Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad zasianiem gryki na wyschniętym pszenżycie stąd moje pytanie. Obawiam się jak to potem dosuszyc. Pokosowka najbliższa daleko i nie na usługi. Boje się że będzie kolejna nieudana uprawa i rozważając za i przeciw to niech rośnie to co jest. Olać ten hektar i skosić po czubkach.

Opublikowano

ja dodaje bor + tytanit i siarczan jak kwitnie 

troche nie wstrzeliłem sie z terminem siewu i chce polecieć na dniach z siarczanem + rsm 3-4l/ha do tego jakies aminokwasy, myśle nad aminoprim z intermagu 

Opublikowano

Wydaje mi się że Małek z Aleksandrowa ma. Ale nie mam pewności.

Jeśli nie on, to pewnie wie kto ma.

Opublikowano
3 godziny temu, MatiRol92 napisał:

ja dodaje bor + tytanit i siarczan jak kwitnie 

troche nie wstrzeliłem sie z terminem siewu i chce polecieć na dniach z siarczanem + rsm 3-4l/ha do tego jakies aminokwasy, myśle nad aminoprim z intermagu 

A co się dzieje tej gryce ?

Opublikowano

Bór i mangan chyba jest dobry w okresie kwitnienia z tego co słyszałem. Jak myślicie jakbym dał jakaś nawóz dolistny typu kristalon to nie upali kwiatu? Mam około 0.5 ha troszkę słabszej i myślę aby jej dać z opryskiwacza.

Opublikowano

U mnie siana 19 też wygląda slabo ale to kwestia pola, nowa dzierżawa. Ta z 18 i 17 idzie elegancko. Nawet sprawdziłem z ciekawości kalendarz biodynamiczny, w który nie wierzę i tam też nie ma żadnych różnic w tym terminie. Może pole źle przygotowane ?  

Ja chce pojechać odżywką tylko mam wąski opryskiwacz ( 15 m) i szerokie koła i trochę mi szkoda. Może na tą słabsza pojade...

Opublikowano
Dnia 30.05.2022 o 09:34, eagle19 napisał:

Ja siałem grykę w połowie lipca po jęczmieniu ozimym i wydała tonę z hektara to tym bardziej gryka z czerwca powinna się udać

Siałeś po orce ścierniska czy po talerzówce???

Opublikowano (edytowane)

To jak to jest z tym dokarmianiem? Mogę do boru dorzucić makro plus siarczan magnezu na słabszych kawałkach (krystalon 181818 delikatnie bez mocznika)? Gryka zaczyna kwitnąć.

Edytowane przez Radek88
Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.06.2022 o 19:20, Roxer napisał:

1,5l metazanex + 0,125 command. Nie spodziewałem się że na całkiem zachwaszczonej działce tak ładnie zadziała. Fito troszkę jest, ale naprawdę mało. Kiełkowało 75-80% wg próby więc wysialem więcej... a ostatecznie dalej wyszła całkiem gęsta. 

Ta moja gryka na tej działce dalej ładnie idzie, jak pisałem minimalne fito widoczne, przy szukaniu dokładnym w łanie pod roślinami parę komos czy rdestów znajdę. Mam nadzieję że przez to że będą non stop w cieniu to zostaną "zagłuszone" i ostatecznie nie przebiją się ponad łan. 

Mialem też działkę 2ha rzepaku, na której ok. 60a nie wyszło, więc zaoralem i wiosną wsialem grykę. I na tym polu jest petarda. Fito nie widać absolutnie żadnego, rośliny zdrowe, a w spodzie łanu dosłownie żadnego chwastu. Może to jest patent na odchwaszczanie gryki? :D Jesienią poplon rzepaku z pełną dawką herbicydu tzn. u mnie 1,7 metazanex + 0,16 command/ha, a wiosną uprawia i później siew gryki. Może w przyszłym roku będę tak kombinował :)

1655364042124.jpg

Edytowane przez Roxer
Opublikowano

Panowie chce zasiać na próbe gryke po czosnku , w sumie to teraz już moge siać tylko czy gryka lubi dobrze nawożone pole ?  Z tego co wyczytałem to podobno wyrośnie i się położy. Są jakieś odmiany tej gryki ? Podobno do 15 lipca jak się zasieje to jeszcze co nie co da się wykosić , wiadomo jak pogoda pozwoli a zawsze by coś było na poplony

Opublikowano (edytowane)

Byłem ostatnio, ale zdjęć nie robiłem. Może następnym razem pokażę. Po czasie wnioski takie, że:

1. Jesienią siew rzepaku z pełną dawką doglebówki, na wiosnę likwidacja rzepaku i siew gryki - absolutnie zero chwastów.

2. Tutaj gdzie pryskałem bezpośrednio po siewie gryki obniżone dawki: 1,5l metazanex + 0,125 command teraz okazuje się że odrobina komosy pewnie wyjdzie ponad łan gryki. Oprysk ewidentnie trochę pomógł i wstrzymał chwasty, ale perfekcyjnie czysto nie będzie przy zbiorze. Generalnie tragedii nie ma, nie wiem ile ich może być, ok. 1-2 sztuki na ar komosy pewnie będzie. Na małej działce z której robiłem zdjęcie na początku jeszcze nie byłem. W Sobotę może wstawię

Edytowane przez Roxer
Opublikowano (edytowane)

Nie sądzę...

Chociaż mi kiedyś odbiła po gradobiciu. Taka późno siana. Zostały same pręciki. Zakwitła znowu i dała z 500 kg. 

Edytowane przez Taurus83