 10:46, krychu napisał:

Ile sialiście kg na ha tego żyta bojko? Muszę przesiać hybrydę dokładniej gołe place które zrobiły robaki przeklęte. 

Siałem 125 kg/ha przy MTZ 24g

Opublikowano

Witam,kupiłem od rolnika prawdopodobnie "elara" dwa czy trzy razy po centrali,i chce je zasiać wiosną (po ekoschemacie po 15 lutym więc pewnie w marcu) nie wiem ile kg na h ustawić (bo ten rolnik w cały świat gada)